Predsedovanje Svetu EU-ja je prevzela najmanjša članica Unije. Foto: EPA
Predsedovanje Svetu EU-ja je prevzela najmanjša članica Unije. Foto: EPA
Joseph Muscat
Malteški premier Muscat je dejal, da bo Malta najverjetneje blažila konflikte in nastopala kot graditelj mostov. Foto: EPA

Ker leži med Libijo in Italijo, reševanja številnih beguncev potekajo prav v malteških vodah. Kljub temu se je je begunska kriza dotaknila le posredno, saj so rešene posameznike iz malteških voda peljali v Italijo.

Pomembna naloga malteškega predsedovanja bo tako iskanje kompromisa o novi evropski azilni politiki. Malta zastopa sicer ravno nasprotno stališče kot prej predsedujoča članica Slovaška, ki je bila ob razpravi o razporeditvi beguncev v Evropi pogosteje na strani zaviralcev tega procesa, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Malta je prvič prevzela predsedovanje, kot je napovedal njen premier Joseph Muscat novembra v Bruslju, pa bo najverjetneje blažila konflikte in nastopala kot graditelj mostov.

V Valletti o migracijah, Libiji, sodelovanju z Afriko
V začetku februarja bo v malteškem glavnem mestu Valletta potekal vrh EU-ja, kjer bodo obravnavali migracije, stabilnost Libije, od koder krene največ čolnov z begunci, pa tudi boljše sodelovanje med afriškimi državami izvora ter Evropo.

V času Maltinega predsedovanja bo poudarek namenjen tudi izstopu Velike Britanije iz Unije. Malta je sicer nekdanja britanska kolonija, a premier Muscat nastopa kot manj mehak pogajalski partner. Kot je povedal za revijo Politico, obstaja velik prepad med predstavami EU-ja in Velike Britanije o tem, kako naj bi potekala pogajanja. Pripraviti se bo treba na ostra pogajanja, tako kot pri tistih z Grčijo, je dejal.