Tudi Slovenija se, podobno kot druge države, sooča z vrsto podražitev, kažejo podatki ZPS-ja. Foto: EPA
Tudi Slovenija se, podobno kot druge države, sooča z vrsto podražitev, kažejo podatki ZPS-ja. Foto: EPA
Dušan Mramor
Nekdanji finančni minister se sprašuje, ali bomo znali izkoristiti prednosti, ki jih prinaša evro. Foto: RTV SLO
Jože Mencinger

Novih podražitev so bili med drugim deležni malice, kosila, kave, čaji, hitra hrana, športne storitve, časopisi, storitve mobilnih operaterjev, kinovstopnice in parkiranje. Nekateri posamezniki so opozorili tudi na to, da izdelka ali storitve niso mogli plačati s tolarskimi kovanci.

V zvezi potrošnikov so presenečeni nad visokim številom prijav. Svojo "črno listo" bodo z novimi podražitvami dopolnili takoj, ko bodo zbrali vse potrebne podatke. Celotna črna lista je dostopna na spletni strani zveze in na portalu www.evropotrosnik.si.

Nekateri ekonomisti zadržani
Uspešen prevzem evra ne pomeni časa za oddih, ampak začetek resnega dela. Če vladi ne bo uspelo izkoristiti vseh njegovih prednosti, bi bili lahko na slabšem kot s tolarji, trdijo ekonomisti.

Dušan Mramor meni, da je nekaj držav že okusilo negativne posledice skupne valute, vendar kljub vsemu ostaja optimističen. Dolgoročno bomo zagotovo pridobili, veliko pa bo odvisno tudi od tega, ali bo vlada dobro razumela svojo novo vlogo. Vodenje ekonomskih politik bo po novem potekalo nekoliko drugače - ker bo treba ustrezno prilagoditi ekonomski sistem, bodo potrebni izredna disciplina, znanje in včasih tudi težke politične odločitve.

Jože Mencinger ocenjuje, da sprejem evra pomeni sprejem denarne politike, prilagojene povprečju in velikim. V veliki evforiji se preveč poudarja le pozitivne posledice uvedbe nove valute, trdi nekdanji rektor ljubljanske univerze in dodaja, da je pretirano navdušenje nepotrebno, saj se sprejemu evra tako ali tako ni bilo mogoče izogniti.

Vstop Slovenije v območje evra pomeni, da je bila gospodarska politika, ki je temeljila na počasnem hitenju, zavračanju naukov mednarodnih finančnih institucij in obotavljanju pri prodaji premoženja, dober temelj za izpolnitev maastrichtskih kriterijev.

Trgovci dolžni sprejemati do 50 kovancev
S prevzemom evra je v obtoku mnogo več kovancev kot do zdaj, ti pa imajo tudi višje realne vrednosti. Tako bodo lahko kupci z njimi izvrševali tudi nekoliko višja plačila kot do zdaj, vendar bodo lahko potrošniki za en nakup naenkrat uporabili le do 50 kosov kovancev, je pojasnila glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić.