Foto:
Foto:
Savo pregledujejo raftarji, potapljači, kajakaši, helikopter in gasilci ob obrežju. Foto: MMC RTV SLO
Sava skriva še enega ponesrečenca

Pod mostom v bližini Brestanice v Savi so nekaj po deveti uri našli utopljenca, ki so ga predtem opazili iz helikopterja. Dva ponesrečenca pa so našli potapljači in raftarji, 200 metrov od tragične nesreče pri hidroelektrarni Blanca, je za MMC povedal Vladimir Ban, namestnik poveljnika podvodnih reševalcev.

Na Savi še vedno iščejo enega pogrešanega iz četrtkove nesreče na gradbišču Blanca, in sicer Marjana Kogovška, predsednika KS Boštanj.

V akciji sodeluje veliko ljudi
Poveljnik civilne zaščite za Posavje Jožef Kos je povedal, da je 181 udeležencev reševalne akcije iskalo na območju pod jezom hidroelektrarne Blanca in vzdolž reke, vse do hrvaške meje.

Anton Travner, vodja Podvodne reševalne službe Slovenije, je pojasnil, da so pretok Save znižali za 40 odstotkov in tako spremenili pogoje dela, saj se je vidljivost na površini izboljšala. Pod jezom je dno preiskovalo 45 reševalcev. Travner je dejal, da bodo iskanje nadaljevali tudi ponoči, če bo potrebno, in preiskali dele, ki jih zaradi močnega vodnega toka sploh še ni bilo mogoče pregledati.

Če pogrešanega ne bodo našli, bodo v ponedeljek prenehali iskanje na tem mestu, saj ne bi bilo smiselno nadaljevati, poleg tega pa morajo vodostaj Save vrniti na normalen pretok, pravi Travner. Vsa dela na gradbišču hidroelektrarne Sava bodo stala do srede, kar bo omogočilo nadaljevanje iskanja, ki bo potekalo večinoma na površju reke.

Vodni tokovi zelo močni
Ob vznožju elektrarne so po Travnerjevih besedah izredno močni tokovi. Sinoči je ob hidroelektrarni zaradi spremenjenih vodnih tokov nekaj po 20. uri na površje reke priplavalo truplo enega izmed ponesrečenih, ki so ga svojci že prepoznali. Pol ure zatem je po besedah Travnerja na površje prineslo tudi desko s čolna, ki jo je vrtinec pod vodo zadrževal vse od nesreče.

"To dejstvo kaže, da so vodni tokovi in ovire pod tem delom jeza tako močni, da so žrtve in ostanke čolna ves čas zadrževali pod vodo," je dejal.

Potapljači so pričakovali, da bodo katerega izmed ponesrečencev našli še v bližini hidroelektrarne, zato so iz Maribora pripeljali posebne hidravlične naprave, s katerimi so znova spustili zapornice in preusmerili tok Save, da bi potapljači laže pregledali rečno strugo. Čez noč so odstranili tudi del nasipa, tako da so lahko pregledali del pod jezom, ki ga je bilo doslej zaradi močnih tokov nemogoče preiskati.

V Sevnici je v spomin na žrtve četrtkove nesreče odprta žalna knjiga. Vanjo se bo mogoče vpisati vse do torkovega pogreba sevniškega župana in poslanca Kristijana Janca.

Sava skriva še enega ponesrečenca