Bo Andrej Horvat kljub sumom nepravilnosti pri dodeljevanju sredstev odšel v Evropski parlament? Foto: MMC RTV SLO
Bo Andrej Horvat kljub sumom nepravilnosti pri dodeljevanju sredstev odšel v Evropski parlament? Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Pahor po besedah njegovega kabineta spoštuje priporočilo Protikorupcijske komsije spoštoval, Andrej Horvat pa ostaja državni sekretar in bo zadolžen za ostala območja z razvojnimi izzivi regionalne in kohezijske politike, vendar do nadaljnjega ne na projektu Pomurje. Foto: MMC RTV SLO
Horvat je okleval

Državni sekretar v premierjevem kabinetu Andrej Horvat se je popoldan znova sestal s premierjem Borutom Pahorjem in se niti po tem ni povsem odrekel možnosti, da bi v Evropskem parlamentu nasledil Zorana Thalerja. Končno odločitev je preustil stranki, zdaj pa sta poslanca SD-ja Dušan Kumer in Miran Potrč sporočila, da se je funkciji odpovedal.

Premier Pahor ga je sicer že prejšnji teden prosil, naj ostane v njegovem kabinetu, a ga je nato zaradi suma koruptivnih dejanj pri razdeljevanju sredstev v Pomurju umaknil iz projektov, povezanih s to regijo. To mu je svetovala protikorupcijska komisija, Pahor pa jo je sklenil upoštevati.

K odhodu ga nagovarjajo prijatelji
A Horvat pravi, da so ga v vlado vzeli ravno zaradi njegovega poznavanja problematike Pomurja, pa tudi sam bi najraje delal na tem področju, vendar kaže, da si Pahor ne bo premislil. Želi pa, da Horvat do konca preiskave protikorupcijske komisije pomaga pri preostalih razvojnih projektih.

To mu je zatrdil tudi na sestanku in Horvat je po tem tudi sam poudaril, da si, dokler ne bo razčiščen sum korupcije, ne želi iz Slovenije. Ga pa k sprejetju poslanskega mandata v Bruslju nagovarjajo nekateri ljudje, je dodal, a ob tem ni razkril, kdo so ti ljudje.

Lani je bilo na podlagi intervencijskega zakona za Pomurje na dveh razpisih pomurskim podjetjem razdeljenih 8,4 milijona evrov, za razdeljevanje sredstev pa je bil pristojen Horvat kot vodja projektne vladne pisarne. Predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič je ta teden premierju Pahorju v pismu sporočil, da je v zvezi s projektom Pomurje podanih več sumov nepravilnosti in konflikta interesov v zvezi z javnimi naročili, med drugim tudi dejstvo, da že sklenjene pogodbe v nasprotju z zakonom ne vključujejo protikorupcijskih klavzul, ki bi jih morale. Komisija se trudi postopke zaključiti prioritetno, zatrjuje. Razpisa sta sicer zaradi suma nepravilnosti predmet revizije. Horvat obtožbe zavrača.

Preberite pismi, ki sta si jih na to temu pisala premier in Klemenčič:

- Pismo Klemenčiča Pahorju

- Pismo Pahorja Klemenčiču


Čas ima do sobote
Odločitev,da zavrača mesto evropskega posalnca mora do sobote sporočiti državni volilni komisiji. "Pokušam biti pošten do sebe in do tistih, ki so me postavili na položaj," je dejal in končno odločitev prepustil stranki SD.

Mojca Kleva čaka na pojasnila
Stranka je sicer že ob odstopu Thalerja sporočila, da ga bo zamenjala Mojca Kleva. Ta je zdaj nad razvojem dogodkov "presenečena, da se to vleče že več kot teden dni," in je pričakovala, da bo vprašanje rešeno, preden so jo vprašali, ali je pripravljena prevzeti položaj. Čaka na pojasnila, "v čem je bistvo problema".

Komisija sprožila postopke
Komisija za preprečevanje korupcije pa je v petek sprožila prekrškovne postopke zoper osebe, odgovorne za sklepanje pogodb v okviru projekta Pomurje. Podpisnik spornih pogodb s podjetji Oikos, Pribinovina, Pristop in Regionalno razvojno agencijo Mura je bil nekdanji minister Henrik Gjerkeš, razpise pa je pripravil Horvat.

Gjerkeš zatrjuje, da je bila za pravno-formalno točnost dokumentov, tudi teh pogodb, odgovorna njegova državna sekretarka, zdaj ministrica Duša Trobec Bučan. "Jaz se kot strojnik v pravno pravilnost dokumentov nisem spuščal, ona pa je pravnica in sem ji zaupal," je dejal. Trobec Bučanova je nedavno že pojasnila, da lahko v primeru ugotovljenih nepravilnosti pogodbe tudi razdrejo.

Horvat je okleval