Foto:
Foto:

Slovesni govorniki so se na proslavah, namenjenih vstopu novih držav med članice Unije, navduševali nad zgodovinskim trenutkom in uspešnostjo širitve. Na glavnih prizoriščih v Sloveniji, na Češkem, Slovaškem, Poljskem, Madžarskem, v Litvi, Latviji, Estoniji ter na Cipru in Malti se je zbralo na tisoče ljudi, ki so skupaj pričakali ta prelomni trenutek.

Kwasienwski: EU ne sme zapirati vrat
Na obrežjih reke Odre, ki ločuje Nemčijo in Poljsko, se je zbralo na tisoče ljudi na obeh straneh meje. Na mostu čez to reko v Frankfurtu na Odri pa sta se nekaj minut po polnoči srečala zunanja ministra Nemčije in Poljske, Joschka Fischer in Wlodzimierz Cimoszewicz. Na tromeji med Češko, Poljsko in Nemčijo v mestu Zittau je zbranim spregovoril tudi nekdanji nemški kancler Helmut Kohl, velik zagovornik širitve unije. Na osrednji slovesnosti na Poljskem, na varšavskem trgu Pilsudski, se je predsednik Alexander Kwasienwski zavzel za nadaljnjo širitev EU-ja.

Na Češkem in Slovaškam v EU z glasbo
Čehi in Slovaki so zgodovinski večer obeležili z možico pop koncertov, opolnoči pa so nočno nebo razvetlili ognjemeti. Na glavnem trgu v Budimpešti je madžarski premier Peter Medgyessy zagnal ogromno, 8 metrov visoko in 50 ton težko peščeno uro, ki bo do novega leta oznanjala začetek novega štetja.

Veličasten ognjemet na Malti
Največji ognjemet, ki si ga je ogledalo okoli 100.000 ljudi, so opolnoči prižgali na Malti. V Nikoziji, prestolnici grškega dela Cipra, so vstop v EU, tako kot v baltskih državah, obeležili uro prej kot v Srednji Evropi, na slovesnosti pa se je zbralo okoli 30.000 ljudi.

V starih članicah večjih slovesnosti, razen v predsedujoči Irski, ni bilo.