Nemčija je še pred srečanjem opozarjala, naj od njega ne pričakujejo spektakularnih rešitev. Foto: Reuters
Nemčija je še pred srečanjem opozarjala, naj od njega ne pričakujejo spektakularnih rešitev. Foto: Reuters
Merklova in Sarkozy o reševanju evra

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v Parizu sprejel nemško kanclerko Angelo Merkel, s katero bosta predlagala še, da bi vseh 17 držav evroobmočja v svoje ustave do poletja 2012 zapisalo zavezanost uravnoteženim proračunom.

Najvišja predstavnika dveh največjih evropskih gospodarstev si bosta po besedah Sarkozyja prizadevala še za zagotavljanje boljšega čezmejnega gospodarskega vladanja, tudi s pomočjo sestankov voditeljev držav članic evroobmočja dvakrat na leto, ki bi jim predsedoval predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, ter dveinpolletnega predsedstva, ki bi vodilo ta forum predsednikov vlad in držav iz evroobmočja. Sarkozy je poudaril, da si želita "pravo evropsko gospodarsko vlado".

Merklova in Sarkozy sta spregovorila tudi o skupnih evroobveznicah. Sarkozy je menil, da bi uresničitev te ideje močno ogrozila predvsem močnejše članice evroobmočja. Dodal je, da bi bilo mogoče o tem govoriti šele po koncu procesa integracije. Merklova je zatrdila, da skupne evrske obveznice niso rešitev, ki bi "danes" prišla v poštev.

"Želiva izraziti najino absolutno odločenost, da braniva evro in prevzameva posebne odgovornosti Nemčije in Francije v Evropi ter da bova imela povsem enotno mnenje glede vseh teh vprašanj," je na novinarski konferenci po srečanju dejal francoski predsednik. Nemška kanclerka je dodala, da je znova treba pridobiti zaupanje v evroobmočje in da morajo države z evrom napredovati korak za korak.

Analitiki pozorno prisluhnili
Voditelja sta pod pritiskom, da pripavita načrt za podporo evroobmočju in za obnovitev zaupanja finančnih trgov, ki je po letu in pol težav kljub finančnim svežnjem pomoči za Grčijo, Irsko in Portugalsko močno omajano.

Čeprav je nemška stran še pred srečanjem poskušala zatreti evforijo z besedami, da spektakularnih rešitev ne bo, so analitiki vseeno natančno spremljali besede voditeljev in v njih iskali kar koli, kar bi kazalo na to, da imata najvplivnejša voditelja v območju z evrom resen načrt za povrnitev stabilnosti na finančne trge.

Merklova in Sarkozy o reševanju evra