Politični analitiki so previdni pri dokončnih ocenah posledic premikov na političnem zemljevidu. Foto: EPA
Politični analitiki so previdni pri dokončnih ocenah posledic premikov na političnem zemljevidu. Foto: EPA
Vladimir Kukanja
Novi župan Devina Nabrežine je 59-letni upokojeni občinski uslužbenec, Slovenec Vladimir Kukanja. Foto: MMC RTV SLO
Desnica v Italiji poražena

Lokalne volitve, ki so zajemale okoli 9,5 milijona volilnih upravičencev, v Italiji veljajo za pomembno tipanje razpoloženja volilnega telesa. Konec preteklega tedna so tako pokazale, da so volivci razočarani in da si želijo sprememb.

Za največjega zmagovalca je mogoče označiti gibanje komika Beppa Grilla Pet zvezd, ki so jih volivci nagradili s prvim županskim položajem, v mnogih mestih pa so krepko presegli desetodstotno podporo. V Parmi jih je podprlo skoraj 20 odstotkov volivcev, v Genovi slabih 14 odstotkov. Tradicionalne stranke Grilla označujejo za antipolitika, ta pa je napovedal pohod na parlament in oblikovanje tretje republike.

Desnica doživela hud poraz
Desnica, na čelu z Ljudstvom svobode Silvia Berlusconija in Severno ligo Umberta Bossija, je doživela boleč poraz. Po poročanju La Repubblice je skorajda povsem izginila s političnega zemljevida.

Severna liga se tolaži z zmago na županskih volitvah v Veroni, medtem ko je doživela poraz celo v Bossijevih domačih krajih. V odločilnih tednih pred volitvami jih je pretresel škandal poneverjanja volilnega denarja in strankarskega financiranja razkošnega življenja Bossijeve družine, zaradi česar je Bossi odstopil kot predsednik stranke.

Ljudstvu svobode, ki se bo sicer z levimi kandidati v številnih občinah pomerilo za županska mesta v drugem krogu volitev, v La Repubblici napovedujejo malo možnosti za zmago. Berlusconijevi politiki tako napovedujejo konec. Berlusconi pa izidov ne vidi kot poraz lastnih politik, ampak kot posledico vala protipolitičnega razpoloženja v državi.

Demokratska stranka pričakuje večjo težo
Za vodjo največje leve stranke, Demokratske stranke, Piera Luigija Bersanija so izidi potrditev dobrega dela, to pa jim je vlilo tudi novo samozavest, saj Bersani zdaj od vlade Maria Montija pričakuje, da bo bolj upoštevala njihova stališča.

Slovenska manjšina večinoma zadovoljna
V Furlaniji - Julijski krajini so bile upravne volitve za pripadnike slovenske narodne skupnosti večinoma uspešne. V tržaški občini Devin - Nabrežina so po 25 letih znova izvolili slovenskega župana Vladimirja Kukanjo, Slovenec je tudi prvi mož beneške občine Sovodnja. Medtem ko v Zagraju, Škocijanu in Krmin na Goriškem ostajajo rojakom naklonjene levosredinske uprave, bo Gorico še prihodnjih pet let vodil dosedanji župan desne sredine, je za Prvi Dnevnik TVS poročala Mirjam Muženič.

Desnica v Italiji poražena