Angela Merkel in Emmanuel Macron. Ključna politika pri usmerjanju prihodnjega razvoja Evropske unije, ki naj bi po nemških volitvah dobila nov pospešek. Merklovo predtem čaka še zahtevno sestavljanje nove vlade. Foto: Reuters
Angela Merkel in Emmanuel Macron. Ključna politika pri usmerjanju prihodnjega razvoja Evropske unije, ki naj bi po nemških volitvah dobila nov pospešek. Merklovo predtem čaka še zahtevno sestavljanje nove vlade. Foto: Reuters
Emmanuel Macron
Macron med govorom na pariški univerzi Sorbona. "Macronov govor je povabilo Nemčiji h kresanju idej o prihodnosti Evrope. Nemčija bi morala sprejeti to vabilo," meni predsednik inštituta za gospodarsko raziskovanje Ifo Clemens Fuest. Foto: Reuters

"Kanclerka pozdravlja dejstvo, da je francoski predsednik govoril s tolikšnim zagonom, s toliko evropske strasti, in da je predstavil veliko vsebine za prihajajočo ključno razpravo o prihodnosti Evrope," je dejal uradni govorec Merklove Steffen Seibert.

Je pa, kot je poudaril, še prezgodaj za podrobno oceno Macronovega poziva članicam Unije k tesnejšemu povezovanju gospodarstva, vojske in vlad. Po Seibertovih besedah bodo voditelji držav članic prvo priložnost za izmenjavo mnenj o predlogih francoskega predsednika imeli že v četrtek na predvečer vrha EU-ja v Estoniji.

Ko gre za denar, je vedno vprašanje, zakaj bi ga porabili
Macron je v torek med drugim predlagal uvedbo skupnega proračuna območja evra. Seibert je glede tega danes ponovil pomisleke Merklove. "Ko gre za denar, je za nas vedno vprašanje, za kaj bi ga porabili," je dejal. "Naše temeljno načelo je, da mora iti odgovornost za prevzem dolžniških bremen z roko v roki s strožjim nadzorom nad izvajanjem javnofinančnih in ekonomskih politik," je dodal.

Omenil je tudi predlagano vzpostavitev položaja evropskega finančnega ministra. Kot je povedal, je Merklova odprta za takšne ideje, a ostaja vprašanje, kaj bo počel, kakšne bodo njegove pristojnosti in za kaj bo odgovoren. "O tem moramo opraviti poglobljeno razpravo," je dejal tiskovni predstavnik nemške kanclerke.

Kern podpira Macronovo vizijo, Kurz je skeptičen
Avstrijski politični vrh je po drugi strani razdeljen glede Macronovih predlogov. Kancler Christian Kern iz vrst socialdemokratov (SPÖ) vizijo francoskega predsednika podpira, vodja konservativne ljudske stranke (ÖVP) Sebastian Kurz pa ostaja skeptičen. Kern je poudaril, da mora EU opredeliti svoje skupne gospodarske cilje. "Nočem Evrope, ki deluje kot nočni stražar in se omejuje samo na nekaj osnovnih funkcij," je poudaril. S tem se je javno distanciral od zdajšnjega zunanjega ministra Kurza, ki se zavzema za zmanjšanje evropske birokracije, ki bi se osredotočila na varnostna vprašanja. "Osredotočiti bi se morali na glavne izzive," je poudaril Kurz na novinarski konferenci na Dunaju.

Macronove predloge je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pozdravil tudi italijanski zunanji minister Sandro Gozi. "Za transnacionalne težave ni lokalnih rešitev," je poudaril in dodal, da je Macronova vizija Evrope enaka italijanski.

Macron: Skupen obrambni proračun, evrski proračun, enote za hitro posredovanje
Francoski predsednik je v torek pred študenti znamenite pariške Sorbone med drugim predlagal uvedbo evropskega obrambnega proračuna, enot za hitro posredovanje, skupen proračun območja evra in davek na finančne transakcije po celotnem EU-ju. V prenovljeni Evropi več hitrosti bo po njegovem mnenju prostor tudi za Veliko Britanijo. Zavzel se je tudi za skupen francosko-nemški trg, ki bi ga po njegovem mnenju lahko vzpostavili do leta 2024.

Bruseljski analitik Yann-Sven Rittelmeyer ocenjuje, da je bil Macronov torkov govor neizpodbitno proevropski in v nekaterih vidikih celo federalističen, kar pomeni odklon od tradicionalnega francoskega pogleda na EU. Njegov kolega pri bruseljskem think tanku EPC Robin Huguenot-Noel dodaja, da je Macron sicer poudaril pomen stabilnosti in izključil idejo transferne unije, kar je bilo v Berlinu nedvomno pozitivno sprejeto, a je obenem vztrajal pri predlogu evrskega proračuna.