Gaspari je dejal, da so v primeru težav s prehodom na evro pripravljeni rezervni scenariji. Foto: RTV SLO
Gaspari je dejal, da so v primeru težav s prehodom na evro pripravljeni rezervni scenariji. Foto: RTV SLO
Andrej Bajuk in Mitja Gaspari
Bajuk je na konferenci za novinarje, kjer sta zadnje priprave na evro predstavljala z Gasparijem, povedal, dana prelomni trenutek čaka z velikim optimizmom. Foto: RTV SLO
Odštevanje pred uvedbo evra
Novi stari guverner BS-ja
Zadnje priprave na evro

Bajuk je na tiskovni konferenci povedal, da moramo pri prehodu na evro ohraniti konkurenčnost gospodarstva. Prepričan je, da je vzpostavljena infrastruktura in da so državljani dovolj obveščeni. Poudaril je tudi pomen socialnega sporazuma, če želimo ta veliki dosežek obdržati. Gaspari je povedal, da razlogov za skrb ni, saj je evrske gotovine v Sloveniji dovolj. Meni, da prehod ne bo boleča izkušnja.

Guverner pričakuje, da se bo večina tolarske gotovine v trezorje Banke Slovenije večinoma vrnila že v prvem tednu po novem letu.

Gaspari predlagan za nov mandat
Predsednik države Janez Drnovšek je državnemu zboru predlagal Gasparija za vnovični 6-letni mandat za guvernerja, ki mu bo začel teči aprila prihodnje leto. Drnovšek je pojasnil, da je Gaspari v dosedanjem mandatu dokazal, da ima vsa potrebna znanja, izkušnje in osebne lastnosti, potrebne za kakovostvo vodenje te pomembne ustanove.

Na Drnovškov predlog se je Bajuk odzval z besedami, "da je v takšnem trenutku, v katerem je zdaj Slovenija, zelo pomembno, da se zagotovi kontinuiteta pristopa".

Ekonomisti nad predlogom niso presenečeni
Slovenski ekonomisti menijo, da je odločitev predsednika Drnovška, da za prihodnji mandat guvernerja centralne banke predlaga spet Gasparija, pričakovana. France Križanič s ekonomskega inštituta pravne fakultete je prepričan, da se je zdajšnji guverner izkazal z dobrimi rezultati in da je prevzem evra v veliki meri tudi zasluga ustrezne politike Banke Slovenije.

Gaspari uživa precej podpore v DZ-ju
Poslanske skupine državnega zbora so večinoma Drnovškov predlog ocenile kot ustreznega, Gasparijevo delo pa si je prislužilo pohvalo. V koalicijskih SLS-u in SDS-u se bodo o podpori njegovi kandidaturi odločali v novem letu.

Odštevanje pred uvedbo evra
Novi stari guverner BS-ja
Zadnje priprave na evro