Evropska unija
Michel Barnier
Glavni pogajalec Evropske unije zre proti decembrskim pogajanjem, za izvedbo katerih od Velike Britanije zahteva točen dogovor o finančni poravnavi. Foto: Reuters
Theresa May
Theresa May je odločena, da bo Velika Britanija Evropsko unijo zapustila v petek, 29. marca 2019. Foto: Reuters
"Na kateri koli stopnji procesa si lahko premislimo," pravi Lord Kerr. Foto: EPA
VIDEO
Mayeva objavila točen dat...

Dodaj v

Brexit: EU zahteva dogovor o finančni poravnavi v roku dveh tednov

Theresa May določila točno uro in datum brexita
10. november 2017 ob 08:48,
zadnji poseg: 10. november 2017 ob 14:52
London,Bruselj - MMC RTV SLO, STA

V Bruslju se je končal šesti krog pogajanj o brexitu. Evropska unija je Veliki Britaniji postavila rok dveh tednov, v katerih mora London priskrbeti odgovor glede finančne poravnave.

Glavni pogajalec EU-ja Michel Barnier je poudaril, da v nasprotnem primeru decembra ne bodo začeli načrtovanih pogovorov o prihodnjih odnosih. Znesek poravnave EU ocenjuje na 60 milijard evrov.

Na tiskovni konferenci Barnierja in britanskega kolega Davida Davisa sta glavna pogajalca presodila, da se je tudi šesti krog, ki je namesto običajnih štirih trajal le dva dni, končal brez preboja.

EU zahteva zadosten napredek pri treh ključnih vprašanjih - finančni poravnavi, meji in irskem otoku ter pravicah državljanov EU-ja, ki živijo na Otoku -, preden bi začeli pogovore o prihodnjih trgovinskih odnosih in prehodni ureditvi. "Glede pravic državljanov smo dosegli določen napredek, čeprav moramo narediti korak naprej pri še številnih točkah," je še dejal Barnier.

Ključna odprta vprašanja ostajajo pravica priseljencev EU-ja, da v Veliko Britanijo pripeljejo svojo družino, njihova zmožnost, da v svoje domovine pošiljajo socialno podporo, in to, ali bi imelo Sodišče EU-ja pristojnost nad temi pravicami.

Glede Severne Irske je Barnier dejal, da je potrebna rešitev, ki bi "preprečila trdo mejo" z Irsko, obenem pa zagotovila celovitost enotnega trga. Glede na poročanje medijev naj bi EU razmišljal o možnosti, da bi Severna Irska po brexitu ostala del enotnega trga in carinske unije.

Davis proti novim mejam v Združenem kraljestvu
Davis je na konferenci poudaril, da njegova država priznava "potrebo po posebnih rešitvah", a je obenem vztrajal, da se to ne more zgoditi na račun "ekonomske enotnosti" države. "Bodimo jasni, ne bomo sprejeli ničesar, kar bi se končalo z novo mejo znotraj Združenega kraljestva," je po poročanju BBC-ja dejal Davis.

Mayeva sporočila točen datum in uro izstopa
Še pred koncem pogajanj je britanska premierka Theresa May sporočila točen datum in uro, ko bo Velika Britanija zapustila Evropsko unijo.

Mayeva je za Daily Telegraph zapisala, da so v zakonodaji o izstopu iz EU-ja, ki ga je pripravila vlada, "črno na belem" zapisali 29. marec 2019 ob 23.00 (po lokalnem času), datum in uro odhoda iz povezave. O zakonu bodo naslednji teden odločali poslanci, ki pa jih je premierka posvarila, naj ne skušajo ustaviti in upočasniti procesa. Izstopni datum je zapisan na prvi strani dokumenta.

Kot je dejala premierka, je odločitev o datumu in času brexita dokaz, da je vlada, ki je pripravila amandma zakonodaje o izstopu, odločena, da spelje proces: "Nihče naj ne dvomi o naši odločenosti oziroma naj naša odločenost ne bo pod vprašajem, brexit se bo zgodil." Ob tem je dodala, da je večina Britancev želela, da se politiki združijo pri pogajanju za dober dogovor o brexitu.

Prepričana je, da bi morali vsi poslanci pomagati pri tem zakonu. Po njenih besedah bo vlada poslušala poslance, če bodo imeli ideje za izboljšanje zakonodaje, vendar je opozorila, da naj ne poskušajo ustaviti postopka. Mayeva je ob tem še povedala, da je "zgodovinski" zakon bistven za zagotavljanje nemotenega in urejenega postopka.

Kot poroča BBC, bo v petek Britance nagovoril upokojeni britanski diplomat Lord Kerr, ki je avtor 50. člena Lizbonske pogodbe. Ta naj bi poudaril, da si država lahko med procesom kadar koli premisli. Kot dodaja BBC, je Kerr dejal, da "Veliki Britaniji ni treba izstopiti samo zato, ker je premierka poslala pismo v Bruselj in državi vseeno ostajajo odprte druge možnosti".

Nadaljevanje pogajanj decembra
Oktobra so voditelji 27 članic EU-ja pozvali k začetku "notranjih pripravljalnih pogovorov" o prihodnjih odnosih z Veliko Britanijo ter o prehodnem obdobju po brexitu in pred uveljavitvijo novega partnerstva.

Politična gesta, s katero se želi Bruselj približati Londonu, ki poziva k takojšnjim pogajanjem o prihodnjih odnosih, naj bi omogočila preboj do konca leta.

Napredek bodo voditelji 27 članic znova ocenili 14. in 15. decembra. EU že vseskozi in še vedno poziva h konkretnejšim in jasnejšim britanskim stališčem. Propad pogajanj o delitvi regionalne oblasti v Severni Irski, zlasti zaradi vprašanj glede irskega jezika, po katerem se zdi zelo verjetna možnost, da bo Severna Irska prešla pod neposredni nadzor Londona, še dodatno otežuje pogajanja o vprašanju meje na irskem otoku.

T. J., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Homer.
# 10.11.2017 ob 08:53
Očitno je največji uspeh vlade določitev datuma in ure odhoda......
RJSlo
# 10.11.2017 ob 09:03
No ja. Če mislijo ostati tako dolgo, potem bi morali vplačati še nekaj milijard.
Springbok
# 10.11.2017 ob 08:59
Dobro, da vedo, kdaj odidejo.

Vendar še vedno ne vedo, kako in kam bodo odšli.

Kot jezen najstnik, ki staršem zagrozi, da jutri odide od doma. In ko privarčevama žepnina zadošča za bus do Pirana, de pizzi in tri pire,
stewie
# 10.11.2017 ob 10:25
Vodenje lastne prihodnosti? Kaj naj bi to sploh pomenilo?
A sploh veš, kaki folk je glasoval za brexit? Večinoma razočarani srednji sloj, ki je nasedel populističnim puhlicam evroskeptikov (ki si obenem sami polnijo žepe z evropskim denarjem kot člani EP), kako so za njihov slabi položaj krivi poceni delavci iz vzhodnih držav EU in da tega, ko gre VB ven iz EU ne bo več.
Čudno, da se niso spotikali ob Pakistance, Jamajčane in ostale Neevropske priseljence, ki delajo še ceneje, kot razni Poljaki, Romuni in drugi Vzhodnoevropejci. Saj res, na tapeti je bila EU, ne pa kolonije.
Roky89
# 10.11.2017 ob 09:37
@Mandan
... A ti razumeš, da obstajajo pogodbe, ki se jih je treba držati. EU ni vaški nogometni klub... Eni mate tud smešne ideje...
pepar
# 10.11.2017 ob 09:38
Britanci rinejo nazaj v zgodovino.
Zaradi egoizma in ponosa,jih bo še hudo bolela glava,pa žepi bodo tudi občutili.
Ženska na sliki,je pa tako na vsakih pogajanjih videti tako prestrašena,da sigurno nekaj jemlje,da pride skozi.
sisoruen
# 10.11.2017 ob 12:05
"Ja, odhod VB iz EU bi krepko prizadel gospodarstva vodilnih članic. Nemci bi zgubili kar velik izvozni trg."

LOL... Ja, britanski, pa morda niti to ne, odvisno od potez Škotske, v nasprotni smeri bojo pa britanci izgubili celoten EU trg, ampak ne samo to. Anglija je dejansko bila finančno središče Evrope ravno na račun EU, vse ostale gospodarske panoge so v angliji dejansko v razsulu oz. vezane na tuje vlagatelje. Z odhodom v EU se bo ogromno finančnih institucij preselilo v kontinentalno Evropo. Razlika je ogromna. :D Britanci bojo trpel, ker bo vlada prisiljena v politiko ekonomskih ugodnosti, kar resno poseglo v njihov proračun in za socialne ugodnosti denarja ne bo več v takem obsegu, kot so ga bili do sedaj vajeni in ni dvoma, da bojo na koncu z EU sklenili dogovor, ki jih bo potisnil še v slabši položaj kot pred brexitom, torej v položaj, ko bojo vezani na pravo EU, brez da bi na sprejetje tega prava imeli kakršenkoli vpliv.
navigator007
# 10.11.2017 ob 10:03
In kakšen je plan? Bodo postali ena od zveznih držav ZDA, ali bodo zahtevali nazaj kolonije?
ti-ne
# 10.11.2017 ob 14:33
Toyota, Nissan in Honda bodo verjetno tudi preselili tovarne iz GB na kontinent kje prodajo 85% proizvodnje.
moonylink
# 10.11.2017 ob 12:21
Čudno, da se niso spotikali ob Pakistance, Jamajčane in ostale Neevropske priseljence, ki delajo še ceneje, kot razni Poljaki, Romuni in drugi Vzhodnoevropejci.

Pri EU drzavljanih jim gre v nos predvsem to da imajo le-ti izenacene pravice in da niso v celoti odvisni od UK home office milosti ampak nad vsem skupaj bedi evropsko sodisce.

Poleg tega so izobrazeni, sposobni in v vseh pogledih enakovredni Britancem na trgu dela.

Pakistance, Jamajcane, Indijce in ostale goste iz bivsega commonwealtha imajo pa parkirane bolj v nizko placanih delih in veliko jih je odvisno od miloscine socialnega sistema, tako da britanski ego ni tako na udaru kot s temi presnetimi evropejci.
kislec
# 10.11.2017 ob 11:12
Sva se z mojo (dosedaj) najdražjo orng sprla in ona je po treh dneh odločila, da se bo(va) na pepelnično sredo 2018 ločila...(ure pa še ni napovedala).
samy joe
# 10.11.2017 ob 14:32
Čedalje bolj zoprni so mi tile Angleži.
Bivši uporabnik
# 10.11.2017 ob 14:07
pa še v članku piše... dajte malo možgane uporabljat, tudi datum je 29 marca zato ker pride na petek in se lahko še cel vikend zabavajo ter ugotavljajo kakšen kaos jih čaka na 1. april (ki bo za evropejce verjetno najbolj zabaven dan v zadnjih desetletjih)
BlackCatXing
# 10.11.2017 ob 09:01
28. marca 2019 bo v Bruselj romala pošiljka, da so se Britanci premislil in želijo ostati del povezave.
moonylink
# 10.11.2017 ob 18:09
Vedno sem mislil, da VB ne bo dala svoje valute nikdar. Prav sem imel.

Saj ni nihce jih silil v spremembo valute. Kot vsaka druga drzava so imeli moznost uvedbe evra, ki pa so jo zavrnili - in EU je to cisto lepo spostovala.
larbitron
# 10.11.2017 ob 12:10
Adijo!
smukač
# 10.11.2017 ob 11:19
Mislim, da jim bo že kakšen dan prej žal, ampak to imajo kar so hoteli.
the law1
# 10.11.2017 ob 13:42
@sober

Zakaj pa ob 23h?? Kaj se gre, a ji je še zadnje kolesje odpovedalo babnci? To se vidi, da ženske nimajo kej delat v politiki.

No, bo treba pogledat kdo je v kakšen časovnem pasu oz. koliko je ura v Bruslju, ko je ura 23 v Londonu
Tao3
# 10.11.2017 ob 09:57
Theresa May: Velika Britanija bo 29. marca 2019 ob 23.00 zapustila EU

... IN POTONILA!

To je pozabla povedat na koncu, hahahaha.
mcsb4
# 10.11.2017 ob 16:10
"Brexit: EU zahteva dogovor o finančni poravnavi v roku dveh tednov"
"... v katerih mora London priskrbeti odgovor glede finančne poravnave."

Dogovor zame ni enako kot odgovor.

Kaj se torej pričakuje?
friks
# 10.11.2017 ob 14:51
Če bi se dal do 22.00 bi blo še mal boljš.
Highland
# 12.11.2017 ob 12:25
Angleži se delajo "Francoze"...
genniuuss
# 10.11.2017 ob 21:06
že lani mi je bilo, kot pravijo mladi topshid,
tramp, čeferin,brexit,

a zadnji se najboljkrčevito branijo.
realist65
# 10.11.2017 ob 18:33
Pa vendar te počasi zategujejo in če si v EU sigurno počasi prevzemaš valuto, navidezno res brez siljenja ampak v končni fazi do tega pride. Potem ti pokupijo vse institucije z bankami vred in te več praktično "ni".

Je tako dragi MOONYLINK ?
realist65
# 10.11.2017 ob 17:10
Vedno sem mislil, da VB ne bo dala svoje valute nikdar. Prav sem imel.
politik kritik
# 10.11.2017 ob 16:25
Ta država dela neumnost brez primere.
Bivši uporabnik
# 10.11.2017 ob 15:59
Brexit: EU zahteva dogovor o finančni poravnavi v roku dveh tednov

jep, samo tistih 40, 50 miljard je mogoče tam max 10% dolga do eu.. podobneo kot lehman brither, ki so plačali podobno vsoto za svtovni gospodarski kolaps, ki se meri v tisočinah miljard škode.
G.Bruno
# 10.11.2017 ob 15:56
Kaj so se že odločili?
Iti ali ne iti -Theresa je v vsakem primeru v ....
acoschwanz
# 10.11.2017 ob 14:07
Slabo.
moonylink
# 10.11.2017 ob 12:24
V storitvenem sektorju v Londonu npr. so 1. britanci 2. EU drzavljani 3. se dolgo nihce 4. tretji svet pa kaksen avstralec, american ali novozelandec cisto na repu
oziris.va
# 10.11.2017 ob 11:40
Roky89
# 10.11.2017 ob 09:37

@Mandan
... A ti razumeš, da obstajajo pogodbe, ki se jih je treba držati. EU ni vaški nogometni klub... Eni mate tud smešne ideje...


Po pravici povedano ... z zadnjimi potezami EU-ja niti ni tako velike razlike.
Roky89
# 10.11.2017 ob 21:26
@ realist

Ni res. Za sprejem evra moraž izpolnjevati 5 pogojev. Trije so makroekonomse in javnofinančne narave (torej država ima delno a ne popolno kontrolo), druga dva pa sta zakonska podlaga in članstvo v mehanizmu ERM-2, ki sta pa popolnoma v domeni države kot inštitucije.
Danska, ki ima opt-out, že desetletje izpolnjuje vse pogoje za vstop v evro (so tudi člani ERM-2), nima evra, ker ni obvezana, da ga sprejame.
Švedska NIMA opt-outa, a vseeno nima evra, kljub temu, da je članica EU šele od leta 1995 (tako kot Avstrija in Finska, ki pa imata evro) in prav tako izpolnjuje vse pogoje za vstop. Vse, razen članstva v ERM-2.
Tudi večina preostalih članic EU, ki nimajo evra, izpolnjuje vse pogoje - hudimarja, Romunija in Bulgarija jih - pa v naslednjih 5+ letih nima nobena namen vstopiti v evro. Zato tudi ne vstopajo v ERM-2.
Pod črto - države imajo absolutno kontrolo nad tem če in kdaj želijo vstopiti v evro. Če pa hočeš vedeti več pa priporočam to čudežno stvar, ki ji strokovnjaki pravimo Google. Poskusi iskalni niz 'enlargement of the eurozone'. Wikipedija ima dobr članek na to temo. ;)
Roky89
# 10.11.2017 ob 21:12
@smallbudget

Ne propagiraj fake-news bulšita. Nemci in Francozi delajo kaj krepko v smeri, da UK oddide in pripravljajo teren za reforme EU po brexitu. Brexit ni bila le obstranska tema francoskih volitev in popolnome neeksistentna na nemških. Briga njih za britance. Če so tko nori, da "hočejo" ven, pol pa naj gredo. Itak se bodo prej ali slej vrnili, ko bo na oblasti mlajša generacija in bo večina zagrenjenih starcev šla papa.
m72
# 10.11.2017 ob 12:08
"Theresa May: Velika Britanija bo 29. marca 2019 ob 23.00 zapustila EU"

Še vedno jih lahko prehitimo :-)
ap72
# 10.11.2017 ob 09:57
morali bi oditi prej

če so izglasovali, če so se odločili, ne vem zakaj odlašajo

se pravi, da le ni tako slabo v EU

če ne bi bili ven do 31.12.2017
mandan
# 10.11.2017 ob 09:19
šele???

uf, če bi mi imeli te težnje, bi romali ven že v roku enega meseca...

sicer pa normalno, morajo vse mafijske banke za ELITO preselit iz elitnega Londona v franse-el-la-pajzle da bojo lahko prali naprej.

ta EU ni nič druzga kot pralnica za potrebe elite
smallbudget
# 10.11.2017 ob 11:49
Ja, je že kar velika panika v EU. Nemški ekonomski svetovalci že rotijo Merklovo, naj naredi vse kar je v njeni moči, da Britanci ostanejo v EU. Podobno je v Franciji. Vršijo se tudi razni pritiski sivih eminenc tako z EU-ja kot tudi v VB. Toni so se počasi omilili in sedaj EU že poziva VB, da če se slučajno premislijo, so več kot dobrodošli nazaj.
Ja, odhod VB iz EU bi krepko prizadel gospodarstva vodilnih članic. Nemci bi zgubili kar velik izvozni trg. Ali bi pa vsaj postal dražji in bi bilo s tem ogroženih na stotisoče delovnih mest. Lahko govoričimo karkoli, denar je denar.
Miham
# 10.11.2017 ob 10:04
imajo pogum za vodenje lastne prihodnosti

mi pa le sledimo kar naroci Merkla (ta pa ima druge sefe), v bistvu smo v nemski diktaturi...
tone7
# 10.11.2017 ob 12:39
In EU pačasi in vztrajno razpada. Prav je tako, saj je izredno draga in neučinkovita tvorba
Kazalo