Tragična novica iz Slovenije se je znašla v tujih medijih. Foto: MMC RTV SLO
Tragična novica iz Slovenije se je znašla v tujih medijih. Foto: MMC RTV SLO
Elektrarna Blanca
Mediji v tujini so poročali, da je med mrtvimi parlamentarec in sevniški župan Kristijan Janc. Foto: MMC RTV SLO
Odzivi v javnosti

Medijska hiša CNN je novico o nesrečnem spustu kanuistov objavila na prvi strani svoje spletni strani. O poti, ki so jo zlovešče poimenovali "Zadnji spust" poroča podrobno, kot tudi o reševanju. Med drugim omenja novinarja RTV Slovenije Gorana Rovana, ki je bil priča tragičnemu dogodku in grozi, ki mu je sledila. Novica z naslovom "Verjetno 13 mrtvih, ko se je kanu prevrnil na jezu" je bila med najbolj branimi.

Podobno o tem, kako je prišlo do nesreče in kako poteka reševanje, poroča britanski BBC. Tudi BBC se ni ognil ironiji poimenovanja spusta in omenja, da je tragedija največja rečna katastrofa v Sloveniji.

O tragičnem "raftingu" poroča spletni portal hrvaške HRT, ki omenja, da so nekateri mediji objavili poziv na avanturo - spust po Savi - pred začetkom gradnje hidroelektrarne Blanca, v katerem je zapisano, da bo šlo za rafting s čolni, ki ga bodo vodili izkušeni raftarji ter da je zagotovljeno spremstvo gasilskega čolna, dejansko pa so se udeleženci po reki spustili v kajakih - po izjavah očividcev - brez rešilnih jopičev.

Index.hr in Jutarnji.hr sta v svojih novicah o tragediji objavila seznam vseh, ki so sodelovali v spustu. Index je že v naslovu izpostavil, da je med umrlimi slovenski parlamentarec. Italijanska La Repubblica poroča o osmih mrtvih ter županu in svetnikih, ki jih je "pogoltnila Sava."

T. V.

Odzivi v javnosti