Almunia je že februarja pojasnil, da merila za prevzem skupne valute od treh kandidatk (Slovenija, Litva, Estonija) izpolnjuje le Slovenija. Foto: EPA
Almunia je že februarja pojasnil, da merila za prevzem skupne valute od treh kandidatk (Slovenija, Litva, Estonija) izpolnjuje le Slovenija. Foto: EPA

Almunia, komisar za denarne zadeve, je ob tem izrazil željo po pozitivni oceni. Dodal je, da Komisija z omenjenim datumom omogoča, da bo lahko o vstopu Slovenije v evroobmočje vrh EU-ja razpravljal na junijskem srečanju.

Finančni ministri EU-ja pa naj bi po napovedih komisarja splošno razpravo o širitvi evroobmočja opravili prihodnji mesec.

Merila za prevzem evra:
- stabilnost cen
inflacija lahko referenčno inflacijo (tri najboljše države v EU-ju) presega za največ 1,5 odstotka
- stabilnost javnih financ
proračunski primankljaj ne sme biti višji od 3 odsotokov BDP-ja
- ustrezen javni dolg
manj kot 60 odstotkov BDP-ja
- ustrezne dolgoročne obrestne mere
- dveletno bivanje v ERM II

Slovenija izpolnuje pogoje
Merila za prevzem skupne valute ali maastrichtske kriterije Slovenija izpolnjuje, manjka ji le zadnji pogoj, dveletno bivanje v ERM II. Ta bo izpolnjen 28. junija 2006, takrat bo mogoč tudi dejanski prevzem evra.

Vstop v evroobmočje morajo pred tem potrditi tudi voditelji EU-ja, ki se bodo sešli 15. in 16. junija, 11. julija pa lahko finančni ministri EU-ja za to sprejmejo pravne podlage. Dejanski prevzem evra pa je načrtovan za 1. januar 2007.

Slovenija je za predčasno poročilo komisije zaprosila pred približno 10 dnevi, enako potezo pa je napovedala tudi Litva.

Bajuk: Slovenija je pripravljena
Slovenski finančni minister Andrej Bajuk je tako časovno razporeditev pozdravil, saj omogoča, da bo Slovenija evro prevzela skupaj s svojimi evrokovanci in bo tako v celoti pripravljena na članstvo v evroobmočju. Pozitivno je ocenil tudi izpolnjevanje kriterijev Slovenije za prevzem, ki jih je sicer izpolnila že konec leta 2005.

Manj rožnat scenarij za Litvo
Ob tem je Almunia dejal, da konvergenčno poročilo ne bo politična ocena o pripravljenosti države, temveč le ugotavljanje, ali država izpolnjuje merila, ki jih določa pogodba o EU-ju. Zato je smiselno, da država pred zaprošenjem za individualno poročilo presodi, ali ta merila izpolnjuje. Svarilo je bilo namenjeno Litvi, ki ciljev iz pogodbe o EU-ju ne dosega.