Mihael Karner je bil skupaj s svojim očetom direktor podjetja Romarius v Istri. Foto: MMC RTV SLO
Mihael Karner je bil skupaj s svojim očetom direktor podjetja Romarius v Istri. Foto: MMC RTV SLO
Hiša zakoncev Karner
Vila Karnerjevih v Avstriji. Foto: MMC RTV SLO

O vlaganju zakoncev Karner v Istri piše hrvaški spletni portal tportal.hr, ki pa poudarja, da ni znano, ali so vlaganja na Hrvaškem tudi del mednarodne preiskave o kaznivih dejanjih spletne prodaje dopinških preparatov, ki naj bi bila storjena v različnih delih sveta, vendar ne v Sloveniji.

"Na Hrvaškem je družina Karner vlagala prek nepremičninske agencije Romarius iz Barbana (kraj v Istri pri Pulju), katere direktorja sta bila Mihael Karner in njegov oče Avguštin, medtem ko je kot ustanoviteljica vpisana 'off shore' družba iz Paname, North Group Holding Corp," poroča hrvaški portal.

Po navedbah portala je bila najpomembnejša investicija Romariusa nakup starega posestva v elitnem delu Lovrana pri Opatiji, kjer so porušili stara poslopja in zgradili luksuzno vilo. Romarius sicer že več let posluje z izgubo, edina vrednost, ki jo ima, pa je omenjena vila v vrednosti 13,5 milijona kun (1,8 milijona evrov).

Pri gradnji vile po poročanju portala niso imeli vseh ustreznih dovoljenj, so pa "našli skupni jezik" z občinskimi oblasti v Opatiji.

"Fotografije poslopja kažejo, da sta zakonca Karner gojila strast do vil 'na steroidih'. Tako kot njuna vila v Avstriji, v kateri sta bila prijeta, tudi tista v Lovranu spominja na kičasti luksuz," meni tportal.

Zakonca naj bi v Lovranu kupila tudi tri zemljišča, vredna približno pol milijona evrov. Družina Karner je sicer imela poleg podjetja Romarius na istem naslovu v Barbanu registrirano tudi podjetje Karner d.o.o, ki ga je leta 2001 ustanovila Mihaelova mati Cirila.

Še daleč od vseh odkritij
Tportal.hr omenja tudi poslovne vezi med družino Karner in pokojnim novinarjem ter podjetnikom Danilom Slivnikom, ki je storil samomor. "Dramatičnost tega dejanja daje slutiti, da smo še daleč od razkritja vseh operacij slovenskih kraljev dopinga," navaja hrvaški portal.

Mihaela in Alenko Karner je avstrijska policija aretirala 27. decembra lani v okviru sodelovanja z ameriškimi in italijanskimi oblastmi zaradi domnevne prodaje dopinških preparatov prek spleta.

Deželno sodišče v Celovcu je prejšnji teden odobrilo njuno izročitev ZDA na podlagi prošnje za njuno prijetje in izročitev ameriškega pravosodnega ministrstva. Njuna obramba se je pritožila.