Na podlagi razpisa je takratno ministrstvo za šolstvo in šport leta 2010 MOL-u za projekt nogometnega stadiona Stožice dodelilo 9,4 milijona evrov. Foto: BoBo
Na podlagi razpisa je takratno ministrstvo za šolstvo in šport leta 2010 MOL-u za projekt nogometnega stadiona Stožice dodelilo 9,4 milijona evrov. Foto: BoBo

Upravno sodišče je zaradi postopkovnih napak ministrstva odpravilo sklep ministrstva ter jim ga vrnilo v ponoven postopek, poroča Delo. S samo vsebino netočnih navedb v prijavi na razpis se sodniki niso ukvarjali, temveč so ugotovili le, da je "tožena stranka bistveno kršila pravila postopka že v fazi presoje zakonskih pogojev za uvedbo postopka obnove".

Zaradi napačnih podatkov do več denarja?
Ministrstvo, ki ga je takrat vodil Igor Lukšič, je namreč zahtevalo vračilo 1,9 milijona evrov, saj naj bi Mestna občina Ljubljana pri prijavi na razpis storila napake. MOL je po mnenju ministrstva pri analizi stroškov navedel napačno število diskontnega eksponenta, kar je privedlo do tega, da je bil izračun upravičenosti sofinanciranja višji, kot bi smel biti. Prav tako je med deli, ki jih je prijavil za sofinanciranje, prijavil tudi dela, za katere je predhodno že vložil terjatev v postopku stečaja podjetja SCT, s čimer bi lahko prišlo do dvojnega financiranja.

Že nekaj mesecev po dodelitvi sredstev, od katerih jih je bilo 85 odstotkov iz evropskih skladov, drugo pa iz državnega proračuna, je namreč zadevo začela opazovati tudi Evropska komisija.

Sredstva so MOL-u že zarubili
Ker občina tega denarja ni hotela vrniti, ji je carinska uprava prejšnji mesec skupaj z obrestmi že zarubila dobra dva milijona evrov. Dolg je bil tako v celoti izterjan in nakazan ministrstvu. Če pa se izkaže, da so bila sredstva neupravičeno zarubljena, se ta vrnejo na račun dolžnika, pojasnjujejo na carinski upravi.

Janković zadovoljen
Župan Zoran Janković je s sodbo zadovoljen, saj so sodniki odločili tako, kot je "pričakoval in napovedoval". Po njegovem mnenju je bil ukrep ministrstva nerazumen, je povedal za časnik Delo.

Primer bo moralo zdaj znova obravnavati ministrstvo, ki se je medtem preimenovalo v ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. "Imajo dve možnosti - da sprejmejo odločilo sodišča in svoj ukrep razveljavijo ali pa ponovno odločijo enako. V tem primeru bomo šli mi znova na sodišče," je napovedal Janković.