Izstop Velike Britanije iz EU-ja bi oslabil obe strani, je ocenil Juncker. Foto: Reuters
Izstop Velike Britanije iz EU-ja bi oslabil obe strani, je ocenil Juncker. Foto: Reuters
Tusk
Tusk ni optimističen. Foto: Reuters

Skupaj lahko naredimo toliko stvari. Da bi zdaj odšli, ne bi imelo smisla.

Donald Tusk

"Mislim, da Evropska unija ne bo v smrtni nevarnosti, če bo Velika Britanija izstopila iz nje, saj bomo nadaljevali politiko tesnega sodelovanja v Evropi, še posebej na področju gospodarske in monetarne unije," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Jean-Claude Juncker na mednarodnem gospodarskem forumu v ruskem Sankt Peterburgu.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je posvaril, da za Otok izstop ne bi bil smiseln. Tusk se je danes znova zavzel za to, da bi Velika Britanija ostala članica Unije. "Zgodovina nas je izučila, da razdeljeni vedno utrpimo poraz in da vedno zmagamo, če smo enotni," je poudaril ob obisku v Helsinkih.
Po njegovih besedah je očitno, da bo Evropa brez Združenega kraljestva precej oslabljena in da bo tudi Združeno kraljestvo zunaj Unije precej šibkejše kot zdaj. "Namesto sedmih let negotovosti v naših odnosih, ki bi bila neizogibna in neposredna posledica brexita, lahko v manj kot letu dni uresničimo trajen dogovor o novi ureditvi za Veliko Britanijo v EU-ju, ki jo je izpogajal David Cameron," je Tusk predstavil obe možnosti.

"Skupaj lahko naredimo toliko stvari. Da bi zdaj odšli, ne bi imelo smisla," je Britancem še sporočil predsednik Evropskega sveta.

Priznal je, da je danes "težko biti optimističen", saj pozna zadnje javnomnenjske raziskave.

Sveže merjenje javnega mnenja
Najnovejši anketi, objavljeni danes, kažeta, da večina Britancev želi zapustiti Unijo. Raziskava agencije Survation kaže, da bi iz povezave izstopilo 52 odstotkov Britancev, 48 odstotkov pa jih želi ostati. Po anketi instituta Ipsos Mori je brexitu naklonjenih 53 odstotkov britanskih državljanov, medtem ko jih je 47 odstotkov za nadaljevanje članstva v Uniji. Nobena od anket ne upošteva volivcev, ki so še neodločeni.

Mediji se opredeljujejo
Britanski finančni dnevnik Financial Times je podprl kampanjo za obstanek v Uniji. Časnik je posvaril, da bi odločitev za izstop iz Unije "povzročila resno škodo britanskemu gospodarstvu". Poudaril je še, da je Velika Britanija od članstva v Uniji imela več "nespornih koristi", kot je hitra rast BDP-ja na prebivalca, po zaslugi enotnega trga pa je dobila številne neposredne tuje investicije. Izstop iz Unije bi Britanijo pahnil na obrobje, še svari FT, ki naj bi imel na Otoku okoli 449.000 bralcev.

Na stran zagovornikov obstanka v Uniji se je postavil tudi politični tednik The Economist. V uredniškem komentarju z naslovom Neenotni bomo padli je med drugim opozoril, da bi odločitev za izstop, ki se zdi verjetnejša, britanskemu političnemu sistemu in gospodarstvu povzročila "veliko in trajno škodo". "Če bo Združeno kraljestvo zapustilo EU, bo verjetneje revnejše, manj odprto in manj inovativno," še piše The Economist.

Večina britanskih časnikov se v referendumski kampanji še ni opredelila, je pa to v torek storil vodilni britanski tabloid The Sun s 4,5 milijona bralci, ki je na naslovnici pozval Britance, naj glasujejo za brexit in "se tako osvobodijo diktatorskega Bruslja".





Skupaj lahko naredimo toliko stvari. Da bi zdaj odšli, ne bi imelo smisla.

Donald Tusk