Evropska unija
London
Britanci v Evropski uniji in državljani držav EU-ja zahtevajo enake pravice kot do zdaj, tudi če dogovor o brexitu propade. Foto: Reuters
London
Zahtevajo tudi okrepitev volilne pravice. Najmanj 60 odstotkov vseh Britancev v Evropi in skoraj vsi državljani preostalih članic EU-ja na referendumu o brexitu leta 2016 niso smeli glasovati. Foto: Reuters
Leo Varadkar
Irski premier ni navdušen o začasnem predlogu o meji med Irsko in Združenim kraljestvom, po katerem lahko to kadar koli odstopi od dogovora. Foto: Reuters

Dodaj v

London: Človeška veriga tujih državljanov za pravice po brexitu

Irski premier in britanska premierka razpravljala o meji
5. november 2018 ob 18:01
London - MMC RTV SLO, STA

Več sto Britancev, ki živijo v Evropi, in državljanov drugih članic Evropske unije, ki živijo v Združenem kraljestvu, je pred sedežem britanske vlade v Londonu zahtevalo zagotovitev pravic po brexitu.

Protestniki, ki so verigo oblikovali ob ulici Whitehall v osrčju politične četrti Londona, so nato na sedežu vlade izročili pismo za premierko Thereso May. Od vlade zahtevajo zagotovitev pravic tudi v primeru, če London in Bruselj ne bosta dosegla dogovora o brexitu.

V pismu so izrazili izjemno zaskrbljenost zaradi zastoja v pogajanjih o brexitu. Poudarili so, da za državljane EU-ja brexit brez dogovora ne pride v poštev. Zahtevajo pošteno obravnavo, je povedal Nicolas Hatton, soustanovitelj lobistične skupine the3Million, ki predstavlja državljane EU-ja, ki živijo v Veliki Britaniji.

V pismu so lobistične skupine the3Million, koalicija Britancev v Evropi in sindikat Unison vlado Mayeve pozvali k izpolnitvi političnih obljub, ki jim jih je dala, ne glede na izid pogajanj o brexitu. "Z nami se ne da barantati, pet milijonov ljudi nas je in čas je, da nas kot takšne tudi obravnavate," so poudarili.

Gre za zagotavljanje pravice do bivanja za delavce po brexitu in tudi za zagotavljanje pravic državljanov, ki obsegajo zaposlovanje, pokojnine, zdravstveno zavarovanje in izobraževanje.

Okrepitev volilne pravice
Zahtevajo tudi okrepitev volilne pravice. Najmanj 60 odstotkov vseh Britancev v Evropi in skoraj vsi državljani preostalih članic EU-ja na referendumu o brexitu leta 2016 niso smeli glasovati. Protestniki so nato krenili k Westminstrski palači, da bi tudi poslanci slišali njihove argumente. Vprašanje njihovega statusa bo namreč tema enega izmed poslanskih vprašanj vladi.

Skupine, ki si prizadevajo za pravice Britancev, živečih zunaj Združenega kraljestva, sicer že dolgo pozivajo, da njihove pravice izključujejo iz pogajanj o brexitu. Zaradi zastoja v pogajanjih pet mesecev pred predvidenim izstopom Otoka iz EU-ja so vse bolj zaskrbljeni.

Irski premier skeptičen do začasnega dogovora
Medtem sta o mogočem kompromisu meje med Irsko in Severno Irsko, ki je ena najbolj perečih tem brexita, po telefonu razpravljala britanska premierka Theresa May in irski premier Leo Varadkar.

Mayeva je tako med drugim predlagala možnost mehanizma revizije v začasnem dogovoru o brexitu, po katerem bi ostala meja med Irsko in Severno Irsko odprta. Varadkar je dejal, da bo razmislil o predlogu, a odločno nasprotuje možnosti, da bi lahko Velika Britanija enostransko odstopila od začasnega dogovora.

Pogajanja otežuje meja na Irskem
Pogajanja med EU-jem in Združenim kraljestvom so sicer zastala glede vprašanja meje na Irskem. Oboji se želijo ogniti popolnemu mejnemu nadzoru. Severna Irska bo namreč skupaj s preostalim Združenim kraljestvom izstopila iz Unije, medtem ko bo Irska ostala v njej. Obe strani zagovarjata začasni dogovor, ki bi veljal, dokler se ne bi dokončno dogovorili glede trgovanja.

Čeprav so se ta teden pojavila poročanja, da sta London in Bruselj blizu dogovora o carinskem območju in posledično meji, sta strani omilili poročila. Tiskovni predstavnik Mayeve je pojasnil, da pogajanja napredujejo, da pa je pred njimi še veliko dela. Iz Bruslja so sporočili, da še niso dosegli napredka.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 05.11.2018 ob 18:54
London: Človeška veriga tujih državljanov za pravice po brexitu

Kljub izbrisanemu komentarju ostaja dejstvo da muslimani v UK ne prosijo za karkoli ampak si vzamejo. To dokazuje tudi vzporedni pravni sistem ki za muslimane dopušča šeritski zakon v civilnopravnih zadevah.
firtoh
# 06.11.2018 ob 07:54
Marelica
Enako kot za Cairnsa,velja za tebe.Sploh ne berete ali pa ste bralno nepismeni.
menitosi
# 05.11.2018 ob 18:33
Popolna izolacija VB in ZDA bo rešitev za ta svet.
firtoh
# 06.11.2018 ob 07:53
Cairns
Če bi prebral novico..Gre za britanske državljane,ki živijo v EU in državljane članic EU,ki živijo v UK.
Tvoje islamofobije ni potrebno gledat pod vsako novico
Knight Kant
# 06.11.2018 ob 11:50
cairns --- 05.11.2018 ob 18:54
Kljub izbrisanemu komentarju ostaja dejstvo da muslimani v UK ne prosijo za karkoli ampak si vzamejo.
To dokazuje tudi vzporedni pravni sistem ki za muslimane dopušča šeritski zakon v civilnopravnih zadevah.

-------
Pakistanci so zapuščina commonwealtha in se jih brexit ne tiče, tako da verjetno tudi niso posebej motivirani za sodelovanje v tejle manifestaciji.
Drugače pa se jaz v Sloveniji lahko vzporedno držim katerihkoli zakonov ali moralnih načel, dokler ne kršim v Sloveniji veljavnih zakonov.
marelica7
# 06.11.2018 ob 07:10
Anglija se bo na eleganten način znebila vseh neželjenih tujcev, ki niso prišli z ustreznimi dokumenti v državo. Tako se bo sprostil tudi velik del socialnih problemov in nihče jih ne more obtožit ksenofobije, rasizma...
GORILA
# 06.11.2018 ob 13:39
Angleže v Britanijo, Poljake na Poljsko, ali vse po vrsti?

...pa Američane v Britanijo, pa Avstralce v Britanijo,... :)
Miša
# 06.11.2018 ob 10:48
Takoj jih je treba nagnat domov!!!
zapravico
# 06.11.2018 ob 08:47
Brexit pomeni zid okoli anglije,oni ne marajo priseljencev tako kot tudi trump,radi pa da bi poslovali tako kot prej-to pa evropa noče,evo pa smo tam
zapravico
# 07.11.2018 ob 19:29
Končana največja vojaška vaja Nata. Naši obranili Norveško

Ja bravo
Knight Kant
# 06.11.2018 ob 14:41
Sicer pa argentinski Slovenci po poročanju SDS prisegajo na multi-kulti in na Argentino, ki ta multi-kulti omogoča.
Argentina je bila ena od redkih držav, ki so slovenskemu beguncu odprla vrata in ga sprejela v nov dom. Ponudila mu je delo in s tem možnost preživetja in napredka. Ni od njega zahtevala, da pozabi na svojo preteklost: dopuščala je, da na tej rodovitni zemlji naprej goji svoj jezik in svojo kulturo.
Knight Kant
# 06.11.2018 ob 14:24
GORILA ---- 06.11.2018 ob 13:39
Angleže v Britanijo, Poljake na Poljsko, ali vse po vrsti?
...pa Američane v Britanijo, pa Avstralce v Britanijo,... :)

---------
Pa Argentinske Slovence v Slovenijo.

Se bodo sirski begunci lahko kdaj zahvalili Evropi, da jih je ta širokosrčno sprejela.? Zahvaljujoč političnim silam, ki ustvarjajo tale spletni portal, taka zahvala vsekakor ne bo povsem odkritosrčna.

Odlomek z navedenega spletnega portala:
V Buenos Airesu je v nedeljo potekala slovesnost, s katero so se Slovenci javno zahvalili Argentini, ki je pred 70 leti širokosrčno sprejela slovenske povojne begunce.

Pa takrat v Evropi ni bilo vojne, Argentina pa ne takrat, ne prej in ne kasneje ni bila najbližja varna država.

So se pa ti slovenski "povojni begunci" pridružili milijonom ekomskih migrantov iz Evrope (tudi Slovenije), ki so na koncu 19. in v prvi polovici 20.stoletja preplavili Argentino.
Knight Kant
# 06.11.2018 ob 11:44
Miša ---- 06.11.2018 ob 10:48
Takoj jih je treba nagnat domov!!!
-----------
Angleže v Britanijo, Poljake na Poljsko, ali vse po vrsti?

Koristilo bi ti, če bi sam-a upošteval-a svoj zgornji nasvet, namenjen menitosi.
Miša
# 06.11.2018 ob 11:16
menitosi! Takoj morate obiskati psihoterapevta!!!
Kazalo