Erdogan je spregovoril ob koncu svetovnega humanitarnega vrha v Carigradu. Foto: Reuters
Erdogan je spregovoril ob koncu svetovnega humanitarnega vrha v Carigradu. Foto: Reuters

Kot je opozoril Erdogan ob koncu svetovnega humanitarnega vrha v Carigradu, turški parlament ne bo sprejel nobene odločitve ali zakona v povezavi z begunskim dogovorom z EU-jem, če ne bo vizumske liberalizacije.

Pritožil se je tudi, da EU Turčiji še ni izplačal obljubljenih dodatnih treh milijard evrov za pomoč sirskim beguncem. "Turčija ne zahteva privilegijev. Kar želimo, je poštenje. Turčija naj ne bi izpolnila meril. Katera merila so to, vas sprašujem?" se je jezno pridušal turški predsednik.

72 pogojev
EU vztraja, da mora Turčija izpolniti 72 pogojev, preden bodo uvedli vizumsko liberalizacijo, med drugim naj bi Ankara spremenila svojo protiteroristično zakonodajo. Turčija to zavrača in poudarja, da je sredi boja proti kurdskim skrajnežem. Ankara je privolila v dogovor z EU-jem pri reševanju begunske krize in odprava vizumov za turške državljane je del tega dogovora.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v ponedeljek po pogovoru z Erdoganom poudarila, da odprava vizumov do 1. julija ne bo mogoča, saj Turčija ni pripravljena spremeniti protiteroristične zakonodaje. Hkrati je nemška kanclerka napovedala nadaljevanje pogovorov.