Premierju Janši je čestital tudi avstrijski kancler Wolfgang Schüssel. Foto: EPA
Premierju Janši je čestital tudi avstrijski kancler Wolfgang Schüssel. Foto: EPA

EU je na simbolni ravni pokazal, da je evroobmočje odprto za nove članice.

Izjava Barrosa in Schüssla ob čestitki Sloveniji
Barroso, Schüssel
Podporo uvedbi evra v Sloveniji kot 13. državi evroobmočja sta dala tako Evropski parlament kot tudi vrh, ki zaseda v Bruslju. Foto: EPA

Za to potrditvijo čaka slovenski evro še zadnja epizoda - finančni ministri EU-ja bodo predvidoma na zasedanju 11. julija določili njegov menjalni tečaj. Če bi bil ta tečaj drugačen od zdajšnjega, bi to pomenilo kar nekaj dela za trgovce. Slovenija bo evro uvedla kot prva in zaenkrat edina novinka, postala pa bo 13. članica evroobmočja.

"Evropski svet čestita Sloveniji za konvergenco, ki jo je dosegla po vstopu v EU in ki temelji na zdravi gospodarski in finančni politiki, ter pozdravlja izpolnitev kriterijev za uvedbo evra," so zapisali v sporočilu.

Janez Janša pa je potrditev pospremil z besedami:"Država, ki resno vzame izpolnjevanje pogojev, lahko napreduje in je deležna poštene obravnave." Dejal je tudi, da je odločitev o prevzemu evra za Slovenijo zgodovinskega pomena, najpomembnejša po odločitvi o vstopu naše države v povezavo.

Kancler predsedujoče Avstrije, Wolfgang Schüssel, in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso sta Slovenijo pohvalila. Premier Janša pa je sprejem evra označil za največji dogodek po vstopu v EU.

Ob tej priložnosti je premier odprl tudi nove prostore slovenskega veleposlaništva v Bruslju.

Za vzpostavitev informacijskega sistema
Pri vprašanju širitve schengenskega območja so voditelji med sklepe zapisali tudi, da je treba do aprila prihodnje leto vzpostaviti informacijski sistem druge generacije. Tako so pritisnili na Francijo, ki zamuja z gradnjo baze za ta sistem in zato ogroža širitev schengena. To naj bi izvedli oktobra prihodnje leto.

Janša o ustavni pogodbi
Glede možnosti za rešitev ustavne pogodbe je "treba biti zmeren optimist", je v Bruslju ocenil slovenski premier Janez Janša, potem ko je vrh Evropske unije sklenil, da je treba odločitev o usodi ustavne reforme doseči šele v drugi polovici leta 2008. "Vrh je ostal pri zavezi, da se proces ratifikacije ustave nadaljuje, kar je v nasprotju z napovedmi nekaterih, da naj bi ustavo razglasil za mrtvo," je dejal Janša.

EU je na simbolni ravni pokazal, da je evroobmočje odprto za nove članice.

Izjava Barrosa in Schüssla ob čestitki Sloveniji