Montijeva vlada, ki jo podpira tudi Berlusconijeva stranka, skuša Italijo rešiti iz velikih gospodarskih težav. Foto: EPA
Montijeva vlada, ki jo podpira tudi Berlusconijeva stranka, skuša Italijo rešiti iz velikih gospodarskih težav. Foto: EPA

"V Evropi moramo odločno zahtevati, da ECB začne tiskati denar. Če tega ne stori, bi morali biti dovolj močni, da rečemo 'ciao, ciao' in zapustimo evro," je nekdanji italijanski premier v petek zapisal na svojem profilu na Facebooku. Manj kot 24 ur pozneje je spremenil mnenje, ki je v nasprotju z mnenjem zdajšnjega italijanskega premierja Maria Montija in bi lahko ogrozilo vlado v Rimu skoraj leto dni pred splošnimi volitvami na Apeninskem polotoku.

Mediji pograbili kost
"Da lahko šalo zamenjajo za predlog, je gotovo napaka kogar koli, ki trdi, da nudi politične novice," se je na poročanje italijanskih medijev odzval Berlusconi in dodal, da so mediji preveč resno vzeli njegove besede, napisane "s smehom in ironijo".

Berlusconijeva stranka Ljudstvo svobode je ena izmed dveh glavnih, ki podpirata Montijevo vlado tehnokratov. Italijanski mediji poudarjajo, da Ljudstvo svobode ne bi moglo več podpirati Montija, če bi si stranka javno prizadevala za opustitev evra.

Berlusconi si želi vrnitve
Zdi se, da si 75-letni Berlusconi želi vrnitve na politični oder, ki ga je zapustil konec lanskega leta in premiersko mesto prepustil Montiju. Ljudstvo svobode je na lokalnih volitvah prejšnji mesec utrpelo hud poraz, ko so Italijani podprli Gibanje pet zvezdic, protestni protievrski blok pod vodstvom komika Beppa Grilla.

Berlusconi ima dolgo zgodovino spornih izjav, ki jih je nato zanikal. Maj kot mesec dni po zlomu finančne družbe Lehman Brothers septembra 2008 je takrat še premier Berlusconi dejal, da svetovni voditelji razmišljajo o zaprtju mednarodnih trgov, da bi "na novo zapisali pravila mednarodnih financ". V manj kot eni uri je zanikal izjavo, zaradi katere je Dow Jones izgubil več kot osem odstotkov, češ da noben voditelj ne razmišlja o zaprtju trgov in da je šlo za govorico, ki "jo je slišal po radiu".

"Evroobveznice niso dovoljenje za zapravljanje"
Monti je medtem za grški časopis To Vima izrazil prepričanje, da bodo evroobveznice v evroobmočju postale realnost in da bo Grčija ostala v območju s skupno evropsko valuto. "Verjamem, da bomo imeli evroobveznice v takšni ali drugačni obliki, saj naša Unija postaja vedno bolj povezana. Vendar pa moramo vedeti, da nam izdajanje evroobveznic ne daje dovoljenja, da lahko zapravljamo in bremenimo druge. Prav nasprotno, evroobveznice so poskus ponovne postavitve gospodarske in monetarne unije na trdnejših in kredibilnejših temeljih," je dejal.