Guido Westerwelle je povedal, da je treba preprečiti, da ne bi orožja, namenjenega sirski opoziciji, prevzeli teroristi in ekstremisti. Foto: EPA
Guido Westerwelle je povedal, da je treba preprečiti, da ne bi orožja, namenjenega sirski opoziciji, prevzeli teroristi in ekstremisti. Foto: EPA
Zunanji ministri EU-ja o Siriji

Zunanji ministri Evropske unije so se na neformalnem sestanku z visoko zunanjepolitično predstavnico Unije Catherine Ashton sešli v Dublinu. Po zasedanju je Ashtonova povedala, da se članice enotno zavedajo, da je zaradi vse bolj krvave vojne v Siriji, kjer je umrlo že več kot 70.000 ljudi, treba nekaj ukreniti. Dodala je, da se članice strinjajo, da je treba prelivanje krvi ustaviti s politično rešitvijo, a te ni.

Februarja so članice Unije do konca maja Damasku podaljšale sankcije, ki vključujejo tudi embargo na izvoz orožja in predvidevajo nekatere prilagoditve, da bi omogočili "tehnično" pomoč sirski opoziciji, ki ne sme vključevati bojnih sredstev. A članice niso enotne, kaj naj ukrenejo po izteku podaljšanja sankcij.

O svežnju sankcij EU-ja proti Siriji je treba znova odločiti do 1. junija. Ashtonova je povedala, da bodo ministri to priložnost izkoristili za "preučitev vseh možnosti za dosego cilja, politične rešitve". "Preučiti moramo načine za okrepitev podpore zmerni sirski opoziciji, še posebej politične in ekonomske," je še dodala Ashtonova, ki sicer ni naklonjena umiku embarga.

Vprašanje umika embarga še ostaja odprto
Francija in Velika Britanija si želita še več, in sicer delni umik embarga na izvoz orožja v pomoč sirski opoziciji, saj ta po njihovem mnenju proti režimu Bašarja Al Asada, ki ga oborožujeta Iran in Rusija, nima nobenih možnosti. Umik embarga sta utemeljila tudi z nevarnostjo uporabe kemičnega orožja, a velika večina članic, tudi Nemčija, ostaja zadržana in previdna.

"Gre za zelo težko izbiro, saj se vsi zavedamo, da je treba pomagati sirski opoziciji, a obenem je treba preprečiti, da bi orožje prišlo v roke teroristov in ekstremistov," je pojasnil nemški zunanji minister Guido Westerwelle in opozoril, da Unija ne sme biti osredotočena na vojaški vidik pomoči opoziciji.

Avstrija, Češka in Švedska umiku embarga odločno nasprotujejo, saj se bojijo, da bi orožje, poslano v Sirijo, na koncu prestopilo meje države in popolnoma ušlo nadzoru ali končalo v napačnih rokah. Slovenija je glede ukinitve embarga zadržana in previdna.

Ashtonova o dveh letih delovanja julija
Druga tema neformalnega zasedanja je bil pregled prvih dveh let delovanja prve evropske diplomatske službe. Ashtonova je ob tem povedala, da bo priporočila za izboljšanje učinkovitosti te službe, ki je sicer od samega začetka tarča kritik, razgrnila julija.

Zunanji ministri EU-ja o Siriji