Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 8 glasov Ocenite to novico!
Angela Merkel in Emmanuel Macron
Angela Merkel in Emmanuel Macron. Ključna politika pri usmerjanju prihodnjega razvoja Evropske unije, ki naj bi po nemških volitvah dobila nov pospešek. Merklovo predtem čaka še zahtevno sestavljanje nove vlade. Foto: Reuters
Emmanuel Macron
Macron med govorom na pariški univerzi Sorbona. "Macronov govor je povabilo Nemčiji h kresanju idej o prihodnosti Evrope. Nemčija bi morala sprejeti to vabilo," meni predsednik inštituta za gospodarsko raziskovanje Ifo Clemens Fuest. Foto: Reuters

Dodaj v

Merklova pohvalila Macrona, a ostaja "previdna"

Analitiki: Govor proevropski in federalističen
27. september 2017 ob 16:51
Berlin - MMC RTV SLO, STA

Nemška kanclerka Angela Merkel je zadovoljna z "zagnanostjo", ki jo je pokazal francoski predsednik Emmanuel Macron ob predstavitvi reformnih predlogov za Evropsko unijo, a vsebinsko se Merklova še ne želi opredeljevati.

"Kanclerka pozdravlja dejstvo, da je francoski predsednik govoril s tolikšnim zagonom, s toliko evropske strasti, in da je predstavil veliko vsebine za prihajajočo ključno razpravo o prihodnosti Evrope," je dejal uradni govorec Merklove Steffen Seibert.

Je pa, kot je poudaril, še prezgodaj za podrobno oceno Macronovega poziva članicam Unije k tesnejšemu povezovanju gospodarstva, vojske in vlad. Po Seibertovih besedah bodo voditelji držav članic prvo priložnost za izmenjavo mnenj o predlogih francoskega predsednika imeli že v četrtek na predvečer vrha EU-ja v Estoniji.

Ko gre za denar, je vedno vprašanje, zakaj bi ga porabili
Macron je v torek med drugim predlagal uvedbo skupnega proračuna območja evra. Seibert je glede tega danes ponovil pomisleke Merklove. "Ko gre za denar, je za nas vedno vprašanje, za kaj bi ga porabili," je dejal. "Naše temeljno načelo je, da mora iti odgovornost za prevzem dolžniških bremen z roko v roki s strožjim nadzorom nad izvajanjem javnofinančnih in ekonomskih politik," je dodal.

Omenil je tudi predlagano vzpostavitev položaja evropskega finančnega ministra. Kot je povedal, je Merklova odprta za takšne ideje, a ostaja vprašanje, kaj bo počel, kakšne bodo njegove pristojnosti in za kaj bo odgovoren. "O tem moramo opraviti poglobljeno razpravo," je dejal tiskovni predstavnik nemške kanclerke.

Kern podpira Macronovo vizijo, Kurz je skeptičen
Avstrijski politični vrh je po drugi strani razdeljen glede Macronovih predlogov. Kancler Christian Kern iz vrst socialdemokratov (SPÖ) vizijo francoskega predsednika podpira, vodja konservativne ljudske stranke (ÖVP) Sebastian Kurz pa ostaja skeptičen. Kern je poudaril, da mora EU opredeliti svoje skupne gospodarske cilje. "Nočem Evrope, ki deluje kot nočni stražar in se omejuje samo na nekaj osnovnih funkcij," je poudaril. S tem se je javno distanciral od zdajšnjega zunanjega ministra Kurza, ki se zavzema za zmanjšanje evropske birokracije, ki bi se osredotočila na varnostna vprašanja. "Osredotočiti bi se morali na glavne izzive," je poudaril Kurz na novinarski konferenci na Dunaju.

Macronove predloge je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pozdravil tudi italijanski zunanji minister Sandro Gozi. "Za transnacionalne težave ni lokalnih rešitev," je poudaril in dodal, da je Macronova vizija Evrope enaka italijanski.

Macron: Skupen obrambni proračun, evrski proračun, enote za hitro posredovanje
Francoski predsednik je v torek pred študenti znamenite pariške Sorbone med drugim predlagal uvedbo evropskega obrambnega proračuna, enot za hitro posredovanje, skupen proračun območja evra in davek na finančne transakcije po celotnem EU-ju. V prenovljeni Evropi več hitrosti bo po njegovem mnenju prostor tudi za Veliko Britanijo. Zavzel se je tudi za skupen francosko-nemški trg, ki bi ga po njegovem mnenju lahko vzpostavili do leta 2024.

Bruseljski analitik Yann-Sven Rittelmeyer ocenjuje, da je bil Macronov torkov govor neizpodbitno proevropski in v nekaterih vidikih celo federalističen, kar pomeni odklon od tradicionalnega francoskega pogleda na EU. Njegov kolega pri bruseljskem think tanku EPC Robin Huguenot-Noel dodaja, da je Macron sicer poudaril pomen stabilnosti in izključil idejo transferne unije, kar je bilo v Berlinu nedvomno pozitivno sprejeto, a je obenem vztrajal pri predlogu evrskega proračuna.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
neprilagojen
# 27.09.2017 ob 17:48
Ko gre za denar, je vedno vprašanje, zakaj bi ga porabili

porabili?
pa politiki ste ves nas denar ze zdavnaj porabili, saj vse ze sloni dolgovih
HOR
# 27.09.2017 ob 22:25
Ta moron bo francoze se drago stal...
moj komentar
# 27.09.2017 ob 19:44
EU je resda prost trg, kar se tiče pa svobode medijev in svobode ljudi, pa je zelo zaprta, omejena in zatira vse, ki opozarjajo na stremuško in totalitaristično politiko ZDA, Francije in Nemčije, ki iz EU ustvarjajo svoj sklop kolonij.
wta
# 27.09.2017 ob 18:23
Skupna evrska blagajna? Kdo jo bo polnil? Davkoplačevalci? Že na državni ravni so vsako leto problemi s tem koliko denarja naj določena panoga dobi tile norci bi pa upravljali z denarjem cele EU? Da nam bodo poleg domačih še evropski birokrati kradli?
Titomir
# 27.09.2017 ob 21:33
2 uničevalca Evrope na kupu.
smallbudget
# 27.09.2017 ob 18:52
Seveda je mutti previdna. AfD je nastal ravno zaradi nasprotovanja ustanoviteljev takim politikam in gluhih uses Berlina.
MZ
# 28.09.2017 ob 12:16
EU se bo morala lepo vrniti na raven prostotrgovinskega območja. Žal so evropske države preveč kulturno in gospodarsko različne, da bi učinkovito delovali skupna zakonodaja in skupna valuta. Razen seveda, če bodo dejansko Evropejce zamenjali s prišleki in bo možno vse spraviti na nivo šeriatskega prava...
Zaradi zgodovinskih sporov med posameznimi državami na nastanek skupne vojske lahko kar pozabimo. Še večetnična JNA je kljub temu, da so generacije preparirali z idejami o "bratstvu i jedinstvu", na koncu neslavno razpadla.

Zadeva je torej enostavno rešljiva...žal pa je birokracija svoje lovke razpasla tako zelo, da je svoje (dostikrat neupravičene) privilegije pripravljena braniti na vse pretege.
boro007
# 28.09.2017 ob 05:37
@vranek

Ko bo počilo bo vsak zase branil svoje meje, v to sploh ne dvomim... Saj še skupnih enot za varovanje šengenskih meja niso skup spravili... Ko smo dobili tisoče beguncev na meje so z veliko zamudo prišli tuji žandarji pomagat...

Združena evropa je bila čudovita ideja, realnost pa ostaja zdrobljen hlebec kruha s katerim popolnoma manipulira amerika s pomočjo lutk kot sta merkel in tale macron...
moj komentar
# 27.09.2017 ob 22:33
Toliko zadev v EU je neurejenih, a francozeku se mudi ustanoviti še eno vojsko. Očitno ne vedo več, kako preprečiti bodoči razpad EU in gredo na popolno centralizacijo.
In če misli, da bomo ljudje naivno verjeli, da gre zgolj za vojsko EU, ki bi bila nevtralna in neodvisna od ZDA, se grdo moti. Nam je že zdavnaj jasno, da gre za ustanavljanje še ene vojske, ki bo služila zgolj ameriškim interesom.
Če bi bilo drugače, potem bi Macron zahteval hkraten odhod ameriške vojske iz vseh evropskih držav.
Ori
# 27.09.2017 ob 21:24
Namesto vlaganja v tehnologije, raziskave vesolja, .....itd, se davkoplačevalski denar vlaga v uvoz ekonomskih migrantov iz Afrike in bližnjega vzhoda.
vranek
# 28.09.2017 ob 02:12
Moj komentar, kako bos pa branil zunanje meje brez vojske? Kam bi vi nekareri sli? Kam ven? S čim? S kaksno valuto, kaksno zunanjo politiko, brez carinskih sporazumov? V osnovi, bi bi li drazji za 40% od sedaj. Saj,xda bi ti pisuno in zivel neke izpolnjenje nacionslne sanje na mmc portalu, res ni treba celi naciji skodit. Kolk ste nepremsljeni in kratkovidni. Kaj tako lepega je bilo v casu pred eU, da to tako glotrificiraš? No napisi? Komaj smk cakali, da se razširi trg, da stecejo izmenjave podatkov, ljudi, denarja. Zdaj ko to mamo bi depresivci in jokavci Slovenijo, kj je sama zase kot S. Koreja.tocno tak izolacionizem, tak bebav zagovor samozadostnosti, se bolj bebavih trorij zarot, kjer vam vsi kradejo, vsiljujejo, ne dajo, ...Vi pa tako pametni, najpametnejsi, pravi mozganski trusti, za vse od nogometa, do ukrivljenosti ploscate aemlje s tocko, kjer bi "dol padli",
Le posluša vas nihče ne!
moj komentar
# 27.09.2017 ob 23:04
Gospa Merklova in gospod Macaron: ko se bo ljudem dokončno strgalo, vas ne reši nobena privatna vojska.
Ta dan bo praznik celotne Evrope.
el CARTEL
# 27.09.2017 ob 19:29

PLO
# 27.09.2017 ob 17:44
Prijavi neprimerno vsebino
EU bi morala bit vojaško-gospodarska skupnost in nič drugega


EU bi morala biti izključno prosti trg - torej tisto, za kar smo glasovali.

za vojaško skupnost pa bi bilo dobro povprašati volilce (lahko hkrati v referendumu o izstopu iz NATA)
PLO
# 27.09.2017 ob 17:44
EU bi morala bit vojaško-gospodarska skupnost in nič drugega
Kazalo