Evropska unija
Plastični kozarci
Evropska komisija je Evropskemu parlamentu in državam članicam predlagala prepoved uporabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Foto: Reuters
Morje
Do leta 2050 bo v morjih več plastičnih odpadkov kot rib. Foto: EPA
Plastenke
Nov ukrep bi za države članice uvedel tudi obvezno zbiranje 90 odstotkov vseh plastenk. Foto: Reuters

Bruselj predlaga prepoved plastičnih izdelkov za enkratno uporabo

Obvezno zbiranje 90 odstotokov uporabljenih plastenk
28. maj 2018 ob 16:23
Bruselj - MMC RTV SLO, STA, Radio Slovenija

Evropska komisija je predstavila nov predlog za zmanjševanje količine plastičnih odpadkov, s katerim bi prepovedali največkrat odvržene izdelke za enkratno uporabo.

Mednje sodijo plastične vatirane palčke, plastični pribor, plastični krožniki in slamice. Predlog predvideva prepoved vseh plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, če so na voljo cenovno dostopni alternativni proizvodi.

Prav tako bodo države morale sprejeti ukrepe za zmanjšanje drugih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, kot so plastične posode za živila ali lončki za pijače.

Obvezno bo tudi zbiranje uporabljenih plastenk za pijače, države članice bodo do leta 2025 zavezane zbrati vsaj 90 odstotkov uporabljenih plastenk, kar naj bi dosegle denimo z uvedbo kavcij, iz Bruslja za Radio Slovenija poroča Erika Štular.

Bodo parlament in članice sprejeli predlog?
V skladu z nedavno sprejeto evropsko strategijo o omejevanju plastičnih odpadkov je Evropska komisija (EK) Evropskemu parlamentu in članicam Unije v sprejetje predlagala omenjeno direktivo. Brez ukrepanja bo leta 2050 namreč v morju več plastike kot rib, opozarja EK, ki želi, da bi direktivo sprejeli še pred evropskimi volitvami čez leto dni.

Pribor, palčke in kozarci iz drugih materialov
Vsi omenjeni izdelki bodo kljub prepovedi še vedno na voljo, vendar bodo izdelani iz okolju prijaznejših materialov. Še vedno boste lahko organizirali piknik, pili koktajle na plaži in čistili ušesa, a po novem brez slabe vesti zaradi okolja, pravi podpredsednik komisije Frans Timmermans.

"Plastika je lahko fantastična, ampak uporabljati jo moramo odgovorneje," pa je dejal podpredsednik komisije Jyrki Katainen, pristojen za delovna mesta, rast, naložbe in konkurenčnost.

Pravila uvajajo tudi obveznosti za proizvajalce, ki bodo morali prispevati h kritju stroškov ravnanja z odpadki in njihovega odstranjevanja. Sodelovali bodo tudi pri ozaveščanju v zvezi s številnimi proizvodi, prav tako pa bodo deležni spodbud za razvoj okolju prijaznejših alternativ za te proizvode.

Orodje za ribolov četrtina vseh odpadkov
Ukrep je posledica ogromnih količin plastike tudi na evropskih obalah in morjih, zato so se predlagatelji osredotočili tudi na ribolovno opremo. Ribolovno orodje namreč predstavlja 27 odstotkov vseh odpadkov na obalah, zato namerava Bruselj dopolniti obstoječi okvir politike s shemami odgovornosti proizvajalca za orodje, ki vsebuje plastiko. Proizvajalci plastičnega ribolovnega orodja bodo morali kriti stroške zbiranja odpadkov iz pristaniških sprejemnih zmogljivosti ter njihovega transporta in ravnanja z njimi, kakor tudi stroške ukrepov ozaveščanja.

Plastični odpadki predstavljajo 85 odstotkov vseh odpadkov v morjih na svetovni ravni. Še posebej je pereč problem mikroplastike, ki se pogosto znajde v zraku, vodi in hrani, učinki na zdravje pa še niso znani.

VIDEO
Bruselj za manj plastike
J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Peacemaker
# 28.05.2018 ob 16:49
Bos se vedno pil iz plastike... ampak take bolj trde...in ti Bodo se 2 eura zdraven zracunali, ki jih bos dobil nazaj sele ko bos kozarec vrnil...

...sicer pa... koncno...!
fritaja
# 28.05.2018 ob 16:46
Bravo, sem že sit špricerjev v plastičnih kozarcih.
andromaha
# 28.05.2018 ob 16:50
No,jim je le "kapnilo",da je zadnji čas,da nekaj s to plastiko naredijo.
Prepovedati bi morali še plastične vrečke in steklenice, pa bi naravi naredili mnogo manj škode.
Dumr
# 28.05.2018 ob 17:00
podpiram, jebi ga. Če ne zlepa pa zgrda. Tričert izdelkov ki so po dvojno in trojno pakirani bi lahko imelo eno samo pakiranje. Vrečke za sadje in zelenjavo v supermarketih bi lahko bile biorazgradljive že 10 let nazaj, ampak vsak cent šteje zato še vedno puščajo tiste bedne za enkratno uporabo. Za plastične kozarce in krožnike ter pribor je na mnogih festivalih že videna lesena alternativa, ki je par procentov dražja in mnogo bolj prijazna do okolja. Vatirane palčke imajo sicer malo dražjo alternativo ampak roko na srce. 20centov na paket ki ga porabiš v treh mesecih ni nevem kako hudo, s slamcami pa itak pijejo itak samo manekenke in manekeni. Kdor je bil v kakšni Mehiki ali Braziliji kjer praktično vsak izdelek vtaknejo v plastično vrečko na blagajni, lahko potrdi kje te vrečke kasneje tudi obstanejo, na cesti v jarkih, v potokih, grmovjih in še kje, na koncu se ti prav obrne ko se sprehajaš skozi mesto.
Joe Malkovich
# 28.05.2018 ob 16:51
Končno!
zapravico
# 28.05.2018 ob 17:15
Npr. voda bi morala biti obvezno v steklenicah
Mr.Mr.
# 28.05.2018 ob 16:49
Podjetjem ki proizvajajo in prodajajo plastiko 90% dobička vzet in ga namenit za recikliranje.
Pa na vseh self blagajnah v mercatoruju in sparu moraš imeti vsak kos sadja v svoji vrečki, to bi moral že v štartu prepovedat.
severnik
# 28.05.2018 ob 16:56
Pravilno.
zapravico
# 28.05.2018 ob 17:09
Pravilno pa še hrana bo bolj zdrava
Roky89
# 28.05.2018 ob 17:36
Podpiram.
Komentarji so me pa pozitivno presenetli. Torej imajo tud ljudje poln klinac te svinjarije.
dejko
# 28.05.2018 ob 16:52
končno, skoraj prepozno
marialorca
# 28.05.2018 ob 17:29
napaka.... veliko ljudi bo brez dela... treba je uvest učinkovito RECIKLAŽO

... ki se začne pri kupcih. Zelo težko razumem, da nekdo kupi plastenko s sokom in jo brez težav nosi s seboj, dokler je v njej sok. Ko soka zmanjka, jo 5 m od koša za smeti vrže v travo ob cesti. Podobna je zgodba plastenk in vrečk s hitro hrano.
wax
# 28.05.2018 ob 17:15
Skoraj vse države okoli nas imajo vračljivo embalažo tudi plastenke in pločevinke..pri nas pa na Vrhniko pa pol gasa al kako že..
tim sein
# 28.05.2018 ob 16:59
Končno!
Navadvip
# 28.05.2018 ob 17:39
Plastiko stran! Prednost alternativam!
dejko
# 28.05.2018 ob 16:54
pa še vse vode rešit plastične nesnage na stroške vseh proizvajalcev plastične embalaže
KovacevaKobila
# 28.05.2018 ob 17:12
Bruselj predlaga prepoved plastičnih izdelkov za enkratno uporabo

Neumnost!

Vsakemu otroku je jasno, da človek s svojo dejavnostjo ne more vplivati na planet. Manjši kontinenti plastične brozge se v oceanih nabirajo zaradi povečane sončne aktivnosti. To so ciklične zadeve, naravna nihanja. Navsezadnje obstajajo zapisi, da so bile zaplate plastike v morju leta 1490 štirikrat večje kot danes. Še Kolumb jih je omenil na svojem blogu.

Tovrstni ukrepi so le del velike globalistične zarote, cilj pa je cuzanje davkoplačevalskega denarja. Skratka, uničevanje gospodarstva za prazen nič.

P. S. Če slučajno ni jasno: da, to je sarkazem.
deželan
# 28.05.2018 ob 16:56
Naveden ukrep gre v pravo smer, saj bo spodbudil inovatorje k iskanju rešitev, na naravo pa bo deloval pozitivno.
Bojda so Japonski znanstveniki odkrili novo bakterijo, ki bi morda lahko v celoti razgradila odpadno plastiko.
Znanstveniki tudi napovedujejo, da se bo leta 2030 zadeva obrnila in se bo recikliralo več plastike kot se je bo porabilo.
Mare_4
# 28.05.2018 ob 17:13
V kolikor se npr. masovno uporabi naravne celuluzne materiale, kot je papir, karton, itd., potem nastopi problem prevelike sečnje gozdov, ki so osnova za tovrstno uporabo.
Če se uporabi nerazgradljiva plastika, je zopet problem nalaganja v okolju.

Sam ne verjamem, da bo uspelo reciklirati 90% plastenk. Koliko pijač ljudje odnesejo v naravo, izlete, dopust, pride veter ali druge nepredvidljive okoliščine, zaradi katerih ti plastika pristane v naravi.

Kar se celuloze tiče, je delna rešitev, sajenje hitrorastočih rastlin, kot je konoplja, bambus, topol, ki hitro pridobivajo na celulozni masi. A spet je problem rezervirati za ta namen velike naravne površine. V zvezi s tem se pojavi problem splošnega pomanjkanja vodnih virov v večiini držav, če odmislimo področja deževnih gozdov, pretežnega dela Evrope in Rusije. Že Španija , Italija, Grčija so zelo prizadeti.

Rešitev se zdi, da je v kombinaciji uporabe celuloze hitrorastočih rastlin, razvoju uporabne bio-razgradljive plastike, bolj učinkovitemu zbiranju plastike in večji uporabi steklenic, namesto plastenk, kjer je to mogoče ter javnemu vzpodbujanju uporabe drugih materialov namesto pkastike, kjer je to mogoče.
Npr. vino iz steklenice je dosti bolj okusno kot iz plastenke.
luna med oblaki
# 28.05.2018 ob 17:45
Na to bi morali misliti že zdavnaj! Kje so že tisti časi, ko smo hodili po mleko s kanglicami, v trgovino po olje s steklenicami, prav tako po pivo, po vino. Sedaj vse mečemo proč, vse je v plastičnih embalažah od jogurtov, do mleka, kislega zelja, olja, kisa...Da ne govorimo o šamponih, tekočih milih, raznih kremah - vse je v plastičnih embalažah.
Zakaj je moral iti razvoj v to smer, saj se je že vnaprej vedelo, kam vse to pelje!
In po drugi strani - že leta odlagamo plastično embalažo v posebne zabojnike, z namenom, da bi se jo recikliralo. Ne vem, če je to res, ampak slišati je, da komunalci vse odpadke skupaj zmeljejo in stresejo na deponijo.
compadre
# 28.05.2018 ob 17:51
Tukaj gor nas je 50, ki kakorkoli komentiramo, še 500 jih je to prebralo in si mislilo svoje, ostalih 5 miljard pa dela še naprej tako, kot do sedaj.
Je pa masovna potrošnja resna nevarnost za človeštvo. Ta se zlepa ne bo zaustavila.
K_ris
# 28.05.2018 ob 17:50
@Tisl

Že itak rekliciram vse mogoče, naj dajo te omejitve kakim Hrvatom prvo.

Mislim, da so pri plastiki Hrvati po recikliranju precej pred nami. Tam ša klošarji reciklirajo, pa še za ostalimi popravljajo, da dobijo kavcijo nazaj.
acoschwanz
# 28.05.2018 ob 17:30
Bravo!
Mr.Mr.
# 28.05.2018 ob 17:22
@deželan, v nekaterih bio trgovinah imajo že leta povsem razgradljive vrečke narejene iz krompirja.
iluzionistka
# 28.05.2018 ob 17:22
no, meni je recimo dober začetek, da so pijače v steklenicah cenejše kot v plastenki. ampak bi moglo bit več kot tistih 20 centov... bi se ljudje bolj trudli nazaj steklenice nosit...

v časih mpje mladosti so za sadje, zelenjavo bile kartonske vrečke. pred leti jih je imel špar na blagajnah, so bile kar vzdržljive... ne vem, zakaj jih več ni... saj papirnate vrečke tudi kuzpiš in zdrži srednje velik nakup
KovacevaKobila
# 28.05.2018 ob 20:26
Vsako leto za celi kup prepovedi vzklikate "končno". A še ob milijon prepovedih kar niste rešeni?

Milijon prepovedi?

Jaz vidim ravno nasprotno: gospodarstvo se nenehno ‘razbremenjuje’. Daje se mu ogromne davčne olajšave, črta se okoljevarstvene sporazume in zakonodajo, reže se delavske pravice itn. Lep primer je črtanje prepovedi odmetavanja industrijskih odplak v reke, črtanje zaščite nacionalnih parkov, črtanje prepovedi vrtanja nafte v severnem morju, davčno razbremenjevanje elite in ostala Trumpova ‘domoljubna’ politika.

Posledica teh ukrepov so rekordni dobički vodstev podjetij, bilijoni v davčnih oazah, absurdno močni gospodarski lobiji ... na drugi strani pa vse večji razkorak med bogatimi in revnimi, epidemija prekariata in minimalnih plač, ogromna zadolženost, brezglavo kurjenje neobnovljivih virov, radiranje pragozdov za profit, svinjanje oceanov in vodnih virov za profit, okoljske spremembe, masovno izumiranje živali itn.

Kljub temu pa gospodarstveniki še naprej stokajo, da so ‘preobremenjeni’.

Najbolje, da se odselimo na Mars, da jih ne bomo preveč motili pri flodranju planeta?
Mare_4
# 28.05.2018 ob 19:14
@pero-perica
poraja se pa vprašanj bom dal čist preprost primer,včash je bilo mleko v steklenicah katere smo vračali.sedaj se tem ,ki polnijo mleko ne da pomivat steklenic zato je to mleko v vsej možni embalaži in kako naprej pomiješ steklenico in v trgovino vanjo napolniš mleko.mislim,da trgovine niso tehnično opremjene za takšne stvari pa verjetno še dolgo ne bodo

Se spomnim. Veljalo je pravilo, da doma steklenico vsaj oplakneš, če je šlo za bolj problematične tekočine, kot je np. mleko. Trgovka pa je v trgovini še pregledala, če so steklenice dovolj čiste.
Danes je možna avtomatska optična kontrola.
Takrat so se steklenice vračale nazaj k proizvajalcu, kjer so z avtomatiziranem postopku steklenice na tekočem traku strojno oprali. Kontrola je ne dovolj čiste steklenice izločila. Najbrž so tisto nekaj škarta reciklirali v nove steklenice ali pa je končalo na odpadu.

Steklo je naraven material in najbolj zdrav material za shranjevanje živil. V nobenem oziru ne onesnaži hrane. Po kemijski strukturi je silikat. Prezežni del zgornjega Zemeljskega plašča je sestavljen iz silikatov, zato steklo ne onesnažuje okolja. Le paziti moramo, da se ne porežemo.
Mare_4
# 28.05.2018 ob 17:46
@deželan
Bojda so Japonski znanstveniki odkrili novo bakterijo, ki bi morda lahko v celoti razgradila odpadno plastiko....

Na to temo sta bila že dva članka na MMC. Tista bakterija razgrajuje le PET-plastiko, ki se uporablja skoraj izključno le za plastenke. Razgradna produkta sta toksični glikol in tereftalna iislina. Tako, da si prišel iz dežja pod kap. Postopek je šele v povojih in rešil ne bo praktično nič.
Plastenke predstavljajo le manjši delež vse plastike, ki se proizvede.
Zberejo in reciklirajo le 9% plastenk! Ko so plastenke enkrat zbrane, jih je boljše z ozirom na okolje predelati v nove, kot razgraditi in onesnažiti okolje.

Ne eksistira takšna rešitev, da bi imel en čudežni prašek, ga stresel v morje in voila, plastika bi se biorazgradila.
Problem je njeno zbiranje ali pa narediti nov tip bio-razgradljive plastike!
Mare_4
# 28.05.2018 ob 17:28
@Mr.Mr.
Podjetjem ki proizvajajo in prodajajo plastiko 90% dobička vzet in ga namenit za recikliranje....

Nastali manjko pa bodo vzeli tebi na blagajni, saj oni brez dobička in zadostnih finančnih sredstev ne obratujejo. Poleg tega se ne ukvarjajo z zbiranjem embalaže, kar je največji problem.
sel
# 28.05.2018 ob 16:55
sj imaš BIO / razgradljive vrečke...kozarčke... itd.... tako da alternativ je ogromno že sedaj.... samo ker so tok močni lobiji imaš še vedno plastične vrečke... pač boš dal 1cent več za vrečko, kaj več itak ni... sam stvar je v tem da že sedaj naredijo vrečko za 1 cent, prodajo za 20 centov, razgradljivo vrečko pač bodo naredili za 2 centa, sam ko so pa trgovci požrešni in jo bojo zaračunali 40cent....
DnB
# 28.05.2018 ob 20:17
Dokler ta prepoved ne bo veljala za tretje države in ostali svet je to pljunek v morje. EU je še najmanjši problem.
Binder Dandet
# 28.05.2018 ob 19:38
Voda v steklu, sadje in zelenjava v papirju, papirnate vrecke na bpagajnah namest plasticnih, prepovedano zavijanje vsakega kosa izdeoka za sestavit v svojo plastiko, pa se kaj....in bi bilo mnogo manj plastike.
gesan
# 28.05.2018 ob 18:31
dejko
# 28.05.2018 ob 16:52
končno, skoraj prepozno
--------------------------------------
Zanimivo ob tem je predvsem to, da sem ene par let nazaj na "Beer festu" v MB bil eden zelo redkih nergačev.

Drugim je bilo povsem samoumevno, da ga pijejo iz plastike.
gesan
# 28.05.2018 ob 18:30
Bruselj predlaga prepoved plastičnih izdelkov za enkratno uporabo
---------------------------------------

Kaj pa zdaj?
Pri nas pa te dfržava naravnost sili, da moraš pit na raznoraznih prireditvah izključno iz plastičnih kozarcev.

Padel sem z nog od sarkastičnega izbruha smeha, ko sem prišel na takoimenovani "Beer fest" in so nas postregli z plastičnimi kozarci.

Idioti na kubik!
Ki nimajo veze z realnostjo!
mihajloo
# 28.05.2018 ob 18:19
Odlično. Pismo kako sedejo pozitivne novice. To!
Voluhar
# 28.05.2018 ob 19:50
naj še v Sloveniji uvedejo povratne plastenke, v Nemčiji ne vidiš odvržene plastenke...
los-t
# 28.05.2018 ob 19:30
ZA, ZA!!!
cycoII
# 28.05.2018 ob 19:13
Podpiram.
aktivist
# 28.05.2018 ob 18:30
Bravo!
RYAN
# 29.05.2018 ob 05:52
evo kako so to reševal američani
http://www.novi-svjetski-poredak.com/2018/04/12/prekipilo-im-kina-napokon-zabranila-uvoz-americkog-smeca/
Putkaka
# 28.05.2018 ob 21:19
Končno. Upam, da se bo iz tega kaj izcimilo. Količina plastike, ki jo vsak dan mečemo v 'kao' reciklažo, je vsega obsojanja vredna. Naj še uvedejo nazaj škrnicle namesto plastičnih vrečk, vsaj za sadje in zelenjavo.
Bivši uporabnik
# 28.05.2018 ob 20:37
@Skippy
Treba se je malo poučiti. V Sloveniji imamo problem s plastiko recimo v pitni vodi. V hrani, vključno s hormonskimi motilci. Po obrežjih rek. V morju. V ribah. Itd. Itn.
mirkoxx
# 28.05.2018 ob 20:19
Dokler ta prepoved ne bo veljala za tretje države in ostali svet je to pljunek v morje. EU je še najmanjši problem.

To je sicer res. Je pa lepo najprej pocistiti pred svojim pragom.
Binder Dandet
# 28.05.2018 ob 19:36
Nisem veren, tokrat pa aleluja!
rokin
# 28.05.2018 ob 18:56
ZA! v nadomestek steklo ali konopljina celuloza. upam, da nebodo drevesa še bolj nastradala...
rampage
# 28.05.2018 ob 17:33
Bravo! To bi bil pravi ukrep. Ne pa tista farsa z prepovedjo vrečk.
GORILA
# 29.05.2018 ob 09:36
Vsi podpirate...
...ko bo pa to prineslo novo birokracijo in stroške, boste pa isti v prvih vrstah v borbi proti grdi EU in nesposobnim birokratom!
cairns
# 29.05.2018 ob 09:02
Bruselj predlaga prepoved plastičnih izdelkov za enkratno uporabo

Ni plastika problem. Problem so ljudje ki to plastiko odmetavajo.
matz
# 28.05.2018 ob 23:31
Končno, samo to lahko rečem!
Eleni
# 28.05.2018 ob 21:21
Končno! Odlično!
Kazalo