Poleg prilagoditve drugega programa se Grčiji obeta še dodatna pomoč EU-ja za spodbuditev rasti in zagon konkurenčnosti v okviru ukrepov za rast, ki jih bo predvidoma potrdil vrh EU-ja konec meseca. Foto: EPA
Poleg prilagoditve drugega programa se Grčiji obeta še dodatna pomoč EU-ja za spodbuditev rasti in zagon konkurenčnosti v okviru ukrepov za rast, ki jih bo predvidoma potrdil vrh EU-ja konec meseca. Foto: EPA

ZDA, največja članica IMF-a, podpirajo pogovore o spremembi programa, nemška kanclerka Angela Merkel pa je opozorila, da je kakršno koli rahljanje grških obljub o reformah nesprejemljivo. "Vsakdo, ki bi rekel, da ne potrebujemo novega memoranduma ali se o njem ne smemo pogajati, je zblojen, ker bi bil on, ali ona, pod vtisom, da je celoten program, celoten proces povsem brez težav vse od tednov pred prvimi grškimi volitvami," je povedal vir.

Drugi program pomoči v zdajšnji obliki je zaradi zamud pri njegovem izvajanju in poslabšanja gospodarskih razmer "iluzija", je dejal vir, ki pa ni želel govoriti o podrobnostih sprememb programa. Poudaril je, da dva temeljna cilja v vsakem primeru ostajata: zagotoviti je treba vzdržnost javnega dolga in izvesti vse zahtevane strukturne reforme za vrnitev Grčije na pot rasti. Kako bosta ta cilja dosežena, je stvar razprave.

Grčija se je za prvi program pomoči EU-ja in IMF-a dogovorila leta 2010. Takrat je bil dosežen dogovor o vzpostavitvi ad hoc mehanizma, v skladu s katerim je bilo Grčiji v treh letih zagotovljenih do 110 milijard evrov dvostranskih posojil. Marca letos je bil dogovorjen še drugi program pomoči, ki v letih 2012-2014 predvideva 144,7 milijarde evrov javnih sredstev iz začasnega reševalnega sklada EU-ja in 19,8 milijarde evrov IMF-a. Poleg tega so zasebni upniki Grčiji odpisali za okoli 107 milijard evrov dolgov.


Razprave o tem, da naj bi evrska skupina rok, v katerem mora Grčija po zdajšnjem dogovoru ukrepati za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja in javnega dolga, podaljšala za dve leti - z leta 2014 na leto 2016 - še ni bilo.

Grčija bo glavna tema četrtkovega sestanka finančnih ministrov držav evroobmočja. EU sicer pričakuje, da bo koalicijska vlada sestavljena še pred zasedanjem. Po sestavi vlade bo trojka Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki se je s prejšnjimi grškimi oblastmi dogovorila za drugi program pomoči in nadzira njegovo izvajanje, odpotovala v Atene, da se z novo vlado pogovori o spremembah tega programa. Če bo nova grška vlada želela spremembe, kar je zelo verjetno, bo trojka z njo poskušala najti kompromis o teh spremembah, ki bo politično sprejemljiv za vse članice območja evra. Nato bo treba podpisati nov memorandum o soglasju oziroma dokument, ki pokriva vse elemente programa pomoči Grčiji, vključno s seznamom zahtevanih strukturnih reform in ukrepov za ureditev javnih financ ter roki zanje. Nov memorandum naj bi bil pripravljen med poletjem.

Sprememba programa "logična"
Te spremembe so nujne in "logične", saj v času političnega vakuuma v Grčiji, ki je nastal zaradi zapletov pri oblikovanju vlade po majskih volitvah (tem so sledile še junijske), program ni bil ustrezno izvajan, hkrati pa so se občutno poslabšale gospodarske razmere v Grčiji in zunaj nje. Ohraniti zdajšnji program v tako spremenjenih okoliščinah bi bilo "neumno", je dodal vir. Ponovna preučitev programov pomoči je sicer nekaj normalnega. IMF ima veliko izkušenj s takšnimi programi. Vsakič, ko program "iztiri", se ga na novo preuči in prilagodi realnosti, je pojasnil vir.