Karl Erjavec in Vesna Pusić se bosta znova sešla v ponedeljek. Foto: www.mzz.gov.si
Karl Erjavec in Vesna Pusić se bosta znova sešla v ponedeljek. Foto: www.mzz.gov.si
Karl Erjavec
Z nagovorom Erjavca se je začel osrednji del sedmega Strateškega foruma Bled. Foto: MMC RTV SLO/ Gašper Petovar
Udeleženci foruma izpostavili pomen zelene tehnologije

Hrvaški tisk je namreč v preteklih dneh poročal, da diplomati v Bruslju nimajo več veliko potrpljenja s Slovenijo zaradi njenega pogojevanja ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU-jem z reševanjem vprašanja dolga deviznih varčevalcev nekdanjega LB-ja.

Erjavec je ob robu blejskega strateškega foruma, ki se ga bo v ponedeljek udeležila tudi njegova hrvaška kolegica Vesna Pusić, dejal, da je prav, da se glede Ljubljanske banke najde rešitev, "ki bo ustrezna za obe strani", in spomnil, da sta vladi imenovali strokovnjaka za to vprašanje, ki sta se že sešla.

Dejal je, da je za Slovenijo zlasti pomembno, da hrvaška stran spoštuje dane zaveze. "Vprašanje LB-ja je tipično vprašanje, ki je nastalo zaradi razpada skupne države, zato je prav, da se rešuje v okviru nasledstva. Zame je nesprejemljivo, da bi se to vprašanje reševalo prek tožb pred hrvaškimi sodišči," je še poudaril in dodal, da se mu zdi nerazumljivo, zakaj na Hrvaškem vztrajajo pri tožbah - še posebno zato, ker so bile vse tožbe na vseh instancah negativne.

Ne bo uspeha brez zaupanja
Na blejskem strateškem forumu je zunanji minister sicer poudaril, da je Evropa trenutno v težkem položaju, a krizno upravljanje ni dovolj - treba bo najti učinkovite rešitve. Teh pa ne bo brez obnovljenega zaupanja v evropski projekt. "Resnična rešitev ni mogoča, ne da bi obnovili zaupanje ljudi v evropske institucije," je dejal minister in dodal: "Da bo šla naprej, Evropa potrebuje rast, fiskalno konsolidacijo in ne sme spregledati solidarnosti."

"Bojim se, da Evropa zamuja priložnosti. Medtem ko se bori za svoje gospodarstvo, drugi uresničujejo svoje interese drugod po svetu," je dejal Erjavec. Spomnil je še, da mora Evropa, če želi igrati ključno svetovno politično vlogo, najprej narediti nalogo v soseščini. "Vemo, da je Zahodni Balkan še vedno siva lisa," je dejal.

Udeleženci foruma izpostavili pomen zelene tehnologije