Samaras in Grčija sta sprožila diplomatsko ofenzivo, s katero bi pridobili nekaj več časa za izpolnitev vseh zahtev EU-ja, ECB-ja in IMF-ja. Foto: EPA
Samaras in Grčija sta sprožila diplomatsko ofenzivo, s katero bi pridobili nekaj več časa za izpolnitev vseh zahtev EU-ja, ECB-ja in IMF-ja. Foto: EPA

Samaras je med obiskom pri Merklovi opozoril, da "kakofonija" ocen o stanju Grčije spodkopava njihove možnosti za ponoven zagon gospodarske rasti. Še posebej je opozoril pred uničujočim učinkom ocen, "ko nek politik iz kake druge države, ni važno katere, objavi, da se bo Grčija vrnila nazaj k drahmi".

Pohvala Merklove novi grški vladi
Tovrstne ocene so v zadnjem času prihajale predvsem od nemških politikov, zaradi česar je nemška kanclerka pozvala h konstruktivnejši drži do Grčije. "Želim si, da Grčija ostane del evrskega območja," je dodala Merklova in pohvalila novo grško vlado pri njenih prizadevanjih za rešitev krize.

Hkrati je Merklova opozorila, da mora Grčija izpolniti pričakovanja partnerjev v Evropski uniji in da morajo besede postati dejanja. Pred nadaljnjimi odločitvami pa bo počakala na poročila trojke za Grčijo, je dejala po dobri uri srečanja s Samarasom.

Grški premier je sicer izrazil prepričanje, da bo poročilo trojke pozitivno in bo pokazalo, da bo Grčija zelo kmalu izpolnila zadane cilje. "Smo zelo ponosen narod in ne želimo biti odvisni od izposojenega denarja," je dejal. Vendar pa, kot je dodal, potrebujejo več "prostora za dihanje".

Samaras želi dvoletni odlog
To naj bi pomenilo, da bi upniki Grčiji podaljšali čas za izpolnitev zavez do leta 2016 oziroma za dve leti. V zameno za drugi program pomoči evrskih držav in IMF-ja je namreč obljubila, da bo v letih 2013 in 2014 privarčevala dodatnih 11,5 milijarde evrov.

Merklova se glede tega ni hotela izreči, ampak je le ponovila, da bo počakala na poročilo trojke. Sicer je zagotovila, da bodo grško finančno krizo reševali skupaj Samaras, francoski predsednik Francois Hollande in ona. Kot je dejala, imajo "enak pristop", to pa je ohranitev Grčije v območju evra.