Grki se vrtijo v začaranem krogu recesije in brezposelnosti. Foto: EPA
Grki se vrtijo v začaranem krogu recesije in brezposelnosti. Foto: EPA

Grški premier Antonis Samaras obljublja, da bo predvideni sveženj novih varčevalnih ukrepov tudi zadnji, ki ga bodo izpeljali v zameno za mednarodno finančno pomoč, brez katere bi se obubožana država hitro znašla na robu bankrota, saj ne bi mogla servisirati dolga in izplačevati plač ter pokojnin.

Toda največji grški sindikat GSEE opozarja, da bo zaradi novih varčevalnih ukrepov brezposelnost prihodnje leto narasla na 29 odstotkov. Maja letos je bila 23,1-odstotna, med mladimi pa jih je bilo brez dela kar 54,9 odstotka.

"Grško gospodarstvo upada. V letošnjem letu pričakujemo padec bruto domačega proizvoda v obsegu sedem odstotkov. To bo imelo za posledico 24-odstotno brezposelnost. Brez dela bo 1,2 milijona ljudi," je poudaril vodja raziskovalnega področja pri sindikatu GSEE Savas Rombolis.

"Po naši oceni bo brezposelnost leta 2013 28- do 29-odstotna, kar pomeni, da bo brez dela več kot 1,4 milijona ljudi. Pričakujemo namreč, da se bo zmanjševanje gospodarske dejavnosti nadaljevalo," je pojasnil.

V sindikatu ocenjujejo, da se je kupna moč Grkov, ki prejemajo minimalno plačo, znižala na raven iz leta 1979, medtem ko so se tisti s povprečno plačo znašli na ravni iz začetka osemdesetih let.