Ciprčani so obupani in ne morejo verjeti, da se je država tako rekoč z danes na jutri znašla na robu bankrota. Foto: EPA
Ciprčani so obupani in ne morejo verjeti, da se je država tako rekoč z danes na jutri znašla na robu bankrota. Foto: EPA
Ciper
Pred parlamentom na Cipru vsak dan potekajo protesti. Foto: EPA

Ciprski poslanci o morebitni uvedbi izrednega davka na bančne vloge ne bodo razpravljali do nedelje, ko bo v Bruslju potekala nujna seja finančnih ministrov evroskupine.

Ciprski parlament bi moral po napovedih v soboto razpravljati o dodatnih ukrepih rešilnega načrta za otoški finančni sistem, potem ko so poslanci že potrdili oblikovanje posebnega investicijskega solidarnostnega sklada, podprli državni nadzor nad kapitalom bank in sprejeli tudi prestrukturiranje bank.

Zadnje velja za enega najbolj spornih ukrepov, v skladu s katerim bodo ločili dobre terjatve od slabih, še posebej v drugi največji posojilni banki Laiki. Ta ukrep so poslanci sprejeli s 26 glasovi za in dvema proti, 26 poslancev se je vzdržalo.

Vodja vladne stranke Disy Averof Neophytou je poslancem pojasnil, da ta načrt zagotavlja ohranitev 8.000 delovnih mest v banki Laiki, čeprav bo morda nekaj sto ljudi odpuščenih. Po oceni centralne banke naj bi s prestrukturiranjem banke Laiki, ki je sicer izpostavljena slabim grškim dolgovom, dobili 3,6 milijarde evrov.

Negotova usoda posebnega davka
A najbolj pereče vprašanje zaplembe dela bančnih vlog je ostalo na mizi in o njem ne bodo razpravljali do srečanja finančnih ministrov območja skupne valute, ki bo v nedeljo potekalo v Bruslju. "Sestali se bomo po srečanju evroskupine. Ne vem, kdaj," je povedal neimenovani poslanec.

Po najnovejših predlogih naj bi zdaj davek sicer plačali le imetniki bančnih vlog, ki presegajo 100.000 evrov, znašal pa naj bi do 15 odstotkov.

Ciprski mediji so poročali, da naj bi najverjetneje največja ciprska banka Bank of Cyprus uvedla 20 do 25-odsotni davek na bančne vloge nad 100.000 evrov. Poslanci so sicer ta davek v drugačni obliki pred dnevi odločno zavrnili. Sporna pa je bila predvsem obdavčitev vlog do 100.000 evrov.

Trojka sicer zahteva, da Nikozija v zameno za 10 milijard evrov mednarodne finančne pomoči sama zbere dodatnih 5,8 milijarde evrov.

V Bruselj bodo odpotovali predsednik države Nikos Anastasiades in vodje političnih strank, nato pa bodo na podlagi teh pogovorov poslanci preučili davek na bančne vloge.

Zaradi reševanja vprašanja Cipra je sicer EU za nedoločen čas preložil za ponedeljek predviden pomemben vrh z Japonsko, na katerem naj bi začeli ključna prostotrgovinska pogajanja. Japonska je odločitev obžalovala, a poudarila, da razume razloge.

Ciper še vedno išče izhod iz krize
Ciper še vedno išče izhod iz krize