Evropska unija
Brexit
Britanski parlament glasuje o osnutku zakona glede odprave primata evropske zakonodaje. Foto: EPA
Britanski parlament
Tako laburisti kot nekateri konservativci v britanskem parlamentu z osnutkom zakona niso zadovoljni. Foto: Reuters
VIDEO
Britanci o razveljavitven...
VIDEO
Britanski parlament obrav...

Dodaj v

Britanski parlament začenja razpravo o zakonu za izhod iz EU-ja

V prvem branu poslanci sprejeli osnutek zakona
14. november 2017 ob 07:12
London - MMC RTV SLO, STA

V britanskem parlamentu se začenja drugo branje t. i. razveljavitvenega zakona, ki bo omogočil pravni izstop Velike Britanije iz Evropske unije oziroma odpravil primat evropske zakonodaje nad britansko. Pričakujejo ostro razpravo, saj je opozicija zakon že močno kritizirala.

Zakon "o umiku iz EU-ja" bo odpravil zakon o evropskih skupnostih iz leta 1972, ko se je Velika Britanija pridružila povezavi in s katerim imajo evropska pravila primat nad zakonodajo, ki jo sprejme britanski parlament. Prav tako se bo s tem zakonom končala pristojnost evropskih institucij in Sodišča EU-ja v Združenem kraljestvu.

Da bi omogočili gladek prehod na obdobje po brexitu, bodo ohranili vsebino vseh dosedanjih evropskih predpisov, ki jih bodo prepisali v domačo britansko zakonodajo. Tako se želi vlada Therese May izogniti pravni negotovosti in se predvsem izogniti morebitnim težavam za državljane in podjetja.

Parlament je v prvem branju s 326 glasovi za in 290 proti že podprl nadaljnjo obravnavo zakonskega osnutka, ki zdaj prihaja v fazo, ko ga poslanci lahko dopolnjujejo in spreminjajo. Ta faza sicer poteka po pristojnih odborih parlamenta, a ker ima ta zakon ustavni pomen, bo razprava potekala na plenarni seji poslanske zbornice, kar pomeni, da bo v njej lahko sodeloval vsak poslanec, je poročal britanski BBC.

Napovedanih okoli 400 amandmajev
Napovedanih je že več kot 400 dopolnitev oziroma amandmajev, za razpravo pa je predvidenih osem dni. Nato se bo razprava preselila še v lordsko zbornico oziroma zgornji dom britanskega parlamenta. Zakon o odhodu iz EU-ja naj bi bil sicer dokončno pripravljen in sprejet najpozneje do datuma odhoda Velike Britanije iz EU-ja, za kar je napovedan marec 2019.

To bo eden najzahtevnejših zakonodajnih projektov v Združenem kraljestvu, saj bodo morali pregledati ogromne količine evropske zakonodaje in jo prilagoditi za zgolj britansko uporabo - zlasti glede pristojnosti, ki je zdaj v rokah posameznih evropskih organov.

Ker vsega ne bo mogoče izvesti že s tem zakonom o odhodu iz EU-ja, je vlada predvidela vzpostavitev posebnih pooblastil ministrom, da bi "lahko popravili zakonodajo tam, kjer bo treba". Skupno naj bi bilo po ocenah vlade potrebnih med 800 in 1.000 tovrstnih ukrepov, da se bo zakonodaja izvajala, kot je treba.

Laburisti nasprotujejo načinu nadzora popravkov
Vendar bi po zdajšnjem predlogu ti popravki potekali brez podrobnega parlamentarnega nadzora, kar je že naletelo na ostre kritike opozicijskih laburistov in tudi dela konservativcev, ker bi vlada s tem dobila pooblastila za sprejemanje "naglih in slabo pripravljenih rešitev", je poročal britanski BBC.

Britanski minister za brexit David Davis je po poročanju Guardiana napovedal, da je drugo branje tudi zadnje in da poslanci po odločitvi ne bodo mogli spremeniti svoje odločitve ali znova začeti pogovorov.

Položaj je še posebej zahteven za vse bolj oslabljeno vlado Therese May. Razdor v njeni konservativni stranki se krepi, na pogajanjih z EU-jem pa doslej ni bilo veliko napredka.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
black_barn
# 14.11.2017 ob 08:36
Miham

Aha, se pravi edina stvar, ki jo imamo v EU, so begunci? Tako namreč pravi 'nova' desnica. V EU ni potrebno nobenih debat o davkih, zdravstvenih sistemih, sociali itd. - begunci, begunci, priseljenci, begunci, muslimani, islam - to je to. Srčno upam, da ta 'nova' desnica povsod prevzame oblast. Bo kar težka, ko bodo ugotovili, da v državi niso samo begunci, pač pa tudi davčne stopnje, brezposelnost, reforme zdravstva itd.
politik kritik
# 14.11.2017 ob 10:24
Neumnost brez primere.

Kdor trdi drugače si naj pogleda gospodarsko napoved Britanije. Še pred dvemi leti so bili vodilni, sedaj so upehani in močno izgubljajo proti Nemčiji, Franciji, Španiji itd.

Skratka plačal bo to neumnost navaden folk. Res je da so sicer na populističnih krilih to tudi izvolili, samo bi morala stroka potem preprečiti, da se kaj takega dejansko izvede.
Krimsky
# 14.11.2017 ob 09:15
Človeške tvorbe so minljive.
~
Nam tega sploh ne bi bilo treba posebej razlagati, … spomin nam dosega Avstroogrsko, Jugoslavijo …
A lej ga zlomka, … najde se prav neverjetno število ljudi, ki menijo, da bo EU pa večna, kljub vsem nasprotnim zgodovinskim dokazom.

Ne, ne bo večna.
Še noben imperij, kraljestvo, cesarstvo … ni bil večen, zakaj bi bila EU tu izjema?

Tu nas stisne pri srcu …kaj pa potem?
No, … to pa je že dobro vprašanje … in ne smemo pričakovati, da nam bo odgovor kdo serviral na pladnju, … izumiti ga bomo morali sami.
~
Težko?
Ja vem, težko, zelo težko, … a ni druge …
Bivši uporabnik
# 14.11.2017 ob 08:49
sedaj je čas, da se britanci preštejejo in pokažejo, kakšna večina sploh obstaja v njihovem parlamentu
Svit-1
# 14.11.2017 ob 09:04
Še to se naj jim sedaj zgodi, da tega zakona niti sami ne bodo podprli. Potem bodo šele v ri.. ....
ZVONKO
# 14.11.2017 ob 09:42
Od zunanjih in evropskih novic je Britanija na prvem mestu, kot da ni prišlo do podpisa dokumenta o ustanovitvi Evro-vojske, ki bi moral biti udarna novica, ki ima - po potencah - epohalne posledice za vse nas.

In kot da ni ravno Brexit (Britansko nasprotovanje) v samem temelju možnosti, da se inštalira Evro-vojska. Seveda je Slovenija tudi podpisala zadevo, o kateri pa menda sploh ni potrebno poročati... podložnikom in podložnicam.
smukač
# 14.11.2017 ob 12:22
joj kako se mi kreše za Angleže.
GORILA
# 14.11.2017 ob 09:48
@Miham
Ce ne bi Merklova tako striktno izvajala agende nadomestitve Evropejcev z Neevropejci, ampak delala v dobro Evropejcem bi VB ostala v EU...
...a misliš, da si pameten? VB nima NIČ z desničarskim uvozom muslimanov s strani Merklove... Britanci in Danci so si v Lizbonski pogodbi to zagotovili!
Fickolin
# 14.11.2017 ob 12:58
Evropska Unija res ne bo obstajala večno, kot tudi nobena skupnost/imperij v zgodovini človeštva ni. A to ne pomeni, da bo razpuščena jutri ali drugo leto. Lahko traja še leta, desetletja. In tudi odhod VB ne bo oslabil Evopske unije, v bistvu podatki kažejo, da jo je celo okrepil in da se podpora EU-ju zvišuje. Vsekakor pa bomo vsi noter dokler bodo koristi nad slabostmi. Tko da pozivam vse tiste, ki ste za izstop iz EU-ja, da me z argumenti ZAKAJ nam bi bilo bolje zunaj kot noter, prepričajo, da je bolje da izstopimo.
Jožeine
# 14.11.2017 ob 12:52
So bili časi, ko si obstajal s svojo manofakturo, to je mimo, danes si le uspešen, če mednarodno proizvajaš in prodajaš in to na kratke razdalje, ker postane kasneje prevoz predrag ali pa moraš delat za nižjo ceno... Matematika je tu logična in v svetu bo uspel, če boš povezan, ker v povezavi je moč in to je EU - ena za vse in mednarodno sodišče nad vsem.
Bivši uporabnik
# 14.11.2017 ob 10:55
Še to se naj jim sedaj zgodi, da tega zakona niti sami ne bodo podprli. Potem bodo šele v ri.. ....

bolj je fora v tem, ali bodo torijci uspeli izglasovati svojo različico zakona (hard brexit), ali pa se bo izoblikovala ad-hoc koalicija dela torijcev + dela laburistov + liberalnih demokratov + škotskih nacionalistov + xyz, ki bo izoblikovala svojo različico zakona (soft brexit)

zna biti hudo napeto dogajanje
Miham
# 14.11.2017 ob 08:28
Ce ne bi Merklova tako striktno izvajala agende nadomestitve Evropejcev z Neevropejci, ampak delala v dobro Evropejcem bi VB ostala v EU...

ampak Merkli je vec do neevropejcev...in ja, zivimo v diktatu Nemcije!
SamoRes
# 14.11.2017 ob 08:25
Pametna odločitev, mi pa vztrajamo v Eu, sedaj bodo šli še milijoni za imperialno vojsko Evrope, ki napoveduje delovanje v Afriki.
Kazalo