Almunia pričakuje več ambicioznosti. Foto: EPA
Almunia pričakuje več ambicioznosti. Foto: EPA
Evropska komisija je Slovenijo opozorila na pokojninski sistem, ki bi v prihodnosti lahko povzročil težave pri javnih financah. Foto: Reuters

Dodal je, da bo ocena sprejeta šele v naslednjih mesecih, zato bo komisija razvoj dogodkov v Sloveniji podrobno spremljala. Almunia je dejal, da bi glede na visoko gospodarsko rast od držav pričakovali bolj ambiciozne cilje, saj bi lahko na ta način po njegovem mnenju rešili morebitne težave ob slabših konjukturah, gledano z dolgoročnega stališča.



Ocene posameznih držav, ki jih je pripravila Evrop- ska komisija, si lahko ogledate tukaj.
Komisar je ocenil tudi Litvo in Estonijo, ki naj bi evro uvedli skupaj s Slovenijo. V prvi državi je inflacija rahlo nad referenčno vrednostjo, pri Estoniji pa še obstaja možnost, da inflacijsko merilo izpolni letos, vendar bo ta cilj lažje izpolnila prihodnje leto. V Sloveniji se bo sicer obvezno dvojno označevanje cen začelo prihodnji mesec.

Bajuk zadovoljen z oceno
Slovenski finančni minister Andrej Bajuk je zadovoljen z oceno Evropske komisije, hkrati pa je poudaril, da je naša dolžnost, da dosežene maastrichtske kriterije ne le obdržimo, temveč jih izboljšamo.

Glede dolgoročne stabilnosti javnih financ na področju pokojninskega sistema je Bajuk dejal, da je vlada naredila že določene ukrepe, je pa skrb Evropske komisije razumljiva, predvsem zaradi nizke natalitete Slovenije.