Grški premier Aleksis Cipras na obisku v Bruslju utrjuje zavezništva, medtem ko je razmerje med Grčijo in njenimi evrskimi partnericami vse bolj napeto. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Grški premier Aleksis Cipras na obisku v Bruslju utrjuje zavezništva, medtem ko je razmerje med Grčijo in njenimi evrskimi partnericami vse bolj napeto. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Pogovor Ciprasa in Junckerja je bil konstruktiven in sogovornika sta se strinjala, da so razmere resne in da je potreben hiter napredek, pri čemer morajo k premiku prispevati vse strani. S tem ciljem sta se grški premier in predsednik komisije dogovorila za proces, vzporeden procesu evroskupine, za pomoč Grčiji, da čim bolje izkoristi sredstva iz evropskih skladov s ciljem zagotavljanja rasti in delovnih mest ter reševanja humanitarne krize.

Grčija in komisija bosta tako imenovali osebo na visoki politični ravni, ki bo pristojna za usklajevanje teh prizadevanj. Na strani komisije bo to vlogo prevzel podpredsednik Valdis Dombrovskis, pristojen za evro, na strani Grčije najverjetneje eden od ministrov. Poleg tega bo grška vlada vzpostavila svojo delovno skupino, ki bo sodelovala z že obstoječo delovno skupino komisije za tehnično pomoč Grčiji pri črpanju evropskih sredstev.

Najpozneje do konca aprila naj bi se sicer Grčija s posojilodajalci dogovorila o fiskalnih ukrepih in reformah v zameno za nadaljnjo finančno pomoč. V sredo so se v Bruslju začela tehnična pogajanja, ki potekajo ob podpori tehnične ekipe v Atenah. O logistiki sodelovanja v Atenah v Bruslju niso želeli govoriti, češ da so pomembni rezultati, ne logistika srečanj in izmenjave informacij.

Juncker kritiziral Ciprasa
Cipras je bil sicer v Bruslju deležen kritik Junckerja, ker Grčija ni dovolj napredovala v pogovorih s posojilodajalci. "Želim pomagati. Komisija želi pomagati, a ni glavna igralka. Vse odločitve mora sprejeti evroskupina. Nisem zadovoljen z razvojem dogodkov v preteklih tednih. Mislim, da nismo dosegli dovolj napredka," je ocenil Juncker in dodal, da bo "prijatelju Aleksisu predstavil nekaj predlogov, potem pa bomo videli".

Predsednik Komisije je neuradno tarča kritik evrskih članic, da je šel s svojim posredovanjem pri reševanju grškega vprašanja že predaleč. Juncker je pri tem izključil možnost neuspeha in poudaril, da je nastopil čas za sodelovanje Evropejcev in ne za delitve.

"Grški premier je na proevropski poti," je dejal Juncker, ki meni, da je nastopil čas za sodelovanje Evropejcev, ne za delitev, in izrazil pričakovanje, da bo mogoče dogovor doseči naslednji teden. Optimizem je izrazil tudi Cipras, saj naj bi bilo rešitve mogoče najti, če se pogovarjajo z dobrimi prijatelji Grčije in predanimi Evropejci. Pri tem je poudaril, da je s politično voljo vse mogoče. "Da," se je strinjal njegov gostitelj.

Že pred srečanjem z Junckerjem se je Cipras sestal tudi s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem, ki je Grčiji obljubil pomoč parlamenta pri reševanju problema brezposelnosti in pri oblikovanju grškega načrta za naložbe in rast.

Cipras je po srečanju s Schulzem dejal, da je 90 odstotkov svojega časa porabil za razprave o kratkoročnih rešitvah, in opozoril, da se je treba osredotočiti na prihodnost. Grkom je treba posredovati tudi sporočilo upanja, pomoči in solidarnosti njihovih evropskih partnerjev, ne le sporočila o njihovih obveznostih. Znova je zatrdil, da bo Grčija konstruktivna in bo izpolnila februarske zaveze, in poudaril, da problem ni grški, temveč evropski.

Prerekanje Grčije in Nemčije
Cipras iskal podporo v Bruslju
Prerekanje Grčije in Nemčije
Cipras iskal podporo v Bruslju