Slovenski zunanji minister je dejal, da bi onemogočanje vstopa NLB-ja na hrvaški trg lahko pomenilo diskriminacijo ene izmed članic EU-ja. Foto: EPA
Slovenski zunanji minister je dejal, da bi onemogočanje vstopa NLB-ja na hrvaški trg lahko pomenilo diskriminacijo ene izmed članic EU-ja. Foto: EPA

Slovenski zunanji minister je v pogovoru za agencijo Reuters povedal, da "v skladu s pogoji za zapiranje poglavja o svobodnem pretoku kapitala Slovenija pričakuje, da Hrvaška ne bo onemogočila Novi Ljubljanski banki vstopa na njen finančni trg". To bi sicer Slovenija razumela kot diskriminacijo ene izmed članic Evropske unije in kot kršitev pravil evropskega prava.

Po objavi pogovora se je slovensko zunanje ministrstvo odzvalo, da prispevek Reutersa in povzetek, narejen po hrvaški tiskovni agenciji Hina, ne odražata celote ministrovih odgovorov. Pojasnili so, da je Žbogar v pogovoru pozdravil tudi napoved guvernerja hrvaške centralne banke Željka Rohatinskega, da bo hrvaški vladi predlagal, naj se pogajanja o vprašanju nekdanjih varčevalcev Ljubljanske banke nadaljujejo v okviru Banke za mednarodne poravnave v Baslu. Reuters namreč tega ni objavil.

O ratifikaciji hrvaške pogodbe bo odločal državni zbor
Glede napovedi slovenske opozicije, da bo zavrnila ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe, je Žbogar za Reuters povedal, da bo o tem, ali bo za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe potrebna dvotretjinska večina, "odločitev sprejel državni zbor", da pa obstaja takšna praksa, saj je državni zbor z dvotretjinsko večino že odločal v primerih širitve EU-ja na Bolgarijo in Romunijo.

Hrvaška diskriminira eno izmed članic EU-ja?
Slovenski premier Borut Pahor je v torkovem pogovoru za hrvaško televizijo HRT izrazil zaskrbljenost zaradi hrvaškega pogajalskega poglavja o prostem pretoku kapitala zaradi nekaterih izjav na Hrvaškem, da Nova Ljubljanska banka ne bo mogla priti na hrvaški finančni trg, ker ni rešeno vprašanje hrvaških deviznih varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke. To pomeni, da Hrvaška "diskriminira eno od držav", članic Evropske unije, kar je v nasprotju s pravili EU-ja, je še povedal premier Pahor.

Ob tem je slovenski premier povedal, da bosta Slovenija in Hrvaška politično vprašanje Ljubljanske banke skušali rešiti do njegovega srečanja s hrvaško premierko Jadranko Kosor, ki se bo zgodilo 9. julija v Dubrovniku.