Kosorjeva in Orban sta se pogovarja tudi o gospodarstvu in podpisala nekaj sporazumov o krepitvi sodelovanja med državama na področju energetike. Foto: EPA
Kosorjeva in Orban sta se pogovarja tudi o gospodarstvu in podpisala nekaj sporazumov o krepitvi sodelovanja med državama na področju energetike. Foto: EPA
Hrvaška v pričakovanju datuma

"Če tega ne bomo storil takrat, bo pristop prestavljen," je Viktor Orban dejal na srečanju z Jadranko Kosor v Zagrebu in opozoril, da bosta za Hrvaško ključna prihodnja dva meseca.

Na novinarsko vprašanje, do kdaj naj bi, če bi Hrvaška zamudila aprilski vlak proti EU-ju, prestavili hrvaška pogajanja, ki so jih začeli leta 2005, je Orban odgovoril, da ni potrebe, da bi tega napovedovali, "ker bodo aprila imeli datum".

Po srečanju s premierjem Madžarske, ki v prvi polovici letošnjega leta predseduje EU-ju, je Kosorjeva dejala, da je opogumljena. "Načrtujemo končati pogajanja do konca madžarskega predsedstva. Gre za zgodovinski, strateški in simbolični cilj, ki ga želimo uresničiti v letu, ko bomo zaznamovali 20. obletnico neodvisnosti," je dejala Kosorjeva.

Kosorjeva je prepričana, da bo njena vlada pravočasno končala svoje naloge, predvsem tiste, ki so povezane s pogajalskimi poglavji Pravosodje in temeljne pravice (23. poglavje) ter Konkurenčnost (8. poglavje).

Dva milijona za kampanjo
Hrvaška vlada je sklenila, da bo za medijsko kampanjo o referendumu za vstop v EU namenila nekaj več kot dva milijona evrov.

Zunanji minister Gordan Jandroković je pojasnil, da bo medijska kampanja potekala v dveh delih - kot informativna, ki predstavlja nadaljevanje dosedanjih informativnih dejavnosti o EU-ju, ter predreferendumska in referendumska kampanja, ki bo potekala v drugi polovici leta.

Februarska javnomnenjska anketa je pokazala, da vstop Hrvaške v EU podpira manj kot polovica hrvaških državljanov.

Hrvaška v pričakovanju datuma