"Imava rešitev, ki je sprejemljiva za obe strani. Te rešitve danes ne morem predstaviti, ker jo moram predstaviti predsedniku vlade, vladi in tudi odboru DZ-ja za zunanjo politiko. Mislim pa, da bo z rešitvijo, ki smo jo danes skupaj z ekspertoma dognali, Slovenija uresničila svoje cilje," je pojasnil Erjavec, Pusićeva pa je potrdila. Foto: BoBo
Pusićeva in Erjavec počasi utirata pot do rešitve spora med sosedama. Foto: BoBo
Konec maratonskih pogajanj s Hrvaško
Slovenija in Hrvaška iščeta rešitev

Kot sta po šestih urah in pol pogajanj na Otočcu sporočila oba ministra Karl Erjavec in Vesna Pusić, sta finančna strokovnjaka France Arhar in Zdravko Rogić sklenila svoje delo, zdaj pa je na vrsti še politika. "Rogić in Arhar sta odlično opravila svoje delo, da sta v popolnosti pripravila teren s strokovne strani in omogočila jasno sliko položaja, s katerim se soočamo," je dejala Pusićeva.

Pri tem sta napovedala še eno srečanje, predvidoma 19. februarja na Hrvaškem, ko naj bi imela že tudi odgovore obeh vlad in parlamentov, ali je predlagana rešitev primerna. "Z dobro voljo, s pozitivno energijo in z optimizmom sem prepričan, da nama bo uspelo tudi prepričati obe vladi. Jaz slovensko, Pusićeva hrvaško in tudi parlament, da imamo dobro rešitev, ki bi omogočila ratifikacijo," je povedal Erjavec.

O vsebini rešitve nista hotela govoriti, je pa Pusićeva dejala, da je "inovativna": "Ne gre le za eno možnost, ampak je rešitev v okviru enega načina razumevanja problema z različnimi podvariantami. To jim bova predstavila. In če bova dobila s te strani izbor ene izmed podvariant, o katerih smo danes govorili, potem imamo de facto rešitev."

Zagotovila pa sta, da bi to lahko bila rešitev, ki ne škodi nikomur, ampak koristi obema stranema. Rešitev bo po besedah Erjavca omogočila tudi, da "Slovenija ne bo zadnja, ki bo ratificirala hrvaško pristopno pogodbo k EU-ju".

To naj bi se po načrtih Erjavca zgodilo že na marčni seji državnega zbora. "To je moj cilj in upam, da mi bo uspelo. DZ bo na marčevski seji ugotovil, da nisem več zunanji minister, ampak upam, da bom lahko kljub temu zadovoljen, da smo opravili veliko delo," je dejal Erjavec, ki je sicer napovedal sestop s položaja z 22. februarjem.

Pogovori potekali več ur
Pogovori na Otočcu so potekali za zaprtimi vrati, po delovni večerji pa je Erjavec dejal, da končne rešitve še ni, da pa z ministrico mislita, da lahko najdeta pot do rešitve in ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe. Strokovna vprašanja naj bi rešili, po Erjavčevih besedah ostajajo le še politična vprašanja. "Delo še ni zaključeno," je poudaril.

Pusićeva je povedala, da je bilo angažiranje strokovnjakov hrvaška pobuda. "Pripravila sta strokovne podlage za iskanje rešitve. Naša naloga je, da različne variante mogoče rešitve predstaviva predsednikoma vlade in obema vladama." Ene možnosti naj ne bi bilo, temveč je več podvariant.
Hrvaška ministrica je ob tem dodala, da upa, da bosta do naslednjega srečanja imela tudi soglasje vlad, kar na koncu pomeni tudi ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU-jem.
Srečanje za srečanjem
To je sicer drugo srečanje obeh ministrov v tednu dni; prejšnjo sredo sta se sešla v Bruslju. Prvič se zdaj sestajata skupaj s finančnima strokovnjakoma, ki sta ju vladi imenovali za iskanje rešitve. Današnje srečanje Arharja in Rogića pa je že njuno peto doslej.

Rešitev bo za Slovenijo morala prinesti umik pooblastil za sporne tožbe proti Ljubljanski banki oz. njeni naslednici NLB na hrvaških sodiščih za v hrvaški javni dolg prenesene devizne vloge varčevalcev LB-ja Zagreb. S tem Slovenija pogojuje ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe, da bo Hrvaška lahko v EU vstopila 1. julija, kot je bilo dogovorjeno na ravni povezave.

Hrvaška na drugi strani umik pooblastil za tožbe pogojuje s tem, da bi morali najti "alternativno rešitev" tega zapletenega nasledstvenega vprašanja, ki se vleče že od razpada nekdanje Jugoslavije.

Konec maratonskih pogajanj s Hrvaško
Slovenija in Hrvaška iščeta rešitev