Bo Uniji uspelo, da začne delovati kot 'velika srečna družina'? Foto: EPA
Bo Uniji uspelo, da začne delovati kot 'velika srečna družina'? Foto: EPA
Samuel Žbogar
Po petkovem srečanju premierjev Slovenije in Hrvaške sta se v Cordobi pomenkovala tudi zunanja ministra obeh držav. Foto: EPA
Ministri EU-ja v Cordobi tudi o Balkanu
Različni odmevi na slovensko-hrvaško pobudo

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je povedal, da ima Ashtonova vso podporo zunanjih ministrov Evropske unije. Pojasnil je, da kritike na njen račun ne prihajajo od zunanjih ministrov, ampak od zunaj. Kritike so ministri označili za krivične, saj je po njihovem mnenju Ashtonova dobro začela svoje delo.

Po Žbogarjevih besedah Ashtonova "dela z žarom in se zaveda odgovornosti, ki je na njej kot na prvi visoki predstavnici, ker postavlja novo funkcijo na noge", kar ji bo po njegovem mnenju tudi uspelo.

Glede nove službe za zunanje delovanje EU-ja so se ministri strinjali, da je zelo pomembno, kako se bo ta služba vzpostavila in bodo vse države članice čutile, da so del priprav in del same službe."Ne gre samo za to, da bomo imeli v službi par svojih ljudi, ampak za to, da čutimo, da mi sami sodelujemo pri nastajanju te službe in to je sedaj odsotno," je poudaril minister.

Pogovori o "vsem mogočem"
Pred zasedanjem ministrov se je Žbogar srečal s hrvaškim kolegom Goranom Jandrokovićem, s katerim sta govorila predvsem o dvostranskih maloobmejnih težavah. Slovenski zunanji minister je sporočil, da je bil sestanek "s prijateljem iz Hrvaške Gordanom" dober in da sta se pogovarjala "o vsem mogočem", tudi o pripravah na konferenco o Zahodnem Balkanu, ki jo 20. marca na Brdu pri Kranju pripravljata Slovenija in Hrvaška.

V ospredju so bili pogovori o maloobmejnih težavah, predvsem o mejnem prehodu Brezovica. "Odločila sva se, da se bodo v prihodnjih dneh sešli strokovnjaki obeh strani in našli rešitve za Brezovico ter nekatere druge maloobmejne probleme, ki bi olajšale življenje ljudem ob meji," je dejal vodja slovenske diplomacije.

Glede hrvaških pogajanj z Evropsko unijo pa sta govorila tudi o poglavju o skupni zunanji, varnostni in obrambni politiki, pri katerem ima Slovenija zadržke, Hrvaška pa ga želi čim prej odpreti. "Pripravljamo gradiva in bomo delali v tej smeri, da bi lahko tudi to poglavje odprli čim prej, seveda pa je to odvisno od veliko zadev," je dejal Žbogar.

Hud boj za diplomatska mesta
To je prvo neformalno srečanje zunanjih ministrov EU-ja po uveljavitvi Lizbonske pogodbe, ki prinaša pomembne spremembe v zunanji politiki Unije. Ključna med njimi je prav nova Evropska služba za zunanje delovanje (EEAS), ki je sprožila živahno razpravo tako med državami članicami kot med državami in Evropsko komisijo ter Evropskim parlamentom.

Ministri so v petek govorili tudi novi svetovni vlogi Evropske unije, predvsem v odnosu do Indije, Kitajske in Brazilije.

Ministri EU-ja v Cordobi tudi o Balkanu
Različni odmevi na slovensko-hrvaško pobudo