Evropska unija
Middletown
Dobrodošli v (Severni) Irski. Tako London kot tudi Bruselj in Dublin si ne želijo vnovične postavitve fizične meje. Irska bo namreč po brexitu ostala del EU-ja. Foto: Reuters
Michel Barnier in Leo Varadkar
Evropski pogajalec Barnier in irski premier Varadkar Veliki Britaniji sporočata, da brez dogovora o meji sporazuma o brexitu ne bo. Foto: Reuters

Barnier: Vprašanje irske meje ogroža pogajanja o brexitu

Nihče si ne želi fizične meje med Severno Irsko in Irsko
30. april 2018 ob 18:16
Dundalk - MMC RTV SLO, STA, Televizija Slovenija

Glavni pogajalec Evropske unije o brexitu Michel Barnier je na obisku Irske posvaril, da so pogajanja o izstopu Velike Britanije ogrožena zaradi nesoglasij glede prihodnosti irske meje.

Barnier se je na začetku obiska srečal z lastniki podjetij in prebivalci na obeh straneh meje, ki sta jo s podpisom velikonočnega sporazuma Severna Irska in Irska odpravili, sočasno pa uredili tudi druge odnose med državama.

"Dokler ne sklenemo dogovora, obstaja tveganje," je dejal in poudaril potrebo po vključitvi rešitve meje med Severno Irsko in Irsko po britanskem odhodu iz EU-ja v dogovor o brexitu.

Na forumu vseh držav Otoka glede brexita v Dundalku blizu irske meje s Severno Irsko je poudaril tudi polno podporo evropskih članic Republiki Irski, poroča BBC.

Velika Britanija še naprej zagotavlja, da ne bodo uvedli "trde meje" med Irsko in Severno Irsko, kar je pomembno tudi za ohranitev velikonočnega mirovnega sporazuma. Tako Dublin, London in Bruselj se strinjajo, da bi postavitev fizične meje pripeljala do nestabilnosti.

Glede carine je Unija predlagala, da po brexitu v carinski uniji ostane le Severna Irska. London je sicer privolil v to, vendar bi raje našel drugo rešitev.

Irska: Brez dogovora ni brexita
Irski premier Leo Varadkar je opozoril, da bo moral London vsaj na neki način spremeniti svoj pristop do pogajanj, če želijo doseči dogovor glede meje. "Brez rešitve glede vprašanja irske meje ne more biti dogovora o izstopu iz EU-ja," je poudaril. Irski zunanji minister Simon Coveney je presodil, da je treba do junija, ko poteče rok za vprašanje meje na irskem otoku, opraviti še veliko dela.

Tudi Barnier je menil, da se morajo do junija še hitro uskladiti glede več točk. Med njimi glede carine, ki jo je Barnier branil, češ da ne ogroža suverenosti Velike Britanije, kar je sicer kritizirala vodja severnoirskih ulstrskih unionistov (DUP) Arlene Foster.

Ločitveni sporazum večinoma dorečen
EU in Velika Britanija sta se do zdaj dogovorila o približno 80 odstotkih ločitvenega sporazuma, ki pokriva tri prednostna ločitvena vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku - ter prehodno obdobje. Kot rok za napredek pri vprašanju meje na irskem otoku so na vrhu EU-ja določili junij.

Ločitveni oziroma izstopni sporazum si pogajalci želijo doreči do oktobra, da bi nato lahko stekel proces ratifikacije.

Velika Britanija naj bi iz Unije izstopila 29. marca 2019. Takrat naj bi se začelo prehodno obdobje, ki naj bi trajalo 21 mesecev, torej do konca decembra 2020. V tem obdobju Britanija ne bo več sodelovala pri odločanju Unije, bo pa morala spoštovati vso evropsko zakonodajo.

VIDEO
Barnier zaskrbljen nad prihodnostjo meje med Severno Irsko in Irsko
J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Roky89
# 30.04.2018 ob 19:45
Jah, bo pa Združeno kraljestvo pač odfrčalo iz Unije. Njih bo to bolelo 100x bolj kot nas.
ROBI123
# 01.05.2018 ob 00:40
Pa Severno Irsko vrnite Ircem, saj vera pa danes sploh ne igra več nobene vloge! Katolik ali protestant - glavno, da si človeku človek!!!!!
politik kritik
# 02.05.2018 ob 04:40
Noben resen ni nikoli rekel, da se bo po izstopu Britanije iz EU za njih kar odprla zemlja in bodo padli v pekel (recesijo).

Se bodo pa glede na ekonomska spoznanja bistveno počasneje razvijali kot bi se lahko. Se pravi bodo počasi začeli zaostajati predvsem za Nemčijo in Francijo. In to se sedaj že lepo kaže. Zadnji podatki kažejo, da se je rast Britanskega BDP v zadnjem četrtletju skoraj popolnoma ustavila. Zrasla je le za 0,1 odstotka, kar je najpočasnejša rast v petih letih. Nemška in Francoska rast bo glede na pričakovanja bistveno višja.

Najbolj smešno pri vsem tem pa je, da so nekaj podobnega Britanci že izkusili. In sicer sta v Evropi po 2. vojni obstajali najprej dve "Evropski uniji". Prva je bila predhodnica današnje Evropske unije na čelu katere sta bili Nemčija in Francija. Druga je bila EFTA, na čelu katere je bila Britanija. Razlika med združenji je bila, da je prva države združevala na ekonomski in politični osnovi, EFTA pa samo na ekonomski in sicer na podlagi prostocarinske cone. Zgodilo se je, da kljub temu, da je bila Nemčija po vojni popolnoma razkosana in porušena si je le ta zaradi članstva v predhodnici današnje Evropske unije tako opomogla, da je prehitela Veliko Britanijo in to kljub temu, da so imeli Britanci še polno kontrolo nad kolonijami iz katerih so izčrpavali naravne vire v zadnji Evropski vojni pa praktično niso utrpeli škode.

Posledično je v Britaniji prišlo do interesov da bi zaradi gospodarskega nazadavanja za poraženci 2. svetovne vojne, zapustili EFTO in se pridružili EU. Tako so izvedli tudi referendum kjer je bilo večino volivcev za pridružitev. A vendar Francoski predsednik De Gaule Britanije v EU ni spustil do leta 1973, ko ga ni bilo več na oblasti.

Danes Britanci hočejo spet v neko EFTO (prostocarinsko Evropsko unijo brez političnega središča - Bruslja). Zanimivo je pa to, da očitno niso sposobni pogledati le nekaj desetletij v preteklost, kam jih je tako soliranje že pripeljalo. Na koncu bo torej politične neumnosti plačal navadni državljan, ki bo na koncu dneva živel slabše kot bi sicer.
Roky89
# 01.05.2018 ob 17:23
@Knez

UK je še vedno v Uniji. Še vedno so del vseh vidikov integracije katerim so pristopili. Še vedno so del Evropskega gospodarskega prostora. Še vedno so del vseh inštitucij in sodelujejo pri oblikovanju politik in regulacij Unije. Če se te stvari kar naenkrat prekinejo, če iz enega dneva na drugega kar naenkrat ni več mogoče brez ovir poslovati, če kar naenkrat tvoje firme nimajo več dostopa do dobaviteljskih verig, ki prepredajo kontinent in če lep del tvojih delavcev kar naenkrat več nima urejenega statusa v tvojih podjetjih in je onemogočen prost pretok kapitala in celo informacij pa verjemi, da se to zate ne bo dobro končalo. Zakaj pa misliš, da se tako trudijo pridet do dogovora? Zakaj pa misliš, da obstaja ta minimalni dvoletni rok za izstop? Verjetno pa zato, da se uredijo nova razmerja in postopki sodelovanja. Ker je to dolgotrajen proces je UK celo zaprosila za tranzicijsko obdobje v katerem bo vpeta v vse vidike skupnega trga, normalno vplačevala v proračun, povrh vsega pa ne bodo niti imel predstavnikov v inštitucijah EU. Samo opazovalec bodo...
Verjetno pa UK ne počne tega nam na ljubo, ampak za svoje dobro. Vedo, da če kar naenkrat padejo iz Unije, brez dogovora, da jih bo to drago stalo.
divacvlade
# 01.05.2018 ob 08:23
Zapuščina Camerona je res velika. Zahodna civilizacija se ukvarja sama s sabo, namesto z napredkom
Springbok
# 01.05.2018 ob 00:52
Lordi so danes / včeraj izgalsovali amandma k zakonu o Brexitu, ki določa, da lahko parlament odkloni Brexit, če vlada ne doseže dogovora z EU o izstopu. Torej v primeru hard Brexita.

Na koncu bo BRINO - BRexit In Name Only
edi1
# 02.05.2018 ob 11:38
@borut blas Wells je mesto v Somersetu...muslimanski kalifat...
borut-blas
# 01.05.2018 ob 19:49
naj ta angleški mali imperij že nekrat razpade
živela svobodna škotska, wells. in irska in ostanite v evropi
anglija pa naj se skupaj z zda še naprej druži s savdijci in se spremeni v muslimanski kalifat
Roky89
# 01.05.2018 ob 17:26
@knez
Aja, pa še tole. Nihče ne dvomi v to, da bo obstajala gospodarska menjava in drugo sodelovanje. Gre se za zo kako bo to izgledalo in kakšne učinke bo imelo za gospodarstva.
Knez_Kocelj
# 01.05.2018 ob 08:49
@Springbok

Potem upam, da se bo narod v UK dvignil na noge in lordsko zbornico zaprl in razpustil (kar se govori že nekaj časa v britanski politiki). Ter odpravil lordske amandmaje.
Knez_Kocelj
# 01.05.2018 ob 07:41
Evroblazneži (v Bruslju in na otoku) iščejo dlako v jajcu z namenom, da bi preprečili demokratično voljo britanskega ljudstva, ki se je 23. junija 2016 odločilo za Brexit.

@Rock89

In zakaj naj bi njih to bolelo ? Spomnim se predreferendumskega časa ko je nasprotna stran zganjala množično paniko in histerijo, da bo po Brexitu otok potonil in da se bo odprla zemlja, ki bo požrla London. Danes ima Združeno kraljestvo gospodarsko rast.

Nemčija in Francija bosta še vedno izvažale svoje proizvode v UK in obratno tudi po izstopu otoka iz EU.
Kazalo