Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 42 glasov Ocenite to novico!
Predstavniki islandske koalicije
Islandska koalicija je bila oblikovana v torek po oktobrskih volitvah. Premier Bjarni Benediktsson je v sredini. Foto: Reuters

Dodaj v

Islandska vlada namerava predlagati glasovanje o vstopu v EU

Islandija je članica schengenskega območja
11. januar 2017 ob 08:44
Reykjavik - MMC RTV SLO

Islandska nova koalicijska vlada namerava obuditi vprašanje o pristopu države k EU-ju in predlagati, naj parlament o tem glasuje. Islandija je pristopna pogajanja začela leta 2010.

Poslanci in poslanke bodo tako glasovali, ali bo v državi s 328.000 prebivalci izveden referendum o članstvu v Uniji, so sporočile tri koalicijske stranke. Ni sicer jasno, kdaj bo parlament o tem glasoval, poroča BBC.

Islandija je pristopna pogajanja z Unijo začela leta 2010, ko je država še okrevala po finančnem zlomu leta 2008. Pogovori so zaradi skeptičnosti do Unije nato zastali.

Država je sicer že tesno povezana z EU-jem. Je članica schengenskega območja in del enotnega trga, pri čemer sta iz njega izključena kmetijstvo in ribolov. Status Islandije pomeni, da bi država hitro izpolnila pogoje za članstvo, v nasprotju z državami kandidatkami na Balkanu in Turčije.

Desnosredinsko vlado vodi premier Bjarni Benediktsson, predsednik konservativne stranke Neodvisnost in nekdanji finančni minister. Koalicijski partnerici sta še stranki Obnova in Svetla prihodnost. Koalicija je bila oblikovana v torek, in sicer po splošnih volitvah 29. oktobra.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
praetor
# 11.01.2017 ob 09:21
el kondor, ne stresaj neumnosti navsezgodaj. Kot lahko prebereš v članku, je Islandija že sedaj del schengenskega območja in migranti ne rabijo čakati na pristop v EU.
Nha Trang
# 11.01.2017 ob 09:28
Na Islandijo nezakoniti migranti praktično ne morejo. Za letalo rabiš dokument, po kopnem ne gre, po morju predaleč.
Komisar
# 11.01.2017 ob 09:43
Islandija je že tako vključena v večino EU mehanizmov, tako da niti ne bi bilo kakšnih prelomnih sprememb, če dokončno in formalno vstopijo.
Triss Merigold
# 11.01.2017 ob 12:26
Raje vidim Islandijo v EU kot pa Turčijo!
Krimsky
# 11.01.2017 ob 11:13
@ vojnaslo91

Na nek način je neprimerno, da od splošne teme preskočimo na osebni nivo.
Lahko pa odgovorim: poročen, dva otroka.
Sam te ne bom spraševal, če imaš ljubico, ker ni dostojno.
~
Lahko pa povem nekaj spet splošnega:

Vsak boljši družinski terapevt bi se spotaknil ob zapis, da si »avtonomijo zamenjal za prijetno družinsko življenje«. Napaka! Avtonomijo v družini je nujno treba obdržati, vzdrževati in negovati, tako tvojo, kot vseh ostalih ...
MYX8
# 11.01.2017 ob 09:46
Za Islandce je lahko to velika priložnost, glede na to, da njihovi največji ribiški rivali in jabolko spora, Britanci odhajajo.
Nikec3
# 11.01.2017 ob 11:43
Islandce z veseljem sprejmemo v EU!
izo
# 11.01.2017 ob 11:19
Hehe, hitro se jim bo število prebivalcev potrojilo. Bruselj in Berlin komaj čaka nove članice ;)

realno gledano, islandija zelo potrebuje delovno silo, to mislim, da ne skrivajo..
izo
# 11.01.2017 ob 11:12
islandija bi morala biti od začetka del evropske zgodbe, bi pa le-ta morala biti seveda tisto, kar smo vedno poslušli, da je..
stokrat sme povedal, pa ponovim še enkrat: sigurno je nekaj posel z ribami ipd, dosti bolj interesentno pa je za evropo njihova geološka posebnost lokacije na prelomnici, beri: dostop do zastonj reaktorja oz energije, ki bo verjetno lahko oskrbovala lep del potreb evrope.
poceni ruski plin in poceni elektrika iz islandije (dobljena brez velikega napora, samo kable bi treba napeljat do evrope, razen, če mogoče fbi odpre dostope do teslinega arhiva, kjer je mogoče še kakšna skrivnost o brezžičnem prenosu energije).

torej, islandci pozdravljeni, postavimo temelje za uspešno in nedvisno evropo in počasi odpikamo dolar ..
freezbee
# 11.01.2017 ob 10:36
Slovenija in njeni drzavljani imamo od EU neprimerno vec koristi, kot ce bi ostali zunaj.
izo
# 11.01.2017 ob 11:25
Folk bo proti. Njihovih rib ne bojo dali za nobeno ceno. Norvežani isto.

zakaj bi morali dati karkoli, je stvar dogovora. imeli bi pa lažjo administracija za izvoz, verjetno tudi vlaganja pri njih ipd.
je pa jasno vedno resna nevarnost, da bodo dobili ekskluzivo pri njih vemo kdo, kakor je bilo to primer irske itd, kjer so naredili davčne oaze gor ipd in kjer perejo cel denar evrope.
Krimsky
# 11.01.2017 ob 09:50
Vse človeške združbe so minljive.
Carstva, kraljestva, imperiji, ... ki so nekoč obstajali, danes ne obstajajo več.
~
Ob snubljenju nekoga v neko združbo/španovijo, si (tisti, ki bomo celo življenje ostali otročji) postavljamo vprašanje: zakaj?

• Kaj kdo s tem želi?
• Kdo profitira?
• Zakaj bi se snubljeni odrekel že (tako težko) pridobljeni avtonomiji?

'Odrasli' si vprašanja zakaj? seveda ne postavljajo več. Prilagodili so se svetu-kot-je in kalkulirajo svoj profit, donos, ... koliko Sparov, Lidlov in Hofrov je mogoče postaviti na Islandiji?
Zeph
# 11.01.2017 ob 11:56
Jaz sem bil na Islandiji leta 2013, ko so Islandci na referendumu zavrnili vstop v EU. Ne vem zakaj se sedaj ponovno odloča o tem.

Takega družbenega gibanja proti EU kakor je bil takrat na Islandiji bi si v SLO ali kje drugje težko predstavljali.

Slika
delfino_
# 11.01.2017 ob 14:23
Na Islandijo nezakoniti migranti praktično ne morejo. Za letalo rabiš dokument, po kopnem ne gre, po morju predaleč.

Ne boš verjel, ampak jim je tudi do tam uspelo prit. So pa jih zato nemudoma izgnali.

themetun
# 11.01.2017 ob 12:47
Vsaj zanimiva imena strank imajo - Obnova, Neodvisnost, Svetla prihodnost. Boljše kot pri nas, ko so vsi neki demokrati.
slovenkaaaa
# 11.01.2017 ob 11:42
Bedaki. Izgubil bodo vse, kar so zgradili do sedaj. Demokracija, samostojnost, ... NIkoli več.

Islandija je članica Evropskega gospodarskega prostora, to pomeni, da za njih velja prost pretok blaga, delavcev, storitev in kapitala že zdaj. Pravni akti, ki jih EU sprejme, avtomatično zavezujejo Islandijo. Pa nima Islandija svojih evropskih poslancev, komisarja, sodnika na Sodišču EU. To bi pridobili s članstvom, VPLIV na pravila. Ker če ne bi bili člani enotnega trga, bi jim šlo veliko slabše, kot jim gre. Brez Britancev v EU pa bi bila sploh ugodno za njih.

Po drugi strani pa Britanci iščejo zaveznike in države EFTE jih ne želijo.
xerces8
# 11.01.2017 ob 13:55
Skippy, oni so jih vsaj v zapor dali.
izo
# 11.01.2017 ob 13:40
Ubogi Islandci, ko nimajo dostopa do te zakladnice znanja v teh komentarjih.

imajo, imajo in delujejo v tej smeri, kot je že bilo povedano. če ta pa konkretno zanima, če gremo na naše kvazi foilozofiranje:


From 2006 onwards, the economy faced problems of growing inflation and current account deficits. Partly in response, and partly as a result of earlier reforms, the financial system expanded rapidly before collapsing entirely in a sweeping financial crisis. Iceland had to obtain emergency funding from the International Monetary Fund and a range of European countries in November 2008.


torej, islandija je padla podobno, kot zda, v konkretno krizo, ker so posojali potrošniške kredite oz denar na lepe oči, brez kritja. in kot si lahko zgoraj prebral, če ti angleščina ne dela probleme, bo tukaj imf (tega me je strah, kot sem že omenil v komentarjih, če si hotel konkretizacijo) in eu neka povrnjen delež za pomoč. vsekakor bi jih rajš videl na strani eu-ja, pod pogojem, da ima zdrave in neodvisne temelje, kar pa žal zaenkrart ni tako.

By far the largest of the many Icelandic hydroelectric power stations is Kárahnjúkar Hydropower Plant (690 MW) in the area north of Vatnajökull. Other stations include Búrfell (270 MW), Hrauneyjarfoss (210 MW), Sigalda (150 MW), Blanda (150 MW), and more. Iceland has explored the feasibility of exporting hydroelectric energy via submarine cable to mainland Europe and also actively seeks to expand its power-intensive industries, including aluminium and ferro-silicon smelting plants.

in še najlepši dokaz, da ne nabijamo na pamet (ali pa vsaj jst) je zgoraj povedano, ko govorimo o energiji ipd. za primerjave, naša nuklearka je ranga 700MW, pa poleg slovenije oskrbuje oz prodaja elektriko ven praktično vsem okoliškim državam, vprašajte gen-i, ki se je po mojem protizakonito usedel gor.

še kaj?
xerces8
# 11.01.2017 ob 13:23
Ubogi Islandci, ko nimajo dostopa do te zakladnice znanja v teh komentarjih.
izo
# 11.01.2017 ob 12:23
Po komentarjih sodeč, je za Slovenijo najbolje da:
- izstopi iz EU & nata
- nova zveza z bivšimi ex yu državami
- skupaj se priključimo velikemu demokratu Putinu
- nabavimo orgonske topove zoper chemtraile.


od kje ti takšni zaključki, iz mojih komentarjev ziher ne. to je tudi problem teh ad-hoc kvazi antilevičarskih gobezdal, imajo veliko probleme z dojemanjem in razumevanjem napisanega ali povedanega. zato imajo tudi radi takšne, ki zaključke namesto njih naredijo, pa lahko potem skandirajo naprej vse...
gicek007
# 11.01.2017 ob 11:39
Po komentarjih sodeč, je za Slovenijo najbolje da:
- izstopi iz EU & nata
- nova zveza z bivšimi ex yu državami
- skupaj se priključimo velikemu demokratu Putinu
- nabavimo orgonske topove zoper chemtraile.
Alchemist
# 11.01.2017 ob 11:20
Folk bo proti. Njihovih rib ne bojo dali za nobeno ceno. Norvežani isto.
izo
# 11.01.2017 ob 11:16
se pa bojim, da bo tudi s islandijo tako, kot je bilo pri severnem toku: zadeva le za izbrance, torej se s poceni plinom, pripeljanim mimo peskovnika nata (ukrajina ipd) mastijo le britanci in nemci, seveda z takšnim in drugačnim dolgom da pravega "sponzorja".
Fritz.si
# 11.01.2017 ob 09:33
Desna vlada želi vstop v EU, ker Islandci v svojem uporu ogrožajo svetovno nadvlado bankirjev in ta upor hočejo izničiti z neoliberalno EU regulativo. Če bodo Islandci količkaj zvesti svojim dosedanjim zahtevam za več demokracije, bo ta vlada hitro padla, saj ima že tako samo enega poslanca več kakor opozicija.
izo
# 14.01.2017 ob 13:14
A je sploh kdo od komentatorjev prebral kah več kot naslov članka?
Pomoje ne. Al pa ne razumete napisanega... kar pa je še najbolj žalostno.


pa nas ti razsvetli, kje smo tako kapitalno ustrelili mimo?
Olorin
# 11.01.2017 ob 14:10
Islandcani, ostanite zunaj EU! Ne potrebujemo vase zdrave pameti, pravne drzave in cloveskega pogleda na svet. Hvala!
izo
# 11.01.2017 ob 14:03
je mogoče del trga neuradno, nima pa statusa članice. eden glavnih recimo, gospodarsko gledano, je , da je recimo vsako eu podjetju ali eu državljan, vsaj v teriji enakovreden državljanu isladnije, ko govorimo o nakupu zemljišč ipd. najbrž vam zdej bolj klikerji delajo..
xerces8
# 11.01.2017 ob 13:59
Seveda. Kaj ponujaš v zameno?
smr3k4
# 11.01.2017 ob 13:58
"Je članica schengenskega območja in del enotnega trga, pri čemer sta iz njega izključena kmetijstvo in ribolov. "

Se lahko še mi za kaj podobnega dogovorimo?
izo
# 11.01.2017 ob 13:53
Ha ha. In to govoriš o državi z eno izmed najbolj neoliberalnih bančnih ureditev na svetu? O državi, ki je bankirje kaznovala tako, da jih je naprej dala v zapor za 1 leto (še tat mobilnega telefona v Sloveniji dobi več), ki jih je kasneje spremenila v pogojne kazni? HA HA HA.

o tem se bi dalo debatirati. sigurno je ok, da se enkrat za spremebo tudi preganja bančni sektor ipd (sicer so seveda nosilni glave na pladnju le lokalni upravitelji bank, tisti pravi (sej so itak vse tuje) so brez skrbi bili na varnem), ampak moralno odgovornost za krizo pa vseeno nosijo islandci sami, ker so vedeli, pod kakšnimi (ne)pogoji so dobivali denar oz kredit za stanovanja, avtomobile ipd. o tem se da marsikaj kje prebrat in videt, če se hoče, je celo bil na rtv en odličen prispevke na temo
brain2k
# 11.01.2017 ob 13:12
moje sožalje
Karantanc+
# 11.01.2017 ob 12:49
Po komentarjih sodeč, je za Slovenijo najbolje da:
- izstopi iz EU & nata
- nova zveza z bivšimi ex yu državami
- skupaj se priključimo velikemu demokratu Putinu
- nabavimo orgonske topove zoper chemtraile.


1. Izstop iz EU in NATO pakta - EU je birokratska greznica, NATO je ameriška osebna vojska.
SLovenska vojska naj brani slovence in slovensko ozemlje in pomaga pri naravnih nesrečah. Pika. Nobenih izletov na BV.

2. Nova zveza z ex-YU - NE - povezat se je treba z višegrajsko skupino

3. Putin je vrgu vn Rotschild bankirje in Soroša. Zame je Putin heroj.

4. NE. Nobnga new age mumbo jumbo. Slovenija je krščanska.
zenga.zenga
# 11.01.2017 ob 12:44
Islandska vlada namerava predlagati glasovanje o vstopu v EU..
--------------
ali jih še ni izučilo ? No potem pa je čas da propadejo ....
sirus
# 11.01.2017 ob 09:07
Sedaj bodo imeli manj problemov za vstop, ko gre UK ven... so imeli dost materiala okoli islandskih bank in ribištva.
Roky89
# 13.01.2017 ob 05:12
A je sploh kdo od komentatorjev prebral kah več kot naslov članka?
Pomoje ne. Al pa ne razumete napisanega... kar pa je še najbolj žalostno.
tomive
# 11.01.2017 ob 16:59
Islandija... prosim ne! Ostanite sami zase! Ker tako dobro kot živite danes, v EUju ne boste nikoli več!
Skippy
# 11.01.2017 ob 13:44
Desna vlada želi vstop v EU, ker Islandci v svojem uporu ogrožajo svetovno nadvlado bankirjev in ta upor hočejo izničiti z neoliberalno EU regulativo.

Ha ha. In to govoriš o državi z eno izmed najbolj neoliberalnih bančnih ureditev na svetu? O državi, ki je bankirje kaznovala tako, da jih je naprej dala v zapor za 1 leto (še tat mobilnega telefona v Sloveniji dobi več), ki jih je kasneje spremenila v pogojne kazni? HA HA HA.
a.orhidejca
# 11.01.2017 ob 13:31
Glasujte NE.
izo
# 11.01.2017 ob 12:30
Raje vidim Islandijo v EU kot pa Turčijo!

ti že, američani, ki pa imajo gor cel arzenal raket ipdf pa sigurno ne. turčijo je strateška obrmbna točka voljnih, tako iz moderne zgodovine, kot toliko bolj še danes oz jo sami ustvarjajo kot takšno.
podobno zgodba je bila z grčijo (sicer mogoče z malenkost drugačnimi razlogi), ki jo je bilo pod mus treba spustit v eu, čeprav danes je popolnoma jasno, da je bila to napaka in da tudi 500 miljard ni bilo dovolj (ki seveda niso romale grkom).
eu mora naredit renesanso, drugače je je bo v roku 10-20 let (pa ne ciljam na teroriste).
Enigma4ever
# 11.01.2017 ob 10:54
jao jao vikingi, ostanite zunaj in se držite svojega otoka. Sploh se ne zavedate v kakšnem raju ste. Evropa = konec Islandije
JANEZ BLOND
# 11.01.2017 ob 10:42
Vsi bi šli radi ven ti pa rinejo notri
Karantanc+
# 11.01.2017 ob 10:26
Bedaki. Izgubil bodo vse, kar so zgradili do sedaj. Demokracija, samostojnost, ... NIkoli več.
vojnaslo91
# 11.01.2017 ob 10:03
Islandska vlada namerava predlagati glasovanje o vstopu v EU
------------------------
Hud boleč udarec za evroskeptike... Vsak dan več udarcev... le kako to lahko prenašajo.
Sicer pa kaj naj si mislim o evro skeptikih, ki so vse upe polagajo v stranke, ki gojijo proti begunsko nestrpnost? Naivci....
samogledam
# 11.01.2017 ob 09:50
Tako kot vam je danes lepo, vam nikoli več ne bo !
oziris.va
# 11.01.2017 ob 11:16
Islandska vlada namerava predlagati glasovanje o vstopu v EU

Hehe, hitro se jim bo število prebivalcev potrojilo. Bruselj in Berlin komaj čaka nove članice ;)
vojnaslo91
# 11.01.2017 ob 10:11
Krimsky # 11.01.2017 ob 09:50
Ob snubljenju nekoga v neko združbo/španovijo, si (tisti, ki bomo celo življenje ostali otročji) postavljamo vprašanje: zakaj?
------------------------------------
Predvidevam, da si samski in kot samski uživaš lepote težko priborjene samostojnosti...
Drugi pa smo avtonomijo zamenjali za prijetno družinsko življenje....
el kondor prevc
# 11.01.2017 ob 09:14
Islandija ima GDP 50 tisoč $ po osebi. Avstrija recimo 43000$, Nemčija 40000$, Slovenija 20000$. Res jim ni potrebno v EU. Kar kličejo po nesreči. Glede na to kako liberalni so in ko to izvohajo tam na BV, Afganistanu, Afriki... bo v trenutku postala islamska država.

Islandija je 5x večja od Slovenije, samo 300 tisoč prebivalcev 3,2 na kv. km), s tem da nimajo gora in praktično je naseljivo celotno ozemlje. Če pride samo 50 tisoč migrantov, so v nekaj letih gotovi.
conanbarbarian
# 11.01.2017 ob 09:32
Ne rinit v EU, saj bo kmalu razpadla !
Enostavno
# 11.01.2017 ob 09:26
Islandska vlada namerava predlagati glasovanje o vstopu v EU

Čas je,da tudi slovenska javnost zažene vprašanje o smiselnosti vztrajanja v EU...ki več ne obstaja.
el kondor prevc
# 11.01.2017 ob 08:59
Kako so naivni tile Islandci. Zdaj bodo fasali še nešteto migrantov, Islandija je velika, dobro stoječa in praktično neposeljena.
Kazalo