Islandski parlament že od petka razpravlja o evropski usodi države. Foto: EPA
Islandski parlament že od petka razpravlja o evropski usodi države. Foto: EPA
Johanna Sigurdardottir
Islandska premierka si želi, da bi parlament potrdil vključitev države v Evropsko unijo. Foto: EPA


Razpravo o vladni pobudi za vložitev prošnje za članstvo v Evropski uniji je islandski parlament, althing, začel v petek, potem ko je zunanjepolitični odbor v četrtek prižgal zeleno luč za vložitev prošnje za članstvo. Odločitev o predlogu, ki ga je vlada posredovala konec maja, mora zdaj sprejeti še vseh 63 poslancev. Če bo večina poslancev podprla predlog zakona, naj bi islandska premierka Johanna Sigurdardottir prošnjo za članstvo v Uniji vložila že 27. julija.

Parlamentarna razprava se je nepričakovano zaostrila in zavlekla, premierka Sigurdardottirjeva pa je izgubila tudi večino v prid vključitvi v EU v vladni koaliciji, ki jo njeni socialdemokrati sestavljajo skupaj z Levim zelenim gibanjem. Peterica poslancev Zelenih je namreč odrekla podporo zakonu in skupaj z deli desnosredinske opozicije zahteva referendum o vstopu v EU, kar je bilo sprva sicer predvideno, a je vlada ta predlog pozneje umaknila.

Kljub zanimivi razpravi v parlamentu je mogoče pričakovati, da bo večina poslancev pri glasovanju le podprla vključitev Islandije v Evropsko unijo, saj ta korak podpira tudi del opozicije.

Islandija že prevzela velik del evropskega pravnega reda
Islandija je že članica Evropskega gospodarskega prostora, ki ga poleg članic Unije tvorita še Norveška in Liechtenstein, ter schengenskega območja brez nadzora na notranjih mejah. To pomeni, da je Islandija že prevzela velik del pravnega reda Unije, edino težavno poglavje je poglavje, ki ureja ribištvo, saj se Islandija boji, da bi bila preveč odvisna od Bruslja.

Ribištvo je za Islandijo ena od glavnih gospodarskih panog, zato se je v 50. in 70. letih prejšnjega stoletja tudi večkrat zapletla v več resnih incidentov z Veliko Britanijo, ki so poznani kot ribiške vojne.

Po mnenju premierke Sigurdardottirove, sta članstvo v Uniji in uvedba evra najboljša rešitev za državo, ki jo je finančna kriza najprej in močno prizadela, kar je privedlo tudi do padca vlade.

Islandija v EU-ju leta 2011 ali 2012?
Evropski komisar za širitev Olli Rehn je v zadnjih mesecih že večkrat poudaril, da bi lahko pogajanja z Islandijo v primeru vložitve prošnje za članstvo stekla zelo hitro. Švedsko predsedstvo EU-ja je presodilo, da bi se lahko Islandija povezavi priključila najprej leta 2012, nekateri viri pa omenjajo celo leto 2011.