Nekdanji šolski minister Igor Lukšič je že bil zaslišan na NPU-ju. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Nekdanji šolski minister Igor Lukšič je že bil zaslišan na NPU-ju. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
V zasebne OŠ hodi 1000 učencev, od zdaj 100 % financirane

Kazensko je ovadenih še sedem ljudi, poroča POP TV. Med njimi tudi tedanji predsednik razpisne komisije ministrstva za šolstvo Aljuš Pertinač in Marko Kolenc z Mestne občine Ljubljana.

Lukšič naj bi kot minister Mestni občini Ljubljana pridobil nepremoženjsko korist s tem, ko je bila izbrana na razpisu za sofinanciranje nogometnega stadiona v Stožicah. Pertinač in Kolenc pa naj bi po poročanju POP TV-ja sodelovala pri pripravi razpisa.

Lukšič z ovadbo ni seznanjen, se pa ob tem čudi, saj da je tudi vrhovno sodišče ugotovilo, da z razpisom ni bilo nič narobe. NPU ga je zaradi Stožic zaslišal novembra.

Lukšič: NPU in tožilstvo odkrivata toplo vodo
Tiskovni predstavnik Generalne policijske uprave Drago Menegalija je za STA povedal, da je NPU zaključil predkazenski postopek, ki se nanaša na sofinanciranje projekta Stožice, ter da je decembra na specializirano državno tožilstvo podal kazensko ovadbo zoper osem oseb zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja.

Lukšič je v oddaji Odmevi povedal, da ne ve, ali je spis NPU-ja romal na tožilstvo. "Mene o tem niso obvestili," je povedal in dodal, da ga je zaradi te zadeve v času ministrovanja doletela interpelacija, ki jo je uspešno prestal, prav tako pa se je z njegovo domnevno odgovornostjo ukvarjalo devet organov, od tega tudi tri sodišča, ki so preverjali, ali obstaja možnost, da je bil razpis prirejen. "Vsa sodišča so ugotovila, da ni bil. NPU in verjetno spet tožilstvo zdaj odkrivata toplo vodo," je še povedal.

Ljubljana dobila manj denarja od razpisanega
Razpis za sofinanciranje investicij v športno-rekreacijsko infrastrukturo je šolsko ministrstvo objavilo julija 2010, mesec dni pred odprtjem Stožic. Od okvirne višine razpisanih sredstev (9,4 milijona evrov) naj bi okoli 8,1 milijona evrov prispeval EU.

Na ljubljanski občini so računali na ta denar, a je ministrstvo zaradi nepravilnosti v razpisni vlogi občine podalo nižjo zahtevo za povračilo sredstev od Evropske unije. Od v razpisu predvidenih skupno okoli 9,4 milijona evrov je ministrstvo občini dejansko plačalo le 7,5 milijona evrov, od česar je 6,4 milijona evrov zagotovil EU.

Zaradi očitkov, da je razpis prilagojen MOL-u, so v DZ-ju obravnavali interpelacijo zoper Lukšiča.

V zasebne OŠ hodi 1000 učencev, od zdaj 100 % financirane