Referendum v Veliki Britaniji o članstvu v Uniji bo 23. junija. Datum mora sicer še potrditi parlament. Foto: Reuters
Referendum v Veliki Britaniji o članstvu v Uniji bo 23. junija. Datum mora sicer še potrditi parlament. Foto: Reuters
false
Britanski premier Cameron po doseženem sporazumu podpira obstanek Velike Britanije v Uniji, a treba bo počakati na britanski referendum o tem vprašanju. Foto: Reuters
false
Predsednik Evropske komisije Juncker trdi, da je sporazum pošten in pravno trden. Foto: Reuters
false
Cameron uživa glede sporazuma z EU-jem podporo pomembne ministrice v njegovi vladi, notranje ministrice Therese May. Foto: Reuters
false
Slovenski premier Miro Cerar je sporazum z Veliko Britanijo označil za poštenega in ga je lahko "povsem mirno sprejel". Na levi strani predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, na desni pa predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Foto: Reuters
EU in London sklenila sporazum

Kot je dejal Cameron, je dosegel dogovor, ki bo Veliki Britaniji zagotovil poseben status v Evropski uniji. Dogovor je po njegovih besedah odgovoril na zahteve, ki jih je naslovil na EU na začetku pogajalskega procesa. "Ta dogovor je zame dovolj, da priporočim, da Velika Britanija ostane v Evropski uniji in uživa najboljše obeh svetov," je dejal.

Med doseženimi zahtevami je britanski premier poudaril tudi to, da bo Velika Britanija za stalno izvzeta iz formulacije "vse tesnejše Unije" in nikoli ne bo del evropske superdržave. Velika Britanija tako ostaja del tiste Evrope, ki je zanjo koristna in kjer lahko vpliva na odločitve, ki se je tičejo, hkrati pa ostaja zunaj delov Evrope, ki ji ne koristijo, torej zunaj odprtih meja in evra, prav tako pa Londonu ne bo treba sodelovati pri finančnem reševanju držav v evrskem območju v primeru krize.

Dogovor omogoča omejitve dostopa do britanskega sistema socialnih pravic za priseljence iz drugih držav članic, Velika Britanija pa bo smela to pravico uveljavljati za obdobje sedmih let.

Tudi slovenski premier Miro Cerar je sporazum označil za poštenega. "Lahko smo popolnoma mirno privolili vanj. Gre za pošten dogovor," je ocenil Cerar. Glede britanskega referenduma je dejal, da bo za britanske volivce pravzaprav najprepričljivejši dejavnik to, kako bodo EU obvladali v prihodnje. Pred EU-jem so namreč številni zelo zahtevni izzivi, na prvem mestu so migracije, potem pa še številne druge krize, ki pogosto odvračajo pozornost od osrednjih tem, ki jih Evropa ne sme pozabiti, kot so gospodarska rast, zaposlenost in mladi, je dejal Cerar. Premier še meni, da je zelo pomembno, da se ta tema ne bo več odpirala, saj je treba energijo usmeriti v reševanje migracijske krize in drugih aktualnih vprašanj.

Cameron je še dejal, da so z dogovorom zagotovili, da bodo gospodarski interesi Velike Britanije zaščiteni in da evrsko območje kot blok ne more spodkopati enotnega trga. Britanska podjetja v skladu z dogovorom nikoli ne bodo diskriminirana zgolj na podlagi tega, ker niso v evrskem območju, je poudaril.

Londonu je uspelo zavarovati britansko gospodarstvo, trajno zaščititi britanski funt in pravico, da ga obdrži. Evropska unija je tako po besedah Camerona prvič izrecno priznala, da ima več kot eno valuto.

Referendum bo 23. junija
Cameron je sporočil, da bo referendum o članstvu Velike Britanije v EU-ju, ki je bil načrtovan do konca leta 2017, izpeljan 23. junija. Kot je premier dejal po seji vlade, bo glasovanje na referendumu "ena največjih odločitev, s katero se bo soočala ta država v času naših življenj".

"Gre za odločitev, kakšna država želimo biti," je poudaril in opozoril, da zagovorniki izstopa Velike Britanije iz EU-ja ponujajo "tveganje v negotovih časih" in "skok v neznano". Izstop iz povezave "bi ogrozil našo gospodarsko in nacionalno varnost", je še dejal Cameron.

Datum referenduma mora sicer uradno potrditi še parlament, ki ga bo Cameron nagovoril v ponedeljek.

Notranja ministrica Camerona podpira
Camerona, ki je sporazum predstavil svoji vladi, je podprla notranja ministrica Theresa May, za katero se ni vedelo, ali bo sporazumu nasprotovala ali ga bo podprla. Nekaj ministrov sporazumu, ki ga je dosegel Cameron, namreč nasprotuje.

Sporazum je ministrica May označila za "del procesa sprememb in reform EU-ja, ki se razvija," poroča BBC. Iz razlogov, povezanih z varnostjo pred kriminalom in terorizmom, trgovanjem z Unijo in dostopom do svetovnih trgov, je v nacionalnem interesu Velike Britanije, da ostane članice EU-ja, je v izjavi zapisala ministrica.

Voditelj opozicijske Delavske stranke Jeremy Corbyn je dejal, da je namen Cameronovega sporazuma zadovoljiti njegove nasprotnike v Konservativni stranki. Kot je dejal, bo Delavska stranka pred referendumom zagovarjala obstanek Velike Britanije v Uniji, saj naj bi to zagotavljajo vlaganja, delovna mesta in zaščito britanskih delavcev in potrošnikov, je dejal Corbyn.

Cameron: Ne maram Bruslja
"Ne maram Bruslja, a ljubim Veliko Britanijo," je svoj odnos od evropske prestolnice in svoje domovine ponazoril Cameron, ki sicer ni bil edini voditelj na dvodnevnem vrhu v Bruslju s tovrstnimi besednimi izlivi.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je za doseženi dogovor dejal, da je pošten za Veliko Britanijo, za države članice in za Evropsko unijo. Sporazum je po njegovih besedah dober in pravno trden.

"Globoko verjamem, da Velika Britanija potrebuje EU in da EU potrebuje Veliko Britanijo. Da bi prekinili to vez, bi bilo popolnoma v nasprotju z našimi skupnimi interesi. Storili smo vse, kar je bilo v naši moči, da to preprečimo. A dokončna odločitev je odvisna od britanskega naroda," je dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Tudi v Berlinu pravijo, da gre za "pošten kompromis", kot se je izrazila kanclerka Angela Merkel. Kanclerka je sicer dejala, da dogovor v nekaterih vprašanjih ni bil lahek, in omenila formulacijo vse tesnejše Unije, ki se ji je London odpovedal.

Medtem pa francoski predsednik Francois Hollande trdi, da dogovor Londonu ne podeljuje posebnih ugodnosti in da ne krši pravil EU-ja. "Ni nobenih izjem k pravilom," je zatrdil.

Do dogovora na dvostranskih pogovorih
Skupen jezik je Tusk skušal doseči v okviru dvostranskih pogovorov in srečanj v ožjem krogu z voditelji držav, ki so imele največ pomislekov. Med njimi so bili poleg Camerona še češki in belgijski premier ter francoski predsednik, na pogovorih pa je sodeloval tudi Juncker.

Nova ureditev bo po dogovoru začela veljati od dne, ko bo Velika Britanija pristojne službe v Uniji obvestila, da bo ostala članica EU-ja, piše v sklepih.

EU in London sklenila sporazum