Janša se v Bruslju udeležuje vrha EU-ja. Foto: EPA
Janša se v Bruslju udeležuje vrha EU-ja. Foto: EPA
Zoran Milanović
Milanović meni, da je v obojestranskem interesu, da se spor o LB-ju reši. Foto: EPA

Slovenski in hrvaški premier se udeležujeta vrha Evropske unije v Bruslju, kjer se bosta ob robu zasedanja pogovarjala tudi o dogovoru zunanjih ministrov obeh držav glede vprašanja LB-ja, ki sta ga ob pomoči finančnih strokovnjakov dosegla na srečanju v sredo na Otočcu.

Po mnenju slovenskega premierja je za oceno rešitve vprašanja LB-ja še prezgodaj, saj predlog še preučujejo.

"Za oceno je še prezgodaj. Predlog preučujemo, pravzaprav mora v dokončni verziji šele nastati. Od te preučitve in od morebitnih dodatnih pojasnil, ki jih pričakujem danes v pogovoru s predsednikom hrvaške vlade Zoranom Milanovićem bo odvisna potem tudi prognoza časovne dimenzije," je dejal Janša ob prihodu na vrh "prijateljic kohezije" v Bruslju.

Nato je po besedah Janše od notranje procedure v državah odvisno, kako hitro bo proces tekel naprej. "Tudi v interesu Slovenije je, da Hrvaška vstopi v EU s tem poletjem, od tega bomo vsi imeli več, tako Hrvaška kot Slovenija in EU. Vendar pa je do tega koraka še nekaj ovir. Mislim, da jih bomo v prihodnjih tednih ali mesecih uspešno rešili," je še dejal.

"Rešitev gre v pravo smer"
O podrobnostih tudi Milanović ni želel govoriti. "Ne morem biti konkreten. To je v interesu procesa ... še vedno se nismo dokončno dogovorili," je dejal pred prihodom na vrh, a dodal, da gre rešitev v smer, s katero bi bili obe strani zadovoljni, kolikor se da.

"Interesi so veliki, tako slovenski kot hrvaški. To res predolgo traja, večina drugih držav je že končala ali je pred koncem ratifikacije. Obstajajo obojestranski interesi, da se proces konča," je še dejal hrvaški premier.

Po njegovem prepričanju Hrvaška že od začetka igra transparentno, da se drži pravil in izpolnjuje svoje obveznosti, a ob tem "ne želimo kazati s prstom na drugo stran". "Vsak od nas je prevzel določene obveznosti. Proces je prišel v zastoj ... v interesu obeh je, da se to reši," je še povedal.

Vodji slovenske in hrvaške diplomacije sta v sredo, kot sta sama dejala, našla rešitev za vprašanje LB-ja, vendar o njej nista želela govoriti, saj da jo morata najprej predstaviti svojima vladama in parlamentoma.

Bruselj vidi spodbudne novice
V Evropski komisiji so novice s sestanka v sredo na Otočcu, kjer sta zunanja ministra Slovenije in Hrvaške po njunih besedah našla rešitev za vprašanje Ljubljanske banke, ocenili kot "zelo spodbudne".

"Zdaj je nujno, da se vzajemno sprejemljiva rešitev najde čim prej," je še pojasnil tiskovni predstavnik komisarja za širitev Štefana Füleja, Peter Stano. "Rešitev za vprašanje Ljubljanske banke ni pomembna le za obe vpleteni državi, temveč tudi za EU kot celoto," je še poudaril.

Evropska komisija je Slovenijo in Hrvaško v preteklih tednih že večkrat odločno pozvala k čimprejšnji vzajemno sprejemljivi rešitvi za LB, saj želi, da Slovenija hrvaško pristopno pogodbo ratificira pravočasno, tako da bo Hrvaška v EU lahko vstopila 1. julija, kot je načrtovano.