Borisov se je mudil pri Junckerju na sedežu Evropske komisije. Foto: Reuters
Borisov se je mudil pri Junckerju na sedežu Evropske komisije. Foto: Reuters
Plinovod
Evropa tretjino potreb zadosti z ruskim plinom. Foto: EPA

Rusija je trenutno strateški problem za Evropsko unijo, vendar upamo, da bo kmalu spet strateška partnerica, je dejal Juncker po pogovorih z bolgarskim premierjem Bojkom Borisovom, ki so bili osredotočeni na rusko napoved ustavitve projekta Južni tok.

"Južni tok se lahko gradi. Pogoji so jasni že dolgo. Nič ni novega. Na potezi je Rusija," je poudaril Juncker in pojasnil, da Evropska komisija ni zgolj opazovalka energetskih odnosov članic Unije in Rusije, temveč si z njimi prizadeva najti rešitve za odprta vprašanja, ki niso nepremostljiva.

Predsednik Evropske komisije je še dejal, da ne bodo dovolili ruskega izsiljevanja Bolgarije na energetskem področju. Ruski predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek sporočil, da se je Moskva odločila za ustavitev gradnje 2.600 kilometrov dolgega plinovoda, ki bi zaobšel Ukrajino, pri tem pa je kot razlog navedel Evropsko komisijo, ker je Bolgarija klonila pod njenim pritiskom in ustavila gradnjo plinovoda.

Izgovor Rusije?
Bolgarija je projekt izgradnje plinovoda Južni tok popolnoma ustavila v začetku avgusta, potem ko je Bruselj proti njej sprožil postopek zaradi suma, da je dala na razpisu v sklopu gradnje plinovoda prednost ruskim ponudnikom.

Evropska komisarka iz Bolgarije Kristalina Georgieva je že pred dnevi ocenila, da je to le izgovor zaradi siceršnjih težav Rusije s tem projektom v kontekstu ukrajinske krize. Tudi Juncker je z izjavo, da so evropski pogoji za Južni tok jasni že dolgo, zavrnil ta očitek.

Po besedah bolgarskega premierja ni pošteno, da je bila Bolgarija edina omenjena kot problematična država, saj je Rusija sklenila dvostranske sporazume o tem plinovodu s šestimi članicami. Borisov je poudaril, da si Bolgarija želi Južni tok, a v skladu z evropskimi pravili.

Plinovod Južni tok, projekt ruskega energetskega velikana Gazprom, bi moral potekati pod Črnim morjem prek Bolgarije, Srbije, Madžarske in Avstrije oziroma Slovenije do Italije. Letno naj bi evropske porabnike oskrbel s 63 milijardami kubičnih metrov zemeljskega plina.

Sankcije prizadele Bolgarijo
Borisov je v Bruslju še opozoril na težke finančne, gospodarske in politične razmere, zlasti na izpad prihodka iz turizma in trgovine, s katerimi se spopada Bolgarija zaradi sankcij proti Rusiji, ki pa jih njegova država kljub vsemu še vedno podpira.

Juncker je Bolgariji še zatrdil, da bo odpravil poseben mehanizem zaostrenega nadzora na področju boja proti korupciji in reforme pravosodja, kot je obljubil v volilni kampanji, ter da bo storil vse, da država čim prej postane članica schengenskega območja.