Proizvodnjo sladkorja v Ormožu so dokončno ukinili leta 2006. Foto: BoBo
Proizvodnjo sladkorja v Ormožu so dokončno ukinili leta 2006. Foto: BoBo

Zaradi kompleksnosti in obsežnosti je predmetna zadeva v fazi predkazenskega postopka, zato podrobnosti na tožilstvu ne razkrivajo, so pojasnili za STA.

Slovenija je v preteklosti iz Bruslja dobila kar nekaj denarja za namene prestrukturiranja sladkorne industrije. Tovarna sladkorja Ormož je leta 2008 in 2009 dobila 34,8 milijona evrov evropskih sredstev in je pridelavo sladkorja zato opustila, nekaj manj pomoči pa so dobili tudi kmetovalci, ki so prej pridelovali sladkorno peso, nato pa so se morali prilagoditi in preusmeriti v drugo proizvodnjo. Vsi skupaj - tovarna in kmetovalci - so dobili dobrih 60 milijonov evrov, je konec decembra lani pojasnil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan.

Evropska komisija je leta 2010 v ormoški tovarni opravila revizijo, v okviru katere je ugotovila, da program prestrukturiranja ni bil ustrezno izveden. Komisija to utemeljuje z dejstvom, da v tovarni niso porušili silosov za shranjevanje sladkorja.

Zahteva po vračilu skoraj devetih milijonov
Iz Bruslja je decembra zato prišlo obvestilo, da mora Slovenija EU vrniti 25 odstotkov izplačane pomoči Tovarni sladkorja Ormož, to je 8,7 milijona evrov. "Reforma sladkorja v Sloveniji je bila dejansko velika zgodba o neuspehu," je dejal Židan in dodal, da bodo poskušali škodo za državo čim bolj zmanjšati. "Dogodke za nazaj je treba raziskati. Ne le zato, ker je Sloveniji v tem trenutku naložena kazen, ampak tudi kot nek poduk za naprej," je povedal.

Bo agencija za kmetijske trge unovčila garancijo?
Dejal je tudi, da je želela Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja unovčiti garancijo v vrednosti 10 milijonov evrov, ki jo je dala Tovarna sladkorja Ormož. "Tukaj poteka spor na sodišču. Želim si, da ga bomo rešili v korist države, tako da bo neto škode na ravni države nič ali čim manj, v vsakem primeru pa bomo naredili vse, da zaščitimo interes države," je povedal Židan, na agenciji za kmetijske trge pa o podrobnostih molčijo. "Na Okrožnem sodišču v Ljubljani od leta 2011 poteka pravdni postopek glede unovčenja bančne garancije, ki jo je morala Tovarna sladkorja Ormož predložiti v povezavi z izplačilom za ukrepe prestrukturiranja sladkorne industrije v Sloveniji. Postopek še ni zaključen," so povedali pred dnevi.