Bosta razrešila odprta vprašanja? Foto: www.mzz.gov.si
Bosta razrešila odprta vprašanja? Foto: www.mzz.gov.si

Hrvaška pobuda za reševanje vprašanja hrvaških deviznih varčevalcev Ljubljanske banke v okviru Banke za mednarodne poravnave (Bis) v Baslu po njegovem mnenju kaže, da je vprašanje posledica razpada Jugoslavije in ga je treba reševati v okviru nasledstva.

... če hrvaška vlada umakne pooblastila
Kot so sporočili z zunanjega ministrstva (MZZ), je Karl Erjavec v pismu Vesni Pusić poudaril, da je nadaljevanje pogajanj in iskanje dokončne rešitve v okviru Bisa mogoče, če hrvaška vlada umakne pooblastili v tožbah, vloženih na hrvaških sodiščih. Gre za tožbe, ki se vodijo na račun Hrvaške in se nanašajo na t. i. prenesene devizne vloge, ki so bile v preteklosti varčevalcem že poplačane.

Ponovil je, da ni mogoče voditi pogajanj, če istočasno potekajo tožbe o isti zadevi pred hrvaškimi sodišči. Takšno ravnanje po besedah ministra ni v skladu z načelom dobre vere in ne s sprejetimi mednarodnopravnimi obveznostmi.

Umik tožb podlaga za ratifikacijo pogodbe
Umik tožb bi pomembno prispeval h končnemu dogovoru o rešitvi problematike Ljubljanske banke in bi bil v Sloveniji podlaga za začetek postopka ratifikacije pristopne pogodbe Hrvaške z EU-jem v državnem zboru, so še sporočili z MZZ-ja.

Da se državi glede starih deviznih vlog hrvaških varčevalcev LB-ja skupaj obrneta na Bis, je Hrvaška Sloveniji uradno predlagala 2. oktobra, ko je Pusićeva pisala Erjavcu. Ministrica je v pismu izrazila pripravljenost Hrvaške, da se vprašanje LB-ja rešuje v okviru nasledstva, torej Banke za mednarodne poravnave (Bis). Erjavec je to že dan pozneje označil za pomemben korak in ob tem poudaril, da ostane še drugi - umik pooblastil hrvaške vlade za postopke proti LB-ju in NLB-ju.