Evropska unija

Poudarki

  • Slovenija naj bi že imela podporo nekaterih članic EU-ja
NLB
Ljubljanska banka naj bi znova načela odnose med Ljubljano in Zagrebom. Foto: BoBo
Janez Janša, Zoran Milanović
Premierja na srečanju v Varšavi zaradi Milanovićevega izogibanja temi nista posvetila veliko pozornosti vprašanju Ljubljenske banke, nova priložnost naj bi bila sredi maja v Mariboru. Foto: EPA

Dodaj v

Ljubljanska banka: Janša zahteva pojasnila, a Milanović molči

Slovenija: Poskus sodne izterjave dolga krši dogovor med državama
2. maj 2012 ob 15:40
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Idile med Hrvaško in Slovenijo je konec, ogrožena je ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe z EU-jem v slovenskem parlamentu, piše reški Novi list. Jabolko spora: Ljubljanska banka.

Hrvaški časnik piše, da je bila samo ena odločitev hrvaške vlade na seji 19. aprila dovolj "za pravo burjo v Ljubljani", saj naj bi po informacijah Novega Lista slovenski premier Janez Janša svojega hrvaškega kolega Zorana Milanovića na njunem prvem srečanju pred dobrim tednom v Varšavi povprašal po odločitvi Zagreba, da podpre nadaljevanje postopkov proti Ljubljanski banki na sodiščih. Milanović naj bi "hitro preskočil na drugo temo".

Vlada premierja Milanovića je po omenjeni seji v dveh stavkih sporočila, da so "potrdili stališča glede postopka na sodišču v pravni zadevi" vlagateljev tožb proti LB-ju in NLB-ju "zaradi izplačila". Vlagatelja tožb sta Zagrebška banka in Privredna banka Zagreb, ki sta v večinski lasti italijanskih bank. Neuradno naj bi šlo za postopek terjatve denarja, ki sta ga na podlagi jamstva, ki ga je hrvaška država dala varčevalcem leta 1991, omenjeni banki izplačali hrvaškim državljanom z deviznimi prihranki v LB-ju. Gre za okoli 270 milijonov evrov, piše Novi List.

"Sanirati posledice odločitve Kosorjeve"
Novi list piše, da radovednih in vztrajnih slovenskih predstavnikov ne bo več mogel ignorirati niti hrvaški finančni minister Slavko Linić, ki naj bi v preteklih dneh nekemu slovenskemu predstavniku zavrnil podrobnejša pojasnila o spornem sklepu, češ da gre za tajen dokument. Linić ima po navedbah časnika nehvaležno nalogo, da "poskuša sanirati posledice izjemno vprašljive odločitve prejšnje hrvaške vlade Jadranke Kosor, ki je zaradi sklenitve pogajanj z EU-jem sprejela pomembne koncesije v zvezi s problemom neizplačila prihrankov nekdanjim hrvaškim varčevalcem LB-ja".

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je potrdila, da se je vprašanje Ljubljanske banke znova znašlo na dnevnem redu pogovorov med Hrvaško in Slovenijo. Napovedala je, da se bodo o tem kmalu pogovarjali s slovenskimi partnerji. Pojasnila je, da gre za temo, v kateri se ni nič spremenilo, da so jo le znova odprli. "Ta tema ni bila na dnevnem redu do pred mesecem ali dvema, zdaj pa se je pojavila in se bomo morali o njej tudi pogovarjati," je povedala.

Pusićeva: Vprašanje LB-ja se ne ureja v okviru nasledstva Jugoslavije
Sporni sklep Milanovićeve vlade Slovenija vidi kot kršenje obveznosti, ki jih je sprejela nekdanja hrvaška vlada, zato je o vsem obvestila tudi EU. Pri tem že ima podporo nekaterih članic povezave, dodaja Novi list. "Slovenija se ob tem trdno drži zelene luči, ki jo je oktobra 2010 vladi Boruta Pahorja prižgala Kosorjeva za nadaljevanje reševanja problema varčevalcev LB-ja v okviru pogajanj o nasledstvu nekdanje Jugoslavije, in sicer po tem, ko je Hrvaška skoraj celotno prejšnje desetletje trdila, da problem nima nobene povezave s sukcesijo, saj da gre za spor med banko in strankami," poudarja časnik.

Pusićeva je sicer zavrnila trditve, da je prejšnja hrvaška vlada sprejela odločitev, da se vprašanje dolga LB-ja do njegovih nekdanjih hrvaških varčevalcev ureja v okviru nasledstva nekdanje Jugoslavije. Poudarila je, da je šlo le za zamisel, da bi vprašanje uredili ob posredovanju Banke za mednarodne poravnave v Baslu (BIS). "Zahteva je bila vložena, baselska banka pa je odgovorila, da to ni več v njeni pristojnosti", je dejala.

Tokrat so posledice lahko resnejše
Voditeljica hrvaške diplomacije je potrdila, da bodo "relativno kmalu" pripravili srečanje obeh premierjev, Janše in Milanovića, kar bo tudi priložnost za pogovor o Ljubljanski banki. Možnost za srečanje bo 15. maja na Teznem v Mariboru, kjer se bo Milanović udeležil spominske slovesnosti za tamkajšnje žrtve povojnih pobojev.

Če Milanovićeva vlada ne bo brezpogojno izpolnila tistega, kar je Kosorjeva obljubila Pahorju, Hrvaški grozi ponovitev primera nesrečne ekološko-ribolovne cone (ERC), le da bodo tokrat posledice občutno resnejše, pa sklene Novi List.

T. V.
Prijavi napako
Komentarji
Socialniradikal
# 02.05.2012 ob 16:04
Opa glej ti njih te hrčke !
Naj to naši sosedi še enkrat premislijo ali pa Janez blokiraj !
črni.panter
# 02.05.2012 ob 16:03
Janša ne pusti da hrvati manipulirajo s Slovenijo!
nad
# 02.05.2012 ob 16:08
Že spet glavna odlika Balkana-nadmudrivanje, dogovori so jim španska vas.
Nikec3
# 02.05.2012 ob 16:07
Janez ne daj se, tukaj se gre za 250 milijonov davkoplačevalskega denarja!
felixon
# 02.05.2012 ob 16:41
Sploh Hrvaška nima kaj delat v EU dokler ni rešena meja v slovensko korist, oziroma da je celoten zaliv slovenski kot leta 1991, da je rešena nuklearka in seveda Ljubljanska banka.
rokec
# 02.05.2012 ob 16:54
Piše se samo koliko naj bi bila LB oz. NLB dolžna hrvaškim varčevalcem.
Kaj pa druga stran, koliko bi morala hrvaška podjetja, ki so v večini do sedaj propadla vrniti LB oz. NLB? Tega pa se ne napiše ane? Kolikor se spomnim je enkrat nekje to pisalo in mislim da je bil znesek okrog 400 mio €!
Naj potem še naši zahtevajo poplačilo tega dolga pa bo:) Bomo videli kaj bi potem rekli hrvati.
skunexl
# 02.05.2012 ob 16:27
Spet je po mnenju nekaterih kriv Janša, čeprav so začeli hrvati, on pa je samo zahteval pojasnilo.
heavyd
# 02.05.2012 ob 16:40
janez blokiraj, mi smo prpravlen'!
thorva
# 02.05.2012 ob 16:18
kot da nismo vedli da se bo dogajalo to kar se je zgodilo
mirko52
# 02.05.2012 ob 17:28
Janša povejte že enkrat Hrvatom naj se nehajo zafrkavati in izsiljevati.Tako kot je prav ali pa nebo EU-ja.
Cecile
# 02.05.2012 ob 16:30
here we go again ... JOSKO, be ready for some actioooooooooooooon
dmejz
# 02.05.2012 ob 16:24
Pesek v oči. Slepilni manever. Tuki se bo pisal o nekem 'sporu', vems bodo pa Luko Koper, SŽ in še kaj prodali Nemcem in Američanom.
Vodin
# 02.05.2012 ob 17:45
Sedaj pa imamo s to politiko popuščanja. Nikdar ne bomo imeli pred Hrvati mir če ne bomo postali ostri. Balkanci vsako dobro voljo sogovornika tolmačijo kot njegovo slabost in ga še bolj popadejo.
tupamaross
# 02.05.2012 ob 16:57
Kako je ta svet pokvarjen. Namreč, določeni hrvaški politiki,
ki so to bili pred vojno na Hrvaškem ali so postali po vojni,
ni niti bitno, so mahom prenašali denar iz hrvaških bank v
NLB, ker se jim je to zdelo bolj varno. Ko pa tega denarja
zaradi bankrota LB niso mogli dobiti, so sizmislili, kot bi
jim hrvaške banke jamčile vloge v LB(!?). Res je, da so prvo
skušali priti do tega denarja preko svojih zvez v naši politiki
in je nekaterim celo uspelo za manjše zneske, ko pa mnogim
tega ni uspelo, so sami sebi napisali jamstva hrvaških bank
z datumom za nazaj, nakar so jim hrvaške banke ta denar
tudi izplačale. Ta jamstva so primitivni balkanski falsifikati,
ker zakaj bi neka banka varčevalcem jamčila varčevanje pri
njihovi konkurentski banki?

Razen teg, potrebno je poimensko pogledati, kdo je vse imel
jamstva hrvaških bank za depozite pri LB na Hrvaškem.

Ničesar tu ni problematično, razen jamstva!?
Socialniradikal
# 02.05.2012 ob 17:01
In veš zakaj mooodeeel ? Ker se hrčki kregajo le v lastni državi, drugače pa so več kot enotni, ko se gre za njihovo lijepo in branijo vse hrvaško...
Mi Slovenci ? Razdeljeni na pol in če je treba bomo zatožili vsakemu tujcu našega sodržavljana, ker pač ni naš a ne... Da o skupnih projektih niti ne govorimo, ker razen osamosvojitve nimamo nič skupnega za pohvalit !
Socialniradikal
# 02.05.2012 ob 17:28
Eni bi raje bili hrčki, samo da ni Janeza...
Narod, ki raje sebe terminira ali zasužnji, kot da prizna, da če tudi je oseba ideološki nasprotnik, je ta oseba vseeno Slovenec, ki brani slovenske interese...
P.s. Pismo pa jaz tudi ne maram Janeza ali Zorana, ker narod razdvajata, a bom in bi vseeno stal za obema, ko se gre za našo Slovenijo !
roxdegabba
# 02.05.2012 ob 17:14
Pri Ljubljanski banki Zagreb je potrebno vedeti eno stvar. Po poslovanju je bila to hrvaška banka; jemala je hranilne vloge od hrvaških varčevalcev in kreditirala hrvaška podjetja.

Spor se je začel leta 1992, ko je Tuđman odločil, da Ljubljanska banka Zagreb mora vrniti hranilne vloge hrvaškim varčevalcem, svojih kreditov hrvaškim podjetjem pa ne bo dobila vrnjenih. Tam se je problem začel, potem so naši seveda rekli da adijo hranilne vloge in zgodba se je odvijala tako, kot se je.

Upam, da se bodo zmenili. Prej smo se grizli zaradi tistih 10m vode okoli jorasove hiše, sedaj pa za ta denar, ki je v resnici v hrvaških podjetjih.
Socialniradikal
# 02.05.2012 ob 17:12
In še to, njihov predsednik vlade, ki je kao levi, gre na Tezno, pa čeprav tam ležijo v bistvu njihovi ideološki nasprotniki. Hm... Pametno, ker koncev pokažeš veličino in se pokloniš nasprotniku...
Kaj pa pri nas ? Samo jeza me pograbi, ker bo s tem tempom in takim navijaštvom, kmalu spet vojna med partizani in domobranci, pa čeprav takih formacij ni več nikjer po svetu saj konec koncev je tiste vojne že 67 let konec, a v Sloveniji obe strani vidita fatamorgane in vedno bolj se mi zdi da bi tudi vsaka stran, kot Hitler in Stalin, eliminirala nasprotno stran !
mooodeeel
# 02.05.2012 ob 16:55
"Možnost za srečanje bo 15. maja na Teznem pri Mariboru, kjer se bo Milanović udeležil spominske slovesnosti za tamkajšnje žrtve povojnih pobojev."

In to hrvaski socialist. Pri nas pa komunisti odobravajo te pokole. Only on Slovenia!

Pa BTW, bravo Jansa! Legenda!
Breathe
# 02.05.2012 ob 17:55
@ socialni radikal
V spominu pa mi je ostala tudi slika Janeza Kocjančiča, ki je ob tem govoru imel roke nabite v žepe do komolcev in še globlje, verjetno iz pietete do pobitih...
MIRNČAN
# 02.05.2012 ob 16:54
Le zrihtej Janez, ti bo zrasla podpora.
levak
# 02.05.2012 ob 18:50
In naj vzame s seboj na smetišče zgodovine tudi ostale old boyse, ki so tu od leta 1991. Ali res ni alternative??
xbaruch
# 02.05.2012 ob 18:37
Ha, ha, ha ... očitno se je Pahor kar dobro dogovoril s Kosor, in če bi tisti Janšev protirazumni referendum uspel, bi se nam vprašanje NLB in meje vleklo v nedogled.

To pomeni, da je celo Pahor boljši od Janše. Jao!
Paperino
# 02.05.2012 ob 17:49
Socialniradikal,
jaz verjamem v njegove poštene namene takrat. Dejstvo je, da so bili mrtvi na eni in drugi strani. Znano je tudi zakaj so morali biti mrtvi eni in zakaj drugi. Zgodovina je tudi jasna. Ne da se jo spremeniti. Lahko se jo dopolni in to je bilo storjeno, vendar nekateri jo še vedno obračajo. Nekateri zgodovine ne jemljejo kot zgodovino, nekateri jo še vedno uporabljajo za svoje cilje. To ni prav. In v tej luči morda ti vidiš njegova kasnejša dejanja kot taka, ki ne odražajo njegovih takratnih besed. Jaz vidim, kdo se še vedno bolj ukvarja z zgodovino, kot s sedanjosto, čeprav bi se moral predvsem s prihodnostjo.
Celjan27
# 02.05.2012 ob 16:32
Pa ne že spet...
Tadejstein
# 02.05.2012 ob 16:23
@Anar Hija
vsaj kaj počne.
nikajelenc
# 02.05.2012 ob 19:56
Kako šokantno..............................
Ko je Janša, se vedno kregamo s sosedi..........................
Meni je pa super pri njih, počutim se kot doma!
MIRNČAN
# 02.05.2012 ob 22:16
Enkrat je bil še Drnovšek. Prvi ne je bil ko nismo pomagali ZDA pri napadu na Afganistan. Drugi ne je bil ko smo namesto kontingenta kot je zahtevala ZDA poslali 3 vojake dol. tretji ne ko smo namesto Hamerjev poskušali nardit svojga džipa. Seveda smo pod pritiskom potem morali pospustiti. Četrti ne ko nismo kupili ameriškega odsluženega f16 in smo pametno najeli Italjane. Peti ne ko kršimo pogodbo glede procenta za obrožitev iz proračuna. Še un ne iz Drnovškove vlade, najbrž se spominjate da so že mislim da leta 1999 vsi mislili da bo Slovenija prišla v Nato. Zanimiv ne je bil pri napadu na afganistan ko nas v zahvalo niti na zasedanje niso povabili. O teh stvareh se ne govori ker bi nekatere prikazali v predobri luči.
DrJones
# 02.05.2012 ob 22:04
Nikec3 jep, tako je to pri nas.
Politika je, z razliko od Hrvatov, vedno nad nacionalnim interesom.

Samo pomislite kako bi se v tej situaciji znašel Jankovič, ki se niti za ples na Dunaju ne zna prav obleči in si pripet pravega metuljčka...
Socialniradikal
# 02.05.2012 ob 19:18
Oh kvaternik, moje mnenje je toliko vredno kot počen groš in tudi opis ni rentgentski ampak čisto osebni. Pa vseeno hvala ! Veš trenutno se v Slo z menoj strinja nekje 10% ljudi, da imamo katastrofalne politike, ki narod le razdvajajo in to obojni. Problem pa nastane, ker ti ljudje so že skrajno apatični do vsega političnega in si skoraj noben ne želi biti v politiki.
Kaj naj jaz ? Z levičarji se moram kregat, kaj je to sploh levo in če še poznajo kje drugje na svetu skovanko socialno čuteči kapitalist na levici, z desnimi pa se moram kregat zakaj nimajo koga bolj spravnega kot Janeza, ker ta sploh nič še naredi, pa je pol države na nogah...
Želim pa si le to, da bi čisto vsak državljan RS imel spodobno življenje, kar pa je težko s 600€ a ne ?
levak
# 02.05.2012 ob 18:44
Socialniradikal
Levak kaj se buniš, če pa bi ti Janeza najraje utopil v žlici župce. A je to res ali ni ?

--
Želel bi, da gre na smetišče zgodovine, saj je ravno on največji zdrahar. Skregati javno upravo in realni sektor mu je uspelo prej ko v 100 dneh. Delitve beli in rdeči so prisotne vedno, ko mu ne gre najbolje, ....................
Milmar
# 02.05.2012 ob 17:41
Vse je samo..
raven_
# 02.05.2012 ob 17:20
zgleda se hrvati izjemno bojijo janše...
tupamaross
# 02.05.2012 ob 17:09
Sicer pa, zakaj ne? Sposoben sem zbrati ta denar za polotok
Savudria, če nekako pod mizo povejo na arbitraži, da ta otok
zgodovinsko nikoli ni bil Hrvaški... Tudi z vsemi obrestmi.
tupamaross
# 02.05.2012 ob 16:40
Da ne bo nesporazum. To tezo je Mate Granić večkrat zastopal.
Na zadnje, tik pred odhodom z položaja ministra za zunanje
zadeve Hrvaške, je to izrekel v Združenih Narodih, kjer nas je
hotel očrniti in Hrvaško, ki ji je očitano etnično čiščenje, v očeh
sveta prikazati kot neke vrste bolj civilizirano.

Seveda bi Janši svetoval previdnost v vsakem oziru. Naj se o
tem posvetuje na vrhu EU. Lahko, da se Hrvaški sedaj nekako
ne podpisuje pristopnega dogovora, ker je na vladi nasprotojuča
politična garnitura in le išče žrtvenega kozla.
Socialniradikal
# 02.05.2012 ob 16:33
Kaj naj blokira ? Pristopno pogodbo ali te je treba spomniti na naš prihod v EU in naše super prijatelje Italijane z tistim španskim kompromisom...
In btw. a ti to resno ?
mucek113
# 02.05.2012 ob 16:22
Počelo je!
Jethros
# 03.05.2012 ob 08:25
Obljube, dogovori dveh najvišjih predstavnikov držav, kjer se sklene kompromis pred očmi mednarodnih voditeljev, v tem primeru Bruslju, se mora izpolnjevati, pa če je beseda le v zraku ali na papirju. Če je Milanović namerno povzročil tole zadevo, bo moral marsikaj pojasniti ne samo nam, ampak tudi Bruslju. Menjava vlade ni izgovor, da se obveze ne izpolnjujejo, sploh zdaj, ko se Hrvaška vključuje v EU.
Edini razlog tega početja je nabiranje političnih točk na ramenih dveh narodov, spet seveda, kajti zelo dobro je jasno, da po anketah naši sosedje namreč nimajo prevelikega navdušenja za vstop v Unijo. Milanović v tem primeru napenja mišice.
Želim pa od naših sodržavljanov tukaj več strpnosti, spet berem namreč komentarje o nekih "hrčkih" pa "ustaših"...a je narod kriv, če se politiom kurac dvigne po volitvah, da z njim kažejo svoj ponos in ego, ki udarita po medsosedskih odnosih?

Dajte zadržat svoje izpade, niso Hrvatje prav nič krivi, če voditelji izberejo neumne poteze. Na volitvah pa itak obljubljajo vse drugo, kot pa to pokažejo po njih (isto pri nas, kaj se čudimo).
MIRNČAN
# 02.05.2012 ob 22:32
Pahor podobno kot Janša ni imel dosti izbire. Ker pač Evropa hoče Hrvaško v EU, da jim morje pokupijo. Zato jim prov dol visi za naše razprtije. Pa ne posploševat. Hrvati so čisto okej narod sam politike majo butaste, podobno kt mi.
polzaliva
# 02.05.2012 ob 22:27
Še enkrat več se je pokazalo, da so Hrvati zahrbtna nacija, ki rada živi na tuj račun. Tega Pahor s svojo pametjo ni vedel, je pa dobro vedelstri iz ozadja, ki se vedno zahebe. Lahko je pa nekaj drugega. Da je to počel nalašč. Saj vemo, kdo je bil za in kdo proti samostojni Sloveniji.

Je to počel namerno ali pa je idiot?
MIRNČAN
# 02.05.2012 ob 22:17
aja pozabil sem na Belgijske puške.
veza
# 02.05.2012 ob 22:17
Mislav,
kaj bi ti naredil, če bi imel v SLO terjatve, ki so propadle zaradi razpada YU in prejšnjega sistema in so del nasledstvenih pogajanj, pa bi ti v SLO ne bi hoteli najprej tega poravnati, da bi potem ti lahko povrnil dolg varčevalcem?
Ko bojo urejeni dolgovi Hrvaških podjetij do LB, se bojo uredili tudi računi varčevalcev!
veza
# 02.05.2012 ob 22:08
Hrvatje imajo eno samo pozitivnost in to je, da se NIKOLI ne bojo več združili s Srbi v isto državo, kar je dobro tudi za nas, ker bi sicer spet mnogi SLO hoteli v neke balkanske povezave!
Vse ostalo pa je ena sama štala, s Hrvati nikoli ne bomo brati!
kledo
# 02.05.2012 ob 21:36
vsekakor se sporazumov ne sme kršiti. Tukaj se lepo pokaže koliko sporazumi dejansko pomenijo hrčkom...
PONOS
# 02.05.2012 ob 20:13
Men je to bolj alibi da se najde nek razlog za blokiranje da bi si pridobili neko prednost,kot npr pri poslu z Kitajci glede Luk.
Je pa to le domneva,ne vemo vseh podatkov.NLB je skoraj ad acta.
Vendar posli tako delujejo...Kitajci se odločijo za Reko..Slovenija pa blokira Hrvaško dokler ta ne odstopi od posla...take umazanije se dogajajo..če se ne reže torta enakomerno...
Konec despotizmu
# 02.05.2012 ob 20:08
Mater, kot da bi Jugoslavija razpadla včeraj...

Prebral članek, prebral komentarje, če dolgujemo, dolgujemo, če dolgujejo, dolgujejo, arhivov, kakšne liste komintentov seveda ni nobene? Vsaj kakšni klinopisi?
Pesek skozi meglo naravnost nam v oči, da bomo jezni ugledali smisel diktature, njim da bodo jezno poigravali na nacionalistične note...s Hrvati ni problemov, s Srbi ni problemov, so pa z EU, bankurji in politiki, vedno vse sranje prileti z njihove straniNič, skrhat giljotino in v akcijo...

PS: A vseeno, kakšna usluga Hrvaški, če zaradi te megle ne pridejo v EU!! Hrvate, Srbe in cel bratski Balkan je potrebno obvarovat pred to nacifašistično združbo dolga imenovano evropska unija. Slovenci smo jim vsem dolžni (še najmanj v bankurskem smislu), dolžni smo jih opozoriti pred sranjem v katerega se podajajo! Moč Ljudem!
KLIPAN
# 02.05.2012 ob 20:01
Vsi, ki ste za "nevemkakršnevse" blokade, odpravite najprej tiste v svojih glavah.
lazarp
# 02.05.2012 ob 19:01
Ko je treba kaj vrnit cerkvi, so nekateri takoj za, ko je pa treba vrnit Hrvatom, pa rajši v vojno, kot izplačati cent. Hvala. Res.

*sarcasm off*
Socialniradikal
# 02.05.2012 ob 17:34
To Paperino jaz vem, sem celo gledal po TV, bila sta Šuštar in Kučan in bilo je leta 1990 !
Evo celo govor Milana:

Milan Kučan, predsednik Predsedstva RS na spravni slovesnosti

Povzetek
Vzemimo odgovornost nase z vsem dostojanstvom in opravimo dejanje sprave, iskreno projeno iz spoštovanja do umrlih, padlih in pobitih, je na spravni slovesnosti, ki sta jo vodila skupaj z ljubljanskim nadškofom in metropolitom dr. Alojzijem Šuštarjem, dejal Milan Kučan.

Je kraj življenja in je kraj smrti. Je čas sovraštva in je čas strpnosti. Smo na kraju smrti. Pripravljeni in odločeni, da kot svoj čas sprejmemo čas strpnosti, medsebojnega razumevanja in skupne prihodnosti. Drugače nas današnji žalni zbor ne bi imel ne pravega smisla in ne opravičila. To, kar hočemo in moramoopraviti danes in tukaj, globoko v nedrjih roških gozdov ne le simbolno in navzven, ampak predvsem v naši zavesti z odgovornim dejanjem utrjevanja slovenskega občestva, bi se lahko ali bi se celo moralo zgoditi že prej. Bile so priložnosti, da bi se stvari med vojno in še posebej ob njenem koncu in neposredno po njem iztekle in uredile med nami drugače. Da bi že zdavnaj našli svoj mir v nesmiselni in apokaliptični vrtinec vojne proti svoji volji potisnjeni in razdeljeni sinovi in hčere slovenskega naroda. Mogoče nam je prepoznati okoliščine, dejstva pa tudi posamična človeška ravnanja, ki so oteževala ali celo preprečevala, da bi do današnjega dejanja sploh prišlo. Je pa tudi res, da so morala dozoreti splošna spoznanja, da je moralo priti do novega duha časa, da se lahko, tako iskreno upam, brez sovraštva v srcih in pretreseni ob sprejemanju še ene boleče resnice zadnje vojne, spravimo s svojo lastno preteklostjo, da ji končno dovolimo, da postane zgodovina.

Vse ima svoj čas in vsako opravilo ima svojo uro pod nebom! Nas je zgodovina izbrala, da prevzamemo pred njo in pred prihodnostjo to odgovornost. Opravimo jo zrelo. Tega dejanja ni mogoče ponoviti. Zmore ga zgodovinsko dozorel narod, sposoben preseči stare delitve in preprečiti, da bi na njihovih pogoriščih vzniknile nove. Sprava z vsemi mrtvimi žrtvami vojne, ki nam jo je naloženo izpeljati, je preizkušnja narodove zrelosti, samozavesti in samospoštovanja. Je odpoved lažnemu upanju, da more to opraviti kdo namesto nas. Je zgodovinska nujnost in naša kulturna in civilizacijska dolžnost. Je povabilo in nujen pogoj prihodnje, času in nam ljudem prepuščene sprave med živimi. Zato to dgovornost vzemimo nase z vsem dostojanstvom.

Opravimo jo kot dejanje, iskreno porojeno iz spoštovanja do umrlih, padlih in pobitih. Ne sme in ne more biti nikogaršnja zmaga in nikogaršnji poraz. Zapre naj knjigo vseh naših vojnih in povojnih ran. Dokončno, brez sprenevedanja in brez zadnje misli. Pokopljimo vse mrtve za vselej, z vsem dostojanstvom in vsem spoštovanjem. Prepustimo jih spominu in sodbi zgodovine. Naj bodo vse nasilne smrti iz časov, ko so demoni vojne divjali med nami, izenačene v naši zavesti. Naj se ne ponovi več zlo iz vojnega in povojnega obračunavanja, ki je zlo za vse.

Je čas vojne in čas ubijanja. Je čas odločitve in čas žrtvovanja. Je čas spominjanja in čas novega upanja. Človek sam dela zgodovino. Toda dela jo v razmerah, ki si jih ne izbira v celoti sam. S to zavestjo je v razmerah, ki jih živi, tudi odgovoren za svoja dobra in svoja zla dela. Zato je človek na zemlji tragično bitje. Svojih zmot za nazaj ne more spremeniti. Naše preteklosti ni mogoče predrugačiti, je ne zamolčati. Čas je, da preneha obremenjevati še naprej in kar naprej naše življenje in našo prihodnost. Zakaj bi ostajali sprti, ko postaja svet, katerega del smo, vse bolj svoboden in vse bolj povezan. Bilo je! Naj se ne ponovi nikoli več. Povejmo to na tleh Kočevskega Roga, ki je v mnogih viharjih zadnje vojne, ki so zdivjali čezenj, postal slovenska nekropola. Z dejanjem, ki je namenjeno priznanju in spominu smrti žrtev v teh jamah, znanim in neznanim Slovencem, ki so bili brez vsakega ugotavljanja njihove morebitne posamične krivde zaradi medvojnih dejanj po že končani vojni nerazumno in nerazumljivo pahnjeni v nasilno smrt. Vzemimo to spoznanje nase in recimo: nikoli več!

Je čas umiranja in je čas rojstva. Usodnost vojnega dogajanja smo Slovenci doživljali na posebno tragičen način. Bila je vojna, bila je okupacija, v kateri smo Slovenci doživeli nasilno vojaško pojarmljanje, razkosanje svojega ozemlja in nasilje vseh vrst. Slovenski narod so pribili na križ, ga zaznamovali in hoteli izbrisati iz zgodovine. In zato je mnogim slovenskim možem in ženam opredelitev za sodelovanje v velikem svetovnem protifašističnem gibanju svobodoljubnih ljudi in narodov vseh celin, religij, ras in barv pomenila razumno in edino možnost za osebnostno in narodno ohranitev, osamosvojitev in za dokončno uveljavitev človekove miselne in narodove vsestranske svobode. Iz ognja groze naj bi vstal moderen Evropejec, kakor je veroval E.Kocbek, osvobojen spon mračnajštva in nasilja. Na oltarju te vere, ki je omogočila, da smo kot narod preživeli, so zgorela premnoga slovenska življenja, pokopana po znanih in brezimnih partizanskih, izseljenskih, pregnanskih in taboriščniških grobovih v domači in v mnogih tujih zemljah. Ko sprejemamo mrtve, ki so bili doslej nerazumno zanikani ali celo pozabljeni, in ko jih priznavamo za del svoje nacionalne zgodovine, ne smemo pozabiti tistih, ki smo se jih spominjali in smo jih priznavali že doslej in katerih dejanja so tudi omogočila, da je to spravno in pomiritveno dejanje po tolikih letih zdaj lahko v svobodni in suvereni slovenski državi. Da ne bi zamenjali ene krivice z drugo, da ne bi delali sile zgodovini in njenim resnicam. Veliko naših ljudi počiva tod in drugod po Sloveniji. Različni so razlogi, različne so poti, ki so neredko sinove iste matere pripeljale do groba. A vsakdo od njih je imel mater in očeta in svoje sanje. Mrtev človek nima ničesar več. Spravimo se zato z njimi, pokopljimo jih, a z njimi odnesimo in pokopljimo tudi orožje. Pozabiti ne smemo in ne moremo ničesar. Odpustiti je težko, marsikdaj celo nemogoče. Odpuščanja ni mogoče ne zapovedati in ne izsiliti. Mogoče pa je pogumno pogledati v preteklost, da bi bilo mogoče obrniti pogled v prihodnost.

V petinštiridesetih letih, ko smo si dostikrat lajšali življenje s preteklostjo tako, da smo jo čez vse mere zlatili in črnili, skovali v zvezde ali jo pošiljali v pekel, jo puščali v marsičem usodnem neizrečeno in prepovedano, so zrasli novi rodovi. Nihče nas ne more - ne posameznikov in ne skupnosti - odvezati odgovornosti za odločitve, ki smo jih sprejemali, nihče pa nam tudi ne more kratiti pravice, da si razgrnemo preteklost in se z njo pomirimo. Če bi jo zanikali, bi si spodmaknili temelj za prihodnost. Na nas, ki se imamo za povojne ljudi, in na mlajše, ki časa ne štejejo več z vojnami, je padla zaveza, da delamo tudi za spravo med živimi. Slovenska država si tudi s pripravljanjem nove ustave postavlja okvire in pravila, da s človekovimi svoboščinami in pravicami spoštuje in zavaruje razlike med ljudmi in jim s tem omogoča strpno življenje v demokratični skupnosti. Ni v moči države zaukazati ljubezen in spravo med ljudmi. Je pa v moči vseh državljank in državljanov, da si ustvarijo tako državo, ki bo pravična do vseh, ne glede na njihove poglede na svet, politično prepričanje ali narodno pripadnost.

Vzemimo našo zgodovino, zapolnjeno s svetlobo in temo, nase, obrnimo se k skupni prihodnosti našega in prihodnjih rodov. Končajmo narodno diasporo, zaradi katere Slovenija toliko let ni bila domovina vseh svojih sinov.
Ljudje med ljudmi smo. Omogočimo si življenje, spravljeno z mrtvimi, in ga živimo tako, da se bo našim zanamcem lažje spraviti z nami, ko bomo mi postali nespremenljiva preteklost. Premalo nas je in v prehudih razmerah živimo, da bi se smeli odreči mirnemu sožitju, priznavanju različnosti, strpnosti in spoštovanju. Tesno bi nam bilo in znova bomo grozili drug drugemu, če si takšnega življenja ne postavimo za cilj.

Dostojanstvo našega enkratnega in prepogosto tragičnega življenja se razkriva v našem odnosu do smrti. V smrti smo vsi ljudje enaki. V priznanju te neizpodbitnosti je skrivnost in nuja naše sprave z mrtvimi. Vsi mrtvi imajo pravico do javnega spomina. Uredimo dostojno zato tudi ta kraj smrti in ga naredimo dostopnega spominu kot rod, ki ne bo več skrival ali sovražil preteklosti, ohranil pa bo tu, na tem kraju, sporočilo sebi in zanamcem: bili so, ki so vedeli za svoj človeški dolg do mrtvih, ker so se naučili živeti drug z drugim v miru in so si to tudi želeli.

Predsedstvo republike Slovenije bo skupaj z drugimi organi republike prispevalo, kar more in mora, da bo tudi z državnimi dejanji uveljavljena ta volja, to sporočilo, to povabilo vsem ljudem dobre volje k skupnemu delu, k spravi med živimi in za skupno potovanje v prihodnost, ki ne prikriva in ne pozablja svoje zgodovine, ki pogleda v prihodnost ne opira več na breme narodne in politične razcepitve, ampak na ustvarjanje svobodnega slovenskega občestva, ki ima svojo identiteto, domovino in državo.

Kočevski Rog, spokojno urejen in miren, ostaja in postaja zdaj eden simbolnih pomnikov zgodovine in prihodnosti tega občestva. Čez te kraje, ki jih obdaja nepregledni slovenski gozd in ki so prevotljeni z nedostopno podzemeljsko skrivnostjo, so šli najhujši viharji naše bližnje preteklosti. Tu so nas pobijali. Tu smo se pobijali. Tu smo se borili in se skrivali pred nasiljem. Tu smo zmagovali in skrivali zlo, ki ga je povzročalo naše bojevanje in zmagovanje. Tukaj se je zmaga dostikrat sprevračala v poraz. Povejmo si: tu, kjer so posute kosti vseh, ki so se borili za takšno ali drugačno resnico, s takšno ali drugačno mislijo, je pravi kraj za tisto spravo, ki jo kot narod, zazrt v prihodnost, potrebujemo. Kar se je zgodilo, iskreno obžalujemo! Končujemo, zdaj in tukaj. Bilo je.

Je čas ljubezni in je čas sovraštva, je čas vojne in čas miru. Tako pravi pridigar v Stari zavezi. Zdaj je čas miru.


Samo njegova kasnejša dejanja so malo zamajala te poštene in pravične besede...
samburin
# 02.05.2012 ob 17:34
Dejstvo je da je Hrvaška tik pred bankrotom in krvavo potrebuje denar. Ima nesposobno vlado tako kot mi. Sicer pa obema stranema odgovarja preusmerjanje problemov drugam. Kar se mene tiče hrvati nimajo kaj iskati v EU, dovolj sta že Romunija in Bolgarija. Hrvat je tat od mize do vrat pravi pregovor.
Kazalo