Tako Cameron kot Cerar menita, da je potrebno okrepiti nadzor zunanje meje EU-ja med Grčijo in Turčijo. Foto: Reuters
Tako Cameron kot Cerar menita, da je potrebno okrepiti nadzor zunanje meje EU-ja med Grčijo in Turčijo. Foto: Reuters
false
Velika Britanija želi reformirati EU, pri tem pa je naletela na mešane odzive. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Cerar s Cameronom o begunski in varnostni krizi

Kot so sporočili iz Cerarjevega kabineta, sta sogovornika v Londonu največ časa namenila begunski krizi. Cerar je Cameronu pojasnil, kako se Slovenija spoprijema s prihodom prebežnikov in kako to vpliva na slovenske ustanove in družbo. Dejal je, da je Slovenija kredibilna članica schengenskega sistema, ki je bistven za odprtost notranjih meja v EU-ju.

Cameron je poudaril pomen močnega nadzora zunanjih meja EU-ja, če želimo ohraniti odprtost notranjih meja, sporočajo iz kabineta premierja.

Predsednika vlad sta govorila sta tudi o terorizmu. Mednarodna skupnost bo morala kljub zapletenim razmeram čim učinkoviteje ukrepati proti terorizmu, menita, članice EU-ja pa lahko pri tem že veliko storijo, če okrepijo dvostransko sodelovanje obveščevalnih služb.

Cameron predstavil britanske predloge za reformo EU-ja
Britanski premier je Cerarju podrobneje predstavil britanske predloge za reformo EU-ja, ki jih je prejšnji teden posredoval predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku. Poudaril je zaščito enotnega trga, spodbujanje konkurenčnosti, izvzetje Velike Britanije iz poglabljanja Unije skupaj s krepitvijo vloge nacionalnih parlamentov ter omejevanje pravic za prišleke iz drugih članic, ki naj ne bi mogli več izkoristiti določenih socialnih pravic ali davčnih olajšav.

Najširšo podporo je mogoče pričakovati pri delu, ki se nanaša na krepitev konkurenčnosti z zmanjšanjem birokracije EU-ja, sta se strinjala premierja. V zvezi s poglabljanjem sodelovanja v evrskem območju pa je Cerar izrazil razumevanje za britansko skrb o izključenosti iz odločanja v tem okviru, a je poudaril, da gre pri tem za dejstvo valutnega sistema, ki mu pripada določeno število držav, navajajo v Cerarjevem kabinetu.

Glede dodeljevanja socialnih pravic sta se strinjala, da gre za izjemno občutljivo področje, zlasti v okviru ekonomskih migracij. Strinjala sta se tudi, da bi bilo zaželeno okrepiti vlogo nacionalnih parlamentov v odločanju o evropskih zadevah, a z razliko, da Slovenija nasprotuje pravici do veta.

Britanci že leta 2016 o EU-ju?
Cameron je sicer dejal, da si želi ohraniti Veliko Britanijo v reformiranem EU-ju, kar si želi tudi slovenski premier. Referendum o nadaljnjem britanskem članstvu v Uniji bi bil lahko že prihodnje leto. Prvi resnejši pogovori o Cameronovih predlogih naj bi se po predvidevanju analitikov začeli na decembrskem vrhu EU-ja.

Cerar s Cameronom o begunski in varnostni krizi