"Zelo smo zadovoljni," je dejala soustanoviteljica Piratske stranke Birgitta Jonsdottir (na sredini). Foto: Reuters
Kdo bo v prihodnje vladal v državi na severu Atlantika, še ni jasno. Foto: Reuters
Volitve na Islandiji niso prinesle absolutnega zmagovalca

Javnomnenjske raziskave so sicer napovedovale zmago ravno Piratski stranki, ki ni dobila potrebnih 32 sedežev v parlamentu. A glede na začasne izide so pirati skupaj z opozicijskimi Zelenim gibanjem, Socialdemokrati ter sredinsko Svetlo prihodnostjo osvojili 28 sedežev v 63-članskem parlamentu.

Pred štirimi leti ustanovljena stranka bo imela v parlamentu deset poslancev in bo tretja največja stranka v parlamentu. Zeleno gibanje bo imelo prav tako deset sedežev, Svetla prihodnost pet, Socialdemokrati pa štiri. "Zelo smo zadovoljni," je dejala soustanoviteljica Piratske stranke Birgitta Jonsdottir, tudi aktivistka, pesnica in podpornica WikiLeaksa, ki je svojo stranko primerjala z Robinom Hoodom.

Največ poslancev, 21, bo imela zdaj vladajoča Neodvisna stranka, zato bo njen vodja, zdajšnji finančni minister Bjarni Benediktsson, dobil priložnost za oblikovanje vladajoče koalicije. Zdajšnja vladajoča desnosredinska Stranka napredka je dobila sedem parlamentarnih sedežev, zaradi česar je premier Sigurdur Ingi Johannsson že napovedal svoj odstop.

Kot poroča BBC, sta Piratska stranka in Neodvisna stranka že izključili sodelovanje, vendar bi se to lahko spremenilo v času pogajanj za sestavo koalicije.

Predčasne volitve na Islandiji so potekale tudi zaradi odstopa premierja Sigurdurja Davida Gunnlaugssona, ki je bil vpleten v afero panamski dokumenti.

Volitve na Islandiji niso prinesle absolutnega zmagovalca