Evropski poslanci so žogico vrnili Evropski komisiji. Foto: EPA
Evropski poslanci so žogico vrnili Evropski komisiji. Foto: EPA

Evropski poslanci so pogajanja zavrnili, ker se državam članicam ni uspelo dogovoriti niti o rebalansu proračuna za letošnje leto. Dogovor bi moral biti sprejeti do polnoči.

Ciprsko predsedstvo povezavi je vseeno optimistično in je na Twitterju zapisalo, da nadaljuje prizadevanja za dosego dogovora o proračunu. "Spravni postopek se konča opolnoči," so zapisali.

Po pričakovanjih bi moral biti dogovor o proračunu za prihodnje leto dosežen že v petek, a so se takrat pogajanja nepričakovano končala precej zgodaj brez dogovora in s pojasnilom, da se bodo nadaljevala v torek popoldne.

Evropska komisija zahteva dodatnih devet milijard evrov za letošnji proračun zaradi izvedbe niza pomembnih projektov, med katerimi je tudi priljubljen program za izmenjavo študentov Erasmus, ki potrebuje še 90 milijonov evrov.

Globe in kazni za polnjenje blagajne
Levji delež - 8,3 milijarde evrov - sicer manjka za kohezijsko politiko in razvoj podeželja. Luknjo v blagajni bo po navedbah Komisije mogoče delno pokriti s prihodki Unije, predvsem od glob za kršitev pravil o konkurenci in drugih kazni, s čimer se bo nabralo 3,1 milijarde evrov. A vseeno je treba najti še 5,9 milijarde evrov.

Drugi del zgodbe je proračun za prihodnje leto. Evropska komisija, Evropski parlament in okoli 20 članic, tudi Slovenija, naj bi želeli 138-milijardni proračun za leto 2013. A vplivna skupina neto plačnic naj bi vztrajala, da je treba v kontekstu vsesplošnega zategovanja pasu to številko oklestiti za pet milijard.

Če spravni odbor, v katerem je po 27 predstavnikov Sveta, torej članic, in parlamenta, dogovora o proračunu za leto 2013 ne doseže do polnoči, bo morala Komisija podati nov predlog, kot se je zgodilo v pogajanjih o proračunu za leto 2011.

Če dogovora tudi na podlagi novega predloga ne bi bilo mogoče doseči do konca leta, pa bi od januarja prihodnje leto veljal sistem "začasne dvanajstine". Tako bi vsako poglavje proračuna na mesec dobilo do ene dvanajstine sredstev, ki so bila zanj namenjena leto prej.