Medtem ko torijci vse glasneje omenjajo celo možnost referenduma o nadaljnem članstvu v EU-ju, liberalci očitajo premierju usoden korak v samoizolacijo. Foto: EPA
Medtem ko torijci vse glasneje omenjajo celo možnost referenduma o nadaljnem članstvu v EU-ju, liberalci očitajo premierju usoden korak v samoizolacijo. Foto: EPA

gg se ne strinja s stališči premierja Davida Camerona.

"Globoko sem razočaran z rezultati vrha Evropske unije prejšnji teden, in sicer zato, ker menim, da obstaja zdaj resnična nevarnost, da bo Velika Britanija s časom v EU-ju postala izolirana in marginalizirana," je za britansko televizijsko hišo BBC povedal Clegg, sicer vodja liberalnih demokratov.

"Ne mislim, da je to dobro za tiste, ki imajo službe v Cityju (londonskem finančnem središču) ali kjer koli drugje. Ne mislim, da je to dobro za rast. Ne mislim, da je to dobro za družine po državi," je dejal in s tem pokazal odločno nasprotovanje politiki partnerja v vladni koaliciji Camerona, vodje konservativcev, odgovornega za britanski veto v Bruslju prejšnji petek.

"Brez EU-ja Velika Britanija nepomembna"
Gre za najbolj odločen izraz nestrinjanja s Cameronovo politiko s Cleggove strani, saj se je do zdaj omejeval zgolj na izražanje "obžalovanja" glede tega, da se je Velika Britanija odpovedala sodelovanju v dogovoru za krepitev fiskalne unije na območju evra, ki ga je v petek na vrhu EU-ja v Bruslju sprejelo 26 preostalih držav članic EU-ja.

Tokrat pa je je Clegg v izjavi za BBC posvaril tudi pred delovanjem britanskih konservativcev v smeri izstopa države iz Evropske unije, saj bi Velika Britanija s tem postala "globalni pritlikavec". "Menim, da bo Britanija, če izstopi iz EU-ja, za Washington postala nepomembna in bo v svetu obveljala za pritlikavko, jaz pa si želim v svetu stati pokončno in igrati vodilno vlogo," je izjavil Clegg.

Clegg pa je izključil možnost pogovorov o odhodu njegovih liberalnih demokratov iz vladne koalicije s Cameronovimi konservativci, saj bi to preveč škodilo državi v zdajšnjih časih velike gospodarske negotovosti.