Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 45 glasov Ocenite to novico!

Poudarki

  • ECB: odvzem bančnih licenc, nadzor nad združitvami, preiskave
Jose Manuel Barroso
Predlog morajo podpreti vse članice Evropske unije, tudi tiste brez evra, ki se bojijo, da bi s tem padle v Evropo dveh hitrosti. Foto: EPA
Jose manuel barroso
Predsednik evropske komisije se zavzema za federacijo evropskih držav. Foto: EPA

Barroso: Evropska unija mora postati federacija nacionalnih držav

Velika predaja pristojnosti: ECB naj nadzira vse banke evrskega območja
12. september 2012 ob 10:20,
zadnji poseg: 12. september 2012 ob 21:02
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Banke v evrskem območju potrebujejo enoten nadzor, zato je treba vzpostaviti enoten nadzorni mehanizem, ki ga bo vodila Evropska centralna banka (ECB), je dejal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Tveganje je povsod, banke so večnacionalne, pravila pa ostajajo nacionalna, je razloge za predlog centralnega nadzora pojasnil Barroso. Enoten nadzornik vseh 6.000 bank, ki poslujejo v evrskem območju, bi bil temelj bančne unije, ki bi se gradila naprej s skupno shemo zavarovanja bančnih vlog in skladom za reševanje bančnih kriz.

Na finančnem ministrstvu zakonodajnega predloga Evropske komisije, da organ pri ECB-ju nadzira vse banke v evrskem območju, še ne morejo komentirati, saj državam članicam še ni znan. Pozdravljajo pa vse pobude in zakonodajne predloge, zaradi katerih bi se še ustrezneje varovalo finančno stabilnost v EU-ju in v Sloveniji, so sporočili.

ECB: odvzem bančnih licenc, nadzor nad združitvami, preiskave
Evropska centralna banka bi imela pristojnost odvzema bančnih licenc, njihovo izdajo, odobritev in zavrnitev velikih bančnih združitev in preiskavo nepravilnosti v bankah.

Konec nacionalnih pristojnosti v bankah
Če bo predlog komisije sprejet, bo pomenil največji prenos nacionalnih pristojnosti od uveljavitve evra, menijo analitiki.

Gre za visoko ceno, ki pa jo je po prepričanju Bruslja treba plačati zaradi možnosti neposredne dokapitalizacije bank iz evropskega reševalnega sklada in zaradi zagona drugega programa ECB-ja za odkup državnih obveznic.

Skepticizem članic brez evra
Za sprejetje predloga je potrebno soglasje vseh članic Evropske unije, pri čemer največ dvomov prihaja iz Nemčije, skeptične pa so tudi države članice, ki nimajo evra, saj se bojijo, da bodo v tem primeru pristale v Evropi dveh hitrosti.

Bančna unija je sicer eden od štirih stebrov nove podobe Evropske unije, ki so si jo zamislili t. i. "štirje mušketirji" (predsedniki Evropskega sveta, ECB-ja, komisije in evroskupine). Poleg bančne unije so v projektu še fiskalna unija in okrepljeni ekonomska ter politična unija.

Skepticizem Berlina glede bančne unije je sicer povezan z morebitno premočno vlogo supernadzornika, ker bi imel ta preveliko vlogo pri odločanju o sredstvih iz reševalnega sklada, v katerega največ prispeva prav Nemčija.

Guverner Banke Slovenije dvomi v učinkovit enoten nadzor
Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec je ocenil, da bo težko zagotoviti enoten nadzor nad vsemi bankami v območju evra, zato predpostavlja, da se bo na koncu uvedel skupni nadzor le nad 150 sistemskimi bankami, nadzor nad drugimi pa bo ostal v rokah nacionalnih nadzornikov. Pričakuje pa poenotenje pravil glede ocenjevanja posojilnega tveganja.

Poenotena pravila po njegovih besedah ne bodo strožja od tistih, ki jih je do zdaj uporabljala Banka Slovenije. Trenutni sistem se mu sicer zdi preveč zapleten in bi ga poenostavil ter določil zgornjo mejo zadolževanja za posamezno banko. Odrekel bi se tudi internim modelom ocenjevanja tveganja po bankah, saj zaradi njih prihaja do izigravanja pravil.

Dosedanje delovanje nadzornikov se po mnenju guvernerja Banke Slovenija ne bo spremenilo, saj ti bankam še naprej ne bodo mogli narekovati posojilnih poslov. Ugotavljalo se bo le preveliko tveganje poslovanja banke in na tej podlagi ukrepalo.

Kranjec je sicer tudi dodal, da predlogov komisije še niso natančno preučili in da v svetu ECB-ja o tem še niso razpravljali.

Poslanci predlog pozdravljajo in problematizirajo
Na predlog so se tudi odzivali evropski poslanci. Čeprav ga po eni strani pozdravljajo, pa ga vidijo tudi kot "problematičnega". Marianne Thyssen (EPP) je tako izpostavila "le" svetovalno vlogo Evropskega parlamenta, ki bi sicer moral soodločati. A kot je dejala, je to vprašanje lahka mogoče rešiti.

Guy Verhofstadt, vodja evropskih liberalcev, pa ne razume, zakaj predlog temelji na medvladni metodi, saj to vidi kot "recept za vzpostavitev vseevropskega nadzornega sistema z eno neuporabno roko".

"Evropska unija mora postati federacija nacionalnih držav"
Barroso je v nagovoru na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta še dejal, da Evropa potrebuje novo usmeritev in da bi se morala razviti v "federacijo nacionalnih držav", kar pa bi terjalo novo evropsko pogodbo.

Federacija je po mnenju Barrosa nujna, saj se države sicer zatekajo k nacionalizmu in populizmu, ki se napaja iz krize. Kritiziral je ravnanje voditeljev držav in dejal, da ti v Bruslju podprejo pomembne odločitve, doma, v svoji državi pa jih nato rušijo. Pozval je k "evropeizaciji" evropskih volitev leta 2014, k čemur bi lahko evropske politične skupine prispevale tako, da bi vnaprej predlagale svojega kandidata za predsednika komisije.

Za Grčijo bo "točka preobrata" jesen
Barroso je v nagovoru omenil tudi Grčijo in dejal, da bo zanjo jesen "točka preobrata" in dodal, da verjame, da bo Grčija, če bo izpolnila zaveze o reformah, ostala v območju evra. Grčija mora v letih 2013 in 2014 privarčevati še 11,5 milijarde evrov, da bi dobila naslednji obrok posojila za 31 milijard evrov.

Odzivi slovenskih poslancev
Na Barrosov nagovor o stanju v uniji in predlog glede enotnega nadzornega mehanizma za banke so se danes odzvali evropski poslanci Milan Zver, Romana Jordan in Mojca Kleva.

Milan Zver (SDS/EPP) je na spletni strani SDS zapisal, da z zanimanjem čaka leto 2014, ko bi naj bil predstavljen nov model EU, to je demokratična federacija nacionalnih držav. Po njegovem mnenju je Barroso dobro združil novo vizijo EU s krizno realnostjo. Evropski parlament je bančno unijo predlagal že pred dvema letoma, pravi, a če želimo rezultate," potrebujemo resnično, ambiciozno in transparentno bančno unijo," je zapisal.

Enotni mehanizem za nadzor je po Zverovem mnenju šele začetek zgodbe, zato je pomembno, da se bo povečala vloga ECB. Zver še pravi, da je trenutno pomembno predvsem, da v EU "držimo skupaj in sodelujemo", in da je treba sprejete dogovore in obveze izpolniti.

Romana Jordan (SDS/EPP) je Barrosov nastop označila kot prizadevanja za več EU. Pravi, da je Barroso "pokazal veliko optimizma, pa tudi voditeljske sposobnosti", ter dal vtis, da ve, kam želi popeljati EU, in da bo Evropska komisija pod njegovim vodstvom to tudi uresničila.

Kot odgovor na krizo je že prišlo do dogovora o tesnejšem sodelovanju na področju gospodarske in fiskalne unije, prav razmere v Sloveniji pa da dokazujejo, kako močno je zdravje gospodarstva povezano z zdravjem finančnega sistema, je zapisala Jordanova.

Zato se je zdi potrebno, da ob doslej sprejetih ukrepih in skupni valuti vzpostavijo tudi bančno unijo s skupnim evropskim nadzorom bank. Jordanova pa ocenjuje, da je Barrosov "zagon na določenih področjih morda nekoliko prevelik", saj da "glede na spomine iz nekdanje države nič kaj rada ne slišim o načrtih, da bi se EU premaknila v federacijo držav članic".

Mojca Kleva (SD/S&D) pa ocenjuje, da je bančna unija potrebna in da gre predlog komisije v pravo smer, saj "centraliziran nadzor v času, ko praktično vse evropske banke poslujejo preko nacionalnih meja in nacionalnih zakonov, ne bi smel biti vprašljiv".

Po njenih besedah je treba "prebiti začarani krog", kjer so morale države v krizi z dodatnimi kapitalskimi injekcijami za banke še bolj obremeniti svoje proračune. Poudarja, da mora biti pri nadzoru in saniranju bank ter v procesu vzpostavljanja in izvajanja bančne unije vključen tudi Evropski parlament.

Glede Barrosovega govora pa Kleva pravi, da je "njegove dolgoročne sanje o federalni Evropi" ne prepričajo in da je pričakovala konkreten korak k vzpostavitvi "socialnega pakta", ki bi sovpadal s fiskalnim paktom in paktom za rast, in se osredotočil na problem revščine ter ukrepe za zaposlovanje po vsej Evropi.

G. C.

VIDEO
Barroso za evropsko federacijo držav
A. K. K.
Prijavi napako
Komentarji
strukturalist1
# 12.09.2012 ob 11:41
Ta tip je bil podpredsednik in izvršni direktor Goldman Sachs tik preden je šlo vse skupaj k vragu! In tak tip bo imel nadzor nad vsemi bankami v evropi?! Res lepa prihodnost se nam obeta!
Rougier
# 12.09.2012 ob 10:39
Kako bosta pa sedaj delala Kučan in Isajlović?
Arnolfus
# 12.09.2012 ob 10:43
Forumu21 je odklenkalo. Vse kar jim sedaj ostane je medijska gonja in partizani. Srečno.
onzy25
# 12.09.2012 ob 10:30
Katera teorija že to napoveduje? Zarote seveda :).
Jethros
# 12.09.2012 ob 11:32
Vse lepo in prav...če bodo delovali po opisu, se nam obeta širša preiskava v NLB in NKBM s strani ECB. To bi bilo fajn, kajti bi tudi politično odgovornost morali zahtevati. Politika je pletla svoje leve in desne lovke po teh bankah, ki so največji problem naše države.
Samo zaradi teh bank imamo državo na kolenih.

Mi je pa smešno in žalostno videti, da spet eni zgolj po eni strani šopate. Čigavi pa sedijo v NKBM, ki je talala božje kredite? Kdo je nameščal svoje v nadzorne svete, ki imajo nalogo gledati upravi pod prste in jo tudi odstaviti?
Sprejmite dejstvo, da so v tej igri ropanja našega denarja še kako vpletene vse strani.
črnavest
# 12.09.2012 ob 13:14
kar ni uspelo Hitlerju bo uspelo EU birokratom - ta dežela bo spet nemška
kak-tus
# 12.09.2012 ob 11:21
Ajde vlada... Če smo sprejeli evropsko regulativo, lahko slovensko službo namenjeno prav temu (nadzoru in reguliranju bank) razpustimo. Zadnji čas, da nadzornike, ki ne nadzirajo in regulatorje, ki ne regulirajo, pošljemo na nezasluženi počitek ! ! !
PONOS
# 12.09.2012 ob 13:03
Volitve so postale nesmisel...
PONOS
# 12.09.2012 ob 12:56
New world order...teorija zarote hahahaha
Vsi so lutke in marionete postavljene od vrhovnega kapitala.
Povzročiš krizo,pokažeš rešitev,ukažeš reforme- rezanje pravic in dohodkovčeš to vas bo rešilo krize.Ter povečaš vpliv in ukinjaš nacionalni nadzor-suverenost.
Pa dobert tek.
Za nagrado dobite rast evra in zamik krize ajajaj
Alchemist
# 12.09.2012 ob 11:44
EU bi morala postati federacija po vzoru USA, ker njihov sistem funkcionira

Zato ker 90% njihovih držav nima historične tradicije in so bile ustanovljene s strani centralne oblasti. ZDA se tudi niso širile s demokratičnim procesom, ampak z osvajanji, z odkupi itd (z izjemo prvih 13 držav). Tudi kulturne razlike med posameznimi državami so bistveno manjše, povsod je enoten jezik. Da ne govorimo o vezanosti identitete na lastno državo, ki je tam tudi precej precej bolj ohlapna. EU in ZDA se zelo razlikujejo, če njihov model deluje za njih, to še ni nobeno zagotovilo, da bi deloval tudi za nas. Jaz mislim, da nebi in da bi to bila že vgrajena bomba, ki bi nekoč spet vodila do razpada EU. Če se ne upošteva suverenosti članic je po mojem vse skupaj že v štartu namenjeno za propad. Zato treba te stvari dobro in tehtno premisliti.
Peroz
# 12.09.2012 ob 10:51
Super!
Ramus
# 12.09.2012 ob 18:16
"Barroso: Evropska unija mora postati federacija nacionalnih držav"

Nikoli nisem volil za Barrosa, kdo je torej on, da mi kroji življenje??? Kdo je Van Rumpoy? Je kdo volil za njega? Pa hodi po EU-ju in razsipa z našim denarjem,... S čigavim mandatom??? Takoj organizirajmo referendum za izstop iz tega čušpajza imenovanega EU, kjer se debelijo elite, bankirji, tajkuni in škofi. Sicer pa se ne slepimo, EU je že od nekdaj takšen, se je pa treba vprašati, kaj so nam obljubljali naši vrli politiki,... kje je sedaj med in mleko, ki se cedi v EU?
Alchemist
# 12.09.2012 ob 11:28
Tu treba biti hudičevo pazljivi in občutljivi. Sam se ne zavzemam za klasično federacijo, ker pol bomo res bili neke združene države Evrope po vzoru ZDA, ampak EU enostavno ne more funkcionirat kot ZDA. Oblika povezovanja more bit drugačna, nekoliko bolj ohlapna, z državami članicami, ki ohranjajo suverenost na številnih področjih in tam kjer ima pa izključne pristojnosti unija in njene istitucije (strinjam se, da more bit to tudi monetarna politika v celoti), morejo imet države članice možnost ključnega vpliva. Gre tudi za demokratičnost, ki je v EU zelo zelo primankuje in tudi tukaj bi bilo potrebno najt posebne rešitve. Skratka, take zadeve treba delat zelo premišljeno in poiskati treba kompromisne in kreativne rešitve za bodočo institucionalno ureditev.
Aurumvivendi
# 12.09.2012 ob 16:03
Temu se pa reče NEW WORLD ORDER...ali drugače povedano izguba samostojnosti, neodvisnosti, zasebnosti, suverenosti...po drugi strani pa večji nadzor nad vsakim korakom, izguba svobode posledično zasužnjevanje...potem ba po res j...

Spremljajte raje neodvisne medije kot so:

http://insajder.si/domov.html

http://www.gibanje-ops.com/

http://wearechange.si/

http://www.ujet.si/
Ori
# 12.09.2012 ob 14:54
Podobnost s SFRJ je zgolj naključna.
Hephaestus
# 12.09.2012 ob 19:59
Čez 10 let bo nekdo napisal knjigo z naslovom:

Slovenija: uspešna tranzicija iz Jugoslavije v Euroslavijo.
Podnaslov: rešili smo se Beograda samo, da bi se znašli pod Brusljem.

Ne verjamem federativni Evropi, to so iluzije. Ta zadnja federacija v kateri smo bili se je razpadla v potokih krvi. Še sreča, da v Jugi nismo imeli atomskih bomb. Francozi in angleži jih imajo.
gorc27
# 12.09.2012 ob 13:56
Tudi "one world government" je baje konstrukt teoretikov zarote (kot so bile nekoč združene države evrope) Le kam pluje barka. Drugače pa mimo levih in desnih šentflorjanskih zdrah, nekatere ciljno usmerjene izjave:

-"We shall have world government, whether or not we like it. The question is only whether world government will be achieved by consent or by conquest." - James Warburg (Rothschild Banking Agent 1950)

-"In the next century, nations as we know it will be obsolete; all states will recognize a single, global authority. National sovereignty wasn't such a great idea after all." - Strobe Talbott, Former U.S. Deputy Secretary of State 1992

"We are grateful to the Washington Post, The New York Times, Time Magazine and other great publications whose directors have attended our meetings and respected their promises of discretion for almost forty years... "It would have been impossible for us to develop our plan for the world if we had been subject to the bright lights of publicity during those years. But the work is now much more sophisticated and prepared to march towards a world government." "The supranational sovereignty of an intellectual elite and world bankers is surely preferable to the national auto determination practiced in past centuries." - David Rockefeller, Trilateral Commission Founder 1991

-"We are on the verge of a global transformation. All we need is the right major crisis and the nations will accept the New World Order." - David Rockefeller
PONOS
# 12.09.2012 ob 13:02
Mimogrede bo še kdo hodil na volitve.Namreč nima smisla kdor koli bo ,bo plesal po taktirki.
Je kaj razlikemed Janšo in Pahorjem???V temeljih nikakršne.Logično..lastniki sveta pritiskajo ...
"Give me control over a nations currency, and I care not who makes its laws"
Torej če kapital tako usmerja ni važen kdo vlada ,vsak vladar pride na isto dilema Pahor ali Janša nikoli ni obstajala ,oba bosta vlekla strine k istem cilju ki je diktiran.
heureka
# 12.09.2012 ob 11:32
Evropska unija mora postati federacija nacionalnih držav"
Tako ce sedaj gre suverenost drzav po vodi,potem bi bilo nujno spremeniti tudi ustavo ,tako prinas, kot tudi drugot.v Evropi. Ce ne drug ,se bodo temu uprli Anglezi.
simonc27
# 12.09.2012 ob 19:14
Dobro jutro v Novem svetovnem redu na evrospkih tleh.
molekinho
# 12.09.2012 ob 19:07
no še farageov pogled na zadevo... malo realističnega ne škodi.

http://www.youtube.com/watch?v=Vms_vd_yW
gY
Koperboy
# 12.09.2012 ob 13:38
AndrejP: Jaz sem odgovarjal Ćićotu. Njegovo besedilo, kateremu sem odgovarjal, sem tudi prilepil zraven, ampak to očitno ni dovolj, zatorej se opravičujem.

NLB je v državni lasti in vlada lahko zamenja nadzornike, ti pa direktorja uprave. Če bi to bilo v interesu Janše, bi naredil - tako kot je nastavil svoje kljukce Bavčarja, Časarja in še unega iz Intereurope, ki so uničili primorska podjetja. Lahko bi tudi preprečil prevzeme z zakonom, pa tega ni naredil.
Potem pa mi en SDS-ovec trobi, da so za tajkune krivi LDS in kompanija? Lepo te prosim...kmalu bo prišlo ven še to, da je Janša podpiral Pahorjeve reforme, ampak jih je Pahor sam zrušil, ker se je naveličal oblasti...Propaganda je toliko močna, kolikor neumni so ljudje, in pri večini SDS-ovcev je zelo močna.
črnavest
# 12.09.2012 ob 13:11
iz ene federacije (1991) kjer ni bilo lačnih, prek samostojnosti do druge federacije kjer smo že lačni?
boomslang
# 12.09.2012 ob 12:47
Ja, ja, Barroso... To nekateri vemo že dolgo časa.... Konec, koncev je trenutna kriza temu tudi namenjena, kaj ne...
rok23
# 12.09.2012 ob 12:41
Zimbabwe pays the World Bank $50,000 an hour in interest payments alone, keeping the country locked in a cycle of debt and poverty.
In 2008, the U.S. spent $700 billion bailing out bankers, it also paid $451 billion in interest on the national debt, to the same bankers. WTF !
strukturalist1
# 12.09.2012 ob 11:44
z "ta tip" mislim Maria Draghia, predsednika ECB
gola-resnica
# 12.09.2012 ob 11:08
UUUUU big braderju gre pa že zdej res za nohte. Sedaj vec ne svetuje, ampak že zahteva... in se huje bo.
tisti, ki to podpirate, imate se malo casa da daste glavo iz peska. Riti namreč nimate več...
LjudjeSoOvce
# 12.09.2012 ob 23:56
"So this is how liberty dies...with thunderous applause."

(Padmé Amidala)
Ramus
# 12.09.2012 ob 21:01
"Sam sem pristaš tega, da se to lahko zgodi že jutri in tako skušam tudi živeti, biti pripravljen."

To je povsem pravilen pristop in tako so živeli Kristjani že od prve generacije. Tudi Apostoli so takoj po Jezusovem vnebozetju verjeli, da se bo vrnil še v času njihovega življenja, kasneje ob razodetjih, spoznali, da to le ne bo tako hitro,... predvsem je ta evolucije spoznanja značilna za Apostola Pavla. Sicer pa vsak Kristjan živi v pričakovanju, ker je to del odnosa, ki ga ima z Bogom.

"Ali mora biti človeštvo res združeno v neko takšno skupnost, da smo pripravljeni na drugi prihod?"

Spomni se prilike o ljuljki in pšenici in o modrih in nespametnih devicah. Bolj ko se bo približeval ta veliki dan, bolj bo človeštvo združeno na eni ali drugi strani. Apostol Janez si je sposodil simbole Stare Zaveze, ko je pisal o velikem babilonu, ki bo preganjal Božje ljudstvo v poslednjem času. Kot je Babilon odpeljal Izraelce v suženjstvo, tako bo Babilon poslednjega časa zasužnjil Božje ljudstvo in Bog bo tako posredoval in osvobodil svoje ljudstvo. Ni torej naključje, da Janez uporablja Babilon Stare Zaveze za simbol, ki opisuje stanje v poslednjem času.

"Mi pa to o druegem prihodu ni čisto jasno. Po eni strani nihče ne ve kdaj se bo zgodil, po drugi strani pa se morajo prej izponit določene zadeve"

Ti zapisi so v Svetem Pismu zato, da bi mi lahko prepoznali znamenja časa in se tako pripravili na poslednje dogodke. Ko se bodo začele dogajati takšne stvari, kot so jih opisali preroki boš vedel, da se je približal čas konca in odrešitve. To je vse zato, da bi se človeštvo in vsak posameznik lahko pripravil na ta čas in konec sveta,...
bsr
# 12.09.2012 ob 19:12
"Evropska unija mora postati federacija nacionalnih držav" Dokaz, da je zemlja okrogla. Srali smo desetletja proti Beogradu in ga dobili nazaj iz Bruslja.
myname007
# 12.09.2012 ob 19:11
Zanimivo kako se uresničujejo stvari, za katere so ljudje še pred par leti mislili, da so samo izmišljotina in zablode nekih čudakov, ki nimajo drugega dela, kot da brskajo po internetu. Tudi nacistom so se smejali, dokler niso s pestmi in krepelci izsilili glasov. Ko se jokaš, ti pač ne gre na smeh...
Ramus
# 12.09.2012 ob 18:04
Eroslavija, euroslavija,...

Od Londona do Aten, od Varšave do Lisbone,... Euroslavija!

http://www.youtube.com/watch?v=8GxgIVpIb
1g
d240580
# 12.09.2012 ob 15:30
Mislim da je ta EU živ nateg pred 20 leti so načrtno skupaj s pomočjo Amerike sesuli Jugoslavijo sedaj pa sami prodajajo neke držvave ki naj bi bile združene v federacijo. No pa bomo zopet združeni čez nekaj časa vsi narodi bivše Juge v novi federaciji da crkneš od smeha.
PONOS
# 12.09.2012 ob 13:26
Andrej P se zavedaš, da kredite odobri banka, ne Vlada, ne?
hahahahaha ti si pa res naiven
ampak Kramar, ki je bil na krmilu NLB v obdobju, ko je bilo baje izdano največ tajkunskih kreditov, je bil nastavljen februarja leta 2004 (link).
hahaaa tvoja naivnost ne pozna meja.
1.Kdo je lastnik banke?
2.Kdo postavlja nadzornike in jihtudi razreši?
3.Kdo postavlja upravljalce in jih razreši?
Zakaj Kramerja niso razrešili ampak mu dali celo mio € nagrade si pa lahko odgovoriš sam brez pomoči.
No en namig.
Če se izve za krajo imaš grešnega kozlička..tako kot si ti lepo padel na finto.
Kozličk pa rad prevzame moralno krivdo za 1mio€
rok23
# 12.09.2012 ob 13:00
medtem, ko si talajo miliarde ...
se folk po ulicah prepira ali si čistilka v OŠ zasluži regres ...
Koperboy
# 12.09.2012 ob 12:41
Ćićo
Bravo, raje EU nadzor, kot pa "nacionalni interes" kjer Forum21/LDS NLB upravniki ala Kramar delijo svojim Forum21/LDS direktorjem za t.i. menedžerske (tajkunske) prevzeme,...


SDSovci, pa saj niste resni. Največji tajkunski krediti so se delili pod Janšo med 2004-2008, zdaj pa to kar naenkrat ni več res. Saj se to ni zgodilo leta 1945, ampak štiri leta nazaj, ko so dejanja še kako preverljiva! Kako vam lahko nekdo tako opere glavo, pa je meni skrivnost.
Anar Hija
# 12.09.2012 ob 12:37
FDE = Fašistične države Evrope.
bzovc
# 12.09.2012 ob 11:22
Aha, kaj bojo pa sedaj naši lopovi šli iz EU ali ni več kaj pokrasti?
leia
# 13.09.2012 ob 23:54
Teorije zarote se uresničujejo.... Še dobro za EU bogataše, da ljudje zarotam ne verjamejo...
Jethros
# 13.09.2012 ob 08:51
Federacija :)
Novinarje bi prosil ,da dobro preverijo predstavljeno idejo g. Barrosa...nemara pridemo do ugotovitve, da želijo uporabiti Titovo idejo federativne Jugoslavije, iz katere smo šli zaradi samostojnosti :)
Sebastjan666
# 12.09.2012 ob 20:16
Vedno obljubljajo kako bo to spremenilo to, kako je to potrebno spremeniti, da bo potem boljše - pa je vedno slabše - no eliti je vedno boljše.
A je to naključje?
Seveda ne. Je zelo dobro preštudirano, kako ljudem počasi zategovati štrik okoli vratu, ko bodo pa spoznali, da se dušijo, bo pa za večino že prepozno.
Dajte nam suverenost (lahko bi rekli tudi, dajte nam popolno kontrolo nad vašimi življenji) in mi bomo delali tako kot je prav. Prav? Za koga?
Človek je podlegel pohlepu in materializmu in mu je težko uiti iz tega udobja, zato bo naredil vse kar oni zgoraj ukažejo. Pozabil bo, da ima v glavi razum, da ga individualno uporablja in ne posluša zlagane in manipulativne stavke ljudi, ki samo obljubljajo. Pozabil bo, da ima roke, s katerimi lahko ustvarja, neodvisno, zase. Predal se bo praznim obljubam in čakal na odrešitev, kot miška, ki se je ujela v mišolovko.
Baje so tujci boljši gospodarji kot predstavniki lastnega naroda. Seveda so to lepe pravljice. Bi mislil človek, da se je Slovenec kaj naučil iz lastne zgodovine, kako so z nami ravnali tujci. A smo res tako nesposobni, neumni, prodani, pohlepni in hlapčevski, da moramo zmeraj klečati in se plaziti pred tujimi gospodarji in ubogati ukaze, ki bodo koristni le njim?
Samostojna slovenija?

Hitler bi bil vesel, če bi mu uspelo to, kar uspeva tem, v belih čistih rokavičkah.
Ramus
# 12.09.2012 ob 20:09
Drugi link ne dela. Združena Evropa je po moje nasprotje združenem Svetu.

Hmmm,.. čudno, meni dela. Poizkusi še enkrat. Združena Evropa je po mojem mnenju vsekakor lažje združljiva z drugo večjo tvorbo, kot pa da bi se združevalo ali pridruževalo posamezne države. Poglej kako počasi je potekalo združevanje EU. Združevanje večjih enot, ko so enkrat vsaj na papirju homogene lahko poteka hitreje,... sicer pa si tudi sam težko predstavljam kako bo to izgledalo. Sveto Pismo pravi, da bodo nekega dne v prihodnosti stvari bistveno drugačne, kot so danes,... bo zanimivo :)
Ramus
# 12.09.2012 ob 20:02
"Po moje se močna evropska federacija, če bo do nje prišlo, ne bo združila z ZDA in še s kom"

Prerok Danijel je ne opisuje kot močno, pač pa kot neenotno tvorbo "ila in železa, ki se ne more sprijeti".

"Kaj pa KItajska, Indija,......? Ali jih "vidiš" v Svetem Pismu. Jaz ne, nisem pa še začel iskati v tej smeri."

Tudi ti dve sili na vzhodu bosta integrirani,... Preprok Janez je zapisal v knjigi Razodetja v 13. poglavju, ko je gledal prihodnost, da bo ves svet priznal oblast te sile,... "Dana ji je bila oblast nad vsakim rodom, ljudstvom, jezikom in narodom. 8 Zver bodo molili vsi prebivalci zemlje,...."
Ramus
# 12.09.2012 ob 19:54
"Barroso: Evropska unija mora postati federacija nacionalnih držav"

"http://www.theparliament.com/no-cache/latestnews/news-article/newsarticle/barosso-in-rome-for-late-popes-beatification/"

Lepo se da videti od kje je prišla ideja o združeni Evropi v misli g. Barrosa,...
Ramus
# 12.09.2012 ob 19:28
"Barroso: Evropska unija mora postati federacija nacionalnih držav"

Sicer pa je proces združevanje neizbežen, saj ga vodijo sile, ki so nedojemljive in nevidne današnjemu človeku, ki je mešanica individualizma, ateizma in legalizma. Kot takšno, človeštvo nima prav nobene možnosti se zoperstaviti temu procesu. Veliko smo že slišali napovedi o koncu sveta in kataklizmičnih dogodkih. Danes nekateri z strahom gledajo v Majevski koledar in se sprašujejo ali bo takrat konec?Ne bo,... Sveto Pismo pa že od začetka govori o dnevu, ko se bo končala zgodovina človeštva in nam je bolj poznan kot "sodni dan",...

Sveto Pismo opozarja na ta dan že skoraj 5.000 let in združeno človeštvo je eden od indikatorjev tega velikega dne,... Združena evropska federacija je vsekakor korak proti temu, kar je opisal v knjigi Razodetja Apostol Janez in prerok Danijel v drugem poglavju svoje knjige.
bsr
# 12.09.2012 ob 19:28
Ramus
Zanimiv link, ki ga nisem poznal.
kaos
# 12.09.2012 ob 18:24
Evrofunkcionarji nam bodo nakladali o vsem mogočem, samo da bi oni obdržali dobro plačane fotelje.
Ramus
# 12.09.2012 ob 18:07
"Barroso: Evropska unija mora postati federacija nacionalnih držav"

Danijel 2, 41-43. "41 Potem si videl noge in prste, deloma iz lončarskega ila, deloma iz železa. Kraljestvo bo razdeljeno, vendar bo v njem nekaj trpežnosti železa, kajti videl si, da je bilo železo pomešano z lončarskim ilom. 42 Da so bili prsti na nogah deloma iz železa, deloma iz ila, pomeni: del kraljestva bo trden, drugi del pa krhek. 43 Ker si videl železo, pomešano z lončarskim ilom, to pomeni, da se bo človeško seme pomešalo, vendar se ne bodo držali drug drugega, kakor se tudi železo ne more pomešati z ilom."
Nikec3
# 12.09.2012 ob 17:17
V zgodovini so se nacije vedno poskušale združevati in združitev nikoli ni preveč dolgo trajala.
ginza
# 12.09.2012 ob 15:42
Hitlerjeva ideaj se uresničuje. Spet. Sicer na dokaj miroljuben način tokrat, ampak le kako se do končalo?
Kazalo