Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 19 glasov Ocenite to novico!
Amazon
Amazon je v Luksemburgu užival davčne ugodnosti, je ugotovila triletna preiskava Evropske komisije. Foto: Reuters
Margrethe Vestager
Evropska komisarka za konkurenco upa, da bodo odločitve Evropske komisije znak drugim podjetjem, naj upoštevajo davčno zakonodajo. Foto: Reuters

Dodaj v

EU z milijonskimi kaznimi nad davčne kršitve Amazona in Appla

Irska na sodišče, ker ni izterjala 13 milijard evrov dolga
4. oktober 2017 ob 15:47,
zadnji poseg: 4. oktober 2017 ob 15:50
Bruselj - MMC RTV SLO, Reuters

Evropska unija je začela z ostrimi davčnimi ukrepi proti gigantu Amazonu v Luksemburgu in proti Irski, ki od Appla ni izterjala milijardnih davčnih ugodnosti v državi.

Amazon mora poplačati 250 milijonov evrov, ki jih je v Luksemburgu pridobil zaradi nezakonitih davčnih ugodnosti, je odredila Evropska komisija.

Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je obrazložila, da je Luksemburg Amazonu omogočal plačevanje štirikrat manj davkov kot ostalim podjetjem, kar je v nasprotju z zakonodajo EU-ja, poroča BBC.

"Luksemburg je Amazonu omogočal nezakonite davčne ugodnosti, zaradi česar tri četrtine Amazonovih dobičkov niso bile obdavčene," je dejala komisarka in dodala, da članice EU-ja multinacionalkam ne smejo omogočati davčnih ugodnosti, ki niso na voljo tudi drugim podjetjem.

Amazon je zanikal, da bi v Luksemburgu prejel kakršno koli posebno obravnavo. "Pregledali bomo odlok Evropske komisije in preučili naše pravne možnosti, vključno s pritožbo," je povedal tiskovni predstavnik podjetja.

Triletna preiskava
Odločitev Evropske komisije prihaja po triletni preiskavi, ki se je leta 2014 začela s sumom nepravičnih davčnih dogovorov mimo zakonodaje EU-ja. Davčni dogovor med Luksemburgom in Amazonom je bil sicer sklenjen že leta 2003.

Komisija pojasnjuje, da je dogovor Amazonu omogočal prenakazila velike večine prihodkov iz podjetja Amazon EU v Amazon Europe Holding Technologies, ki ni davčni zavezanec. To je konkretno znižalo davek na dobiček, ki ga je Amazon dejansko plačal.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je bil v času sklenitve dogovora premier Luksemburga, še poroča BBC.

Irska na sodišče, ker ni izterjala Applovih milijard
Komisija namerava Irsko napotiti na Sodišče EU-ja, ker od Appla ni izterjala 13 milijard evrov nezakonitih davčnih ugodnosti. Podobno kot v letošnjem primeru Amazona, je Evropska komisija lani Applu odredila, da mora zaradi davčnih ugodnosti Irski poplačati 13 milijard dolarjev.

Komisija je odločila, da je bilo obdavčenje Appla na Irskem nezakonito, saj je gigant plačeval le en odstotek davka na dobiček. Leto po odredbi Apple Irski še vedno ni izplačal prejetih ugodnosti, zato Evropska komisija zdaj državo pošilja pred Sodišče EU-ja.

Irska je odločitev označila za veliko razočaranje, saj meni, da se evropske regulacije vmešavajo v državno suverenost.

Nauk za podjetja
"Upam, da bosta današnji odločitvi o Irski in Amazonu sprejeti kot sporočilo, da morajo podjetja pošteno plačati svoj delež davkov, tako kot to počne velika večina podjetij," je še po poročanju BBC-ja dejala Vestagerjeva.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
boro007
# 04.10.2017 ob 18:38
Zato pa so mala podjetja steber... Ker večja nočejo nositi niti svoje teže.

Najlažje je obdavčiti nekoga ki nima za razne odvetnike in dolgoletne tožbe, sem spadamo tudi delavni državljani, ki šihtamo za golo preživetje.

Velikim mednarodnim podjetjem pa že nizek davek v Luxemburgu ni dovolj, morajo še nekaj dobička mimo speljat... Ceste in infrastrukturo pa naj delavci plačujejo, ki jo uporabljajo skoraj zgolj zato da se lahko peljejo na delo. Kjer jih nato še, ko smo že pri amazonu, nekdo tera do zadnjega atoma moči...
boro007
# 04.10.2017 ob 18:31
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je bil v času sklenitve dogovora premier Luksemburga, še poroča BBC.

In kaj bodo storili glede tega?
felipesko
# 04.10.2017 ob 20:21
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je bil v času sklenitve dogovora premier Luksemburga, še poroča BBC.

Hihi "Jebe lud zbunjenega".........
el CARTEL
# 05.10.2017 ob 12:36
Spet ti borci proti nizkim cenam za potrošnike.

apple pa ima izjemno nizke cene lol

se pravi samsug prodaja svoje paradne telefone po enaki ceni kot apple, pa plača davek državam. apple pa ga ne more in bo sedaj nov iPhone kar še enkrat dražji.

očitno je apple neučinkovit in mora izginiti s trga. po tvoji teoriji
izo
# 06.10.2017 ob 14:35
skippy, pa kje tzebi jasno, da si amazon ipd dela monopol s tem, da z npoštenimi praksami izrinja tekmece, v tem je keč. zakj bi moral recimo en gugel ipd plačavat pkratično nični davke (na dobiček, pa še kaj), ostali pa tisto klasiko 15-20%? kaj tebi ni jasno?
topol
# 05.10.2017 ob 07:08
Čisto prav je, da se jih toži. pregledati bi bilo potrebno še ostala podjetja. Če je eno plačevalo 1% davka, potem so podjetja z manjšim dobičkom plačevala več davka. 1% davek za vse je že skoraj neekonomično pobirat. Kar Irska naj plača, če noče izterjat.
smukač
# 05.10.2017 ob 14:14
In sedaj nam tisti, ki je vse to v Luksemburgu zakuhal predseduje v EU-ju. Živel Junker, politik brez kulture obnašanja in dialoga in uboga Evropa, ki je takšnega človeka postavila na čelo.
21.12.2012
# 04.10.2017 ob 17:04
aha, spet se poziva k prostovoljnemu plačilu oz. bo lux moral izterjati, kar pa ne bo ...
živela neobdavčena banda in počasne ter neodločne t.i. suverene države
el CARTEL
# 05.10.2017 ob 12:34
očitno bodo revne evropske države (revne ker giganti tipa amazon in apple ne plačujejo davkov, radi pa služijo na EU trgu) končno dobile nekaj deleža

mogoče bo celo za penzije kaj ostalo, ko se pokrije ta ogromna prezadolženost.
etz chayim
# 04.10.2017 ob 20:32
felipesko to pa je EURONIJA
nikhrast
# 04.10.2017 ob 19:26
V EU ni nobene enotnosti, tako pa problemi.
Pa tudi če se zmenijo, bodo potem te kompanije šle kam drugam, zdaj lahko gredo v VB če bo ta malo bolj prijazna do teh podjetij. Davčnih oaz je pa tako zadost po svetu.
Skippy
# 05.10.2017 ob 22:17
In sploh ne vem, zakaj si mi dal minus glede MC in Vise. pozanimaj se in boš ugotovil. EU se vtika v tisto, v kar sami niso razvili in jim določa maksimalne cene, čeprav zadeva v nulo funkcionira. Kot v komunizmu.
nikhrast
# 06.10.2017 ob 16:24
To samo pokaže kako nekonkurenčna je EU.
Skippy
# 05.10.2017 ob 22:16
očitno je apple neučinkovit in mora izginiti s trga. po tvoji teoriji

Daj, daj ... zaradi vas borcev mora npr. francoski Amazon zaračunavati poštnino ipd.

Ker nam vsaj 70% zaslužka pobere država, pa ti očitno še ni dovolj. A res misliš, da ne bosta Amazon in Apple teh stroškov prevalila na kupce?

EU pa se spravlja na računalniška podjetja samo zato, ker jih sama nima. Pač fajn postranski dohodek, sploh več ne vedo, kaj bi si še izmilili.
QUENDI
# 04.10.2017 ob 23:31
......EU....kaj sploh je to.....
Skippy
# 05.10.2017 ob 09:22
Spomnimo ... EU se je vtaknila v marže Mastercarda in Vise. Posledica: stroške namesto podjetij po novem nosijo banke, ki jih ena za drugo prevaljujejo na kupce. Bravo EU!!
Skippy
# 05.10.2017 ob 07:51
Spet ti borci proti nizkim cenam za potrošnike.
Benji
# 04.10.2017 ob 17:24
Tole je lansirano bolj zato ker EU ne ve kaj narediti v Kataloniji. Čez nekaj tednov bojo pravniki ugotovili da je bilo vse v skladu z zakonodajo, zadeva bo zavržena, potem bosta Apple in Amazon tožila komisijo zaradi kratenja dobrega imena.
Kazalo