Belgijski premier Alexander De Croo. Foto: EPA
Belgijski premier Alexander De Croo. Foto: EPA

Med prednostnimi nalogami belgijskega predsedstva so vsa glavna evropska strateška področja, od zaščite pravne države do konkurenčnosti, zelenega prehoda in migracijske politike.

Belgija, ena od ustanovnih članic Evropske unije, bo predsedovala trinajstič, nazadnje je leta 2010. Za geslo si je izbrala tri besede: ščititi, okrepiti, pripraviti; v znaku sta modra in rumena barva: rumena zato, kot je povedal belgijski premier Alexander De Croo, ker ta barva povezuje vse številne državne, regijske in upravne enote razvejenega belgijskega državnega sistema, sestavljenega iz glavnih treh delov: Flandrije, Valonije in prestolnice Bruselj.

Zaščita državljanov po De Croojevih besedah ne pomeni le javne varnosti in varovanja meja, ampak tudi blaginjo, socialo, zdravstvo in – kot je poudaril – enotnost ter podporo Ukrajini.
"Naše sporočilo mora biti jasna vojaška in finančna podpora ter podpora širitvi. Z evropsko enotnostjo bomo zagotovili tudi evropsko varnost," je na zadnjem Evropskem vrhu povedal De Croo, ki je tudi eden najglasnejših zagovornikov prekinitve spopadov v Gazi. "Ustavite ubijanje civilistov. Prekinitev spopadov je nujna, saj je najboljša pot za humanitarni dostop in za osvoboditev talcev," je še poudaril.

Med prioritetami belgijskega predsedovanja so še krepitev evropskega gospodarstva in konkurenčnosti na svetovni ravni, kar bi potekalo hkrati z zelenim, digitalnim in pravičnim prehodom.

Belgija bo predsedovala do konca junija, ko bo evropsko žezlo prevzela Madžarska.